Hoe weet ik of ik een gaatje heb?

Author:
dt
Posted:
ma, 03/11/2002 - 22:38
Ik heb sinds enkele dagen een vervelend gevoel bij een van mijn tanden. Dit gevoel krijg ik alleen als ik mijn mond gespoeld heb met koud water. Bij warm eten/drinken of poetsen heb ik geen last. Is dit een gaatje? of is er gewoon iets geirriteerd?

Hoe herken je, wat betreft het gevoel, een gaatje?
de digitale tandarts

De pijn bij koude die jij beschrijft zou veroorzaakt kunnen worden door tandbederf. Er zijn echter meer mogelijkheden zoals bijv. gevoelige tandhalzen. Het lijkt mij verstandig om dit door je tandarts te laten controleren.

"wat voel je als je een gaatje hebt":

Vaak worden 'gaatjes' al voordat ze pijn gaan doen opgemerkt door de tandarts, al dan niet met behulp van rontgenfoto's.

De bacterien die het tandbederf veroorzaken, scheiden afvalstoffen uit die o.a. het gaatje dieper maken, maar ook het levende deel van de tand/kies kunnen irriteren. Deze irritatie zorgt er in eerste instantie voor dat de tand/kies gevoeliger wordt.

Koude, warmte en zoet kunnen plotseling een pijnscheut veroorzaken, naarmate het gaatje dieper is zal dit dan heviger worden en ook langer aanhouden. Deze gevoeligheid kan ook erg lijken op die van blootliggende tandhalzen. Vaak houdt de pijnprikkel bij een gaatje wel langer aan dan bij een blootliggende tandhals.

Mocht de zenuw verder ontstoken raken, dan zal de pijn continu kunnen worden en ook geen prikkel(koude, warmte etc) nodig hebben. Dit kan een zeurende, kloppende, maar ook een scherpe pijn zijn. Mogelijk zal er dan een wortelkanaalbehandeling uitgvoerd moeten worden.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-14 10:36 ]
do, 03/14/2002 - 10:34 Permalink
de digitale tandarts

De pulpa is de wetenschappelijke naam voor het levende deel binnenin een tand/kies.
In een tand of kies bevinden zich o.a. zenuwvezels, bloedvaten en bindweefsel. Bij bijv. boren is duidelijk te voelen dat er zich zenuwvezels in de tand/kies bevinden.

Gezond tandvlees
Op deze tekening is de pulpa aangegeven. Vanuit het kaakbot via de wortelpunt komen de bloedvaten en zenuwvezels de tand/kies binnen.

Een gaatje waar niks aan gedaan wordt of een gaatje naast/onder een diepe vulling kan dit levende deel bereiken en voor een ontsteking zorgen.
Overigens komt het regelmatig voor dat een gaatje doorloopt tot voorbij het glazuur en dus gedeeltelijk in de wortel zit. Mocht het gaatje zich tevens diep onder het tandvlees bevinden dan kan het vullen heel lastig worden. Regelmatig tandartsbezoek en een goede mondhygiene kunnen veel problemen voorkomen.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-20 22:54 ]
wo, 03/20/2002 - 00:49 Permalink
Stefan

In de pulpa zitten ook zenuwtjes.
als deze bloot komen worden ze zeker gevoelig voor pijn. Zeker als een gaatje tot de pulpa komt.
Dat verklaart ook dat tijdens het boren van een gaatje hoe dieper de boor komt hoe pijnelijker. [dichter tegen de pulpa]
Ook tijdens het droog blazen van de gevulde kies komt er een flinke pijn scheut. Dit heeft ook zeker te maken met dicht in de buurt van de pulpa.

Bedankt voor de tekening en de uitleg
Groetjes.
wo, 03/20/2002 - 21:56 Permalink