Waarom Een Gezonde Bloedsuiker Essentieel Is Voor Een Gezond Gebit

Een gezonde bloedsuiker is van belang om gezond oud te worden. Dat is iets wat elke arts je zal vertellen.

Wat helaas weinig wordt benoemd is het belang van een gezonde bloedsuiker voor het krijgen en behouden van een gezond gebit.

Hoewel je er misschien niet bewust bij stil zou staan, heeft hetgeen wat je eet (en de daarbij behorende bloedsuiker)veel invloed op de kwaliteit van je gebit. Vooral wanneer je al last hebt van een verhoogde bloedsuiker.


Het is daarom goed om een aantal zaken op een rijtje te zetten

Medisch onderzoek wijst uit dat een ongezond eet- en drinkpatroon DE bepalende factor is voor het wel of niet krijgen van diabetes type 2. Uiteraard kunnen er ook andere oorzaken zijn, maar bij het overgrote deel van de bevolking (lees: 95%) is de verhoogde bloedsuiker te wijten aan hetgeen wat ze eten en drinken.

Het probleem is dat een ongezonder eet- en drinkpatroon verschillende destructieve effecten zal hebben op het gebit:

  • 1. Een verhoogde bloedsuiker blokkeert de haarvaten in het lichaam. Dus ook de haarvaten in en rondom de mond. Dit vermindert de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof, en tevens de afvoer van afvalstoffen en restproducten. Hierdoor zul je op den duur verschillende orale klachten kunnen ervaren.
  • 2. Een ongezond eet- en drinkpatroon zit vaak vol toegevoegde suikers. Als er inmiddels iets bekend is over voeding en mondhygiëne, dan is het dat het vermijden van toegevoegde suikers cruciaal is voor een gezond gebit.Als je daarbij ook nagaat dat deze toegevoegde suiker ook de bloedsuiker verslechteren, betekent dit dat ongezond eten en drinken een dubbel zo negatief effect heeft op de kwaliteit van het gebit.Enerzijds zal het voor een verhoogde bloedsuiker zorgen (wat de haarvaten zal blokkeren) en anderzijds zal het een extreem goede voedingsbodem voor bactiereen zijn (wat je tanden en tandvlees geen goed zal doen).
  • 3. Ongezond eten en drinken zal verschillende medische klachten met zich mee kunnen brengen die buiten de mond plaatsvinden. Denk hierbij aan endocarditis. Dit is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en hartkleppen.Deze kan ontstaan doordat bacteriën uit de mond terechtkomen in je bloedbaan via je slechte en bloedende tandvlees. Deze bacteriën kunnen zich vervolgens nestelen in de binnenbekleding van het hart en hartkleppen.

Hoewel een ongezond eetpatroon niet de grootste oorzaak van dit probleem is, zal het de kans op endocarditis aanzienlijk verhogen omdat het negatieve effecten heeft op je tandvlees.

Zoals je ziet heeft je eet- en drinkpatroon enorm veel effecten op je tanden en tandvlees zonder dat jij je hierbij van bewust bent.

Al met al dus genoeg redenen dus om gezonder te eten en te drinken. Niet alleen voor het krijgen van een gezonde bloedsuiker of gezond gebit… maar vooral voor het krijgen van een gezond lichaam van top tot teen.

Maar waar moet je beginnen?

Daar kunnen wij je mee helpen.Heb je een verhoogde bloedsuiker en wil je weten hoe je dit kunt verbeteren? Bezoek dan www.ziektevrijleven.nl of bekijk de gratis video op ons YouTube kanaal. Dit is de beste en snelste manier om te leren wat gezond eten en  drinken is wanneer je last hebt van een verhoogde bloedsuiker.

Met vriendelijke groet,

Ben Kuiper

Mede-eigenaar Ziektevrijleven.nl

Artikel auteur

Team Ziektevrijleven.nl

Team Ziektevrijleven.nl

Samen sterk voor een ziektevrije wereld