Ingediend door admin-systeembeheer op di, 07/14/2015 - 15:03

Orthodontie / beugelbehandeling

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. De orthodontie houdt zich bezig met het verbeteren van de stand van de tanden met behulp van een beugel. Als tanden niet recht staan, of als er veel of juist weinig ruimte tussen de tanden zit, dan kan je daar voor naar de orthodontist. 

Mogelijk interessante onderwerpen zijn:

Drie soorten orthodontistische afwijkingen

Er zijn drie soorten orthodontistische afwijkingen.

  1. De kaken staan wel mooi tegenover elkaar, maar de tanden zijn te groot of te klein, waardoor ze scheef kunnen gaan staan. Eten kan lastig zijn en het ziet er minder mooi uit.
  2. De tweede afwijking noemen we overbeet. Dit gebeurt als de bovenkaak te ver naar voren doorgroeit of als onderkaak achterblijft ten opzichte van de bovenkaak.
  3. De derde afwijking wordt onderbeet genoemd en komt minder vaak voor. De onderkaak is voorbij de bovenkaak gegroeid, of de bovenkaak is achtergebleven ten opzichte van de onderkaak.

Andere veel voorkomende afwijkingen zijn de open beet (kiezen maken contact maar voortanden raken elkaar niet), de diepe beet (de tanden en kiezen van de bovenkaak sluiten over de tanden en de kiezen van de onderkaak heen) en de kruisbeet (één of meer tanden en/of kiezen van de bovenkaak valt niet over de ondertanden heen, maar valt achter de ondertanden). Gelukkig kan een orthodontist deze problemen verhelpen door de tanden en kiezen mooi recht te zetten.

Soorten uitneembare beugels

Er zijn drie soorten uitneembare beugels. Afhankelijk van de situatie in de mond, kiest de orthodontist welke uitneembare beugel voor jou van toepassing is.

Plaatbeugel

Met een plaatbeugel is het mogelijk om één enkele tand of kies te verplaatsen. De beugel bestaat uit een stuk plastic dat tegen je verhemelte duwt.

Buitenbeugel

Deze beugel wordt vaak gebruikt bij een overbeet. De buitenbeugel wordt vastgemaakt aan twee kiezen in je bovenkaak. De nekband die aan de beugel vastzit, trekt je bovenkaak naar achteren. Op die manier wordt de groei van je bovenkaak vertraagd, terwijl je onderkaak normaal kan doorgroeien.

Activator

Dit type beugel remt de groei van de bovenkaak en stimuleert de groei van de onderkaak. Deze beugel werkt alleen als je in de groei bent.

De Aligner

De Aligner is een type beugel dat de laatste jaren steeds populairder is geworden als alternatief voor traditionele beugels zoals de slotjesbeugels. Het is een doorzichtige en uitneembare beugel die op maat gemaakt is voor de tanden van de patiënt.

Het grootste voordeel van Aligners is dat ze minder opvallend zijn dan traditionele beugels. Het doorzichtige kunststof zorgt ervoor dat de beugel nauwelijks zichtbaar is. Bovendien kunnen de Aligners worden uitgenomen tijdens het eten, waardoor het makkelijker is om te eten en te poetsen. Dit maakt ze een populaire keuze voor volwassenen die hun tanden willen corrigeren zonder de ongemakken van traditionele beugels.

De behandeling met Aligners vereist echter wel discipline, omdat ze gedurende minstens 20 tot 22 uur per dag gedragen moeten worden om het gewenste resultaat te bereiken. Ook kan het dragen van de Aligner in het begin oncomfortabel zijn en kan het enige tijd duren voordat de patiënt eraan gewend raakt. Soms slis je, met name in het begin als je nog moet wennen.

Over het algemeen is de Aligner een effectieve optie voor mensen die op zoek zijn naar een minder opvallende manier om hun tanden te corrigeren, maar het is belangrijk om een ervaren tandarts of orthodontist te raadplegen om te bepalen of het geschikt is voor uw individuele behoeften en om de beste behandelingsoptie voor u te vinden.

Stappen beugelbehandeling

Een beugelbehandeling bij de orthodontist bestaat uit de volgende stappen:

  • kennismakingsbezoek (er wordt bekeken of een behandeling mogelijk is);
  • onderzoek (mondonderzoek, röntgenfoto's, afdrukken voor gebitsmodellen en dia's);
  • bespreking van het individuele behandelplan (na analyse van de onderzoeksgegevens en bedenken van het behandelplan);
  • plaatsen van de beugel (met uitleg en instructie);
  • controle-afspraken (elke 4 tot 8 weken) gedurende 12 tot 24 maanden.

Omdat elke mond uniek is, wordt voor elke patiënt individueel een behandelplan ontworpen.

Kosten beugelbehandeling

De orthodontist zal eerst het behandelplan met de patiënt bespreken. Bij het bespreken van het behandelplan ontvangt de patiënt een begroting van de totale kosten. Het kennismakingsbezoek, onderzoek, analyse, behandelplan en bespreking bij elkaar kost ongeveer € 300,-. Het eerste jaar van de behandeling met vaste apparatuur kost ongeveer € 1.200,-. Een tweede jaar met vaste apparatuur kost ongeveer € 500,-.

In Nederland stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de maximumtarieven voor orthodontie vast. Als een beugelbehandeling wordt uitgevoerd door een tandarts die ook orthodontie doet, dan kan het zijn dat de kosten hoger zijn dan dat de beugelbehandeling wordt gedaan door een orthodontist.

Wat vergoedt de verzekering?

In uw verzekeringspolis kunt u nakijken of de beugelbehandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt. Als u er niet uitkomt kunt u bellen met uw verzekeringsmaatschappij of je tussenpersoon. Sommige tandartsverzekeringen (aanvullende verzekeringen) verzekeren kinderen tot 18 jaar automatisch mee.

Het is van belang om dit te controleren want het is niet altijd het geval. Er zijn tandartsverzekeringen die een wachttijd kennen voor orthodontie. Indien er sprake is van aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige problemen met kaken en/of tanden, dan wordt orthodontie vergoed door de basisverzekering.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Jan Willem Vaartjes

Jan Willem Vaartjes

Tandarts-implantoloog