Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 05/20/2019 - 09:45

Preventieassistent

Als preventieassistent heb je een belangrijke rol in de tandartspraktijk. Je houdt je onder andere bezig met het voorkomen van problemen in de mond. De preventieassistent is een tandartsassistent die een aanvullende opleiding heeft gevolgd om onder andere basiszorg aan het tandvlees te kunnen verlenen, maar ook een preventieve rol heeft in het voorkomen van gaatjes. Hij of zij voert onder andere de volgende taken uit:

  • het geven van mondhygiëne instructie;
  • voedingsadvies;
  • het verwijderen van oppervlakkig tandsteen;
  • het sealen bij kinderen.

De handelingen mogen enkel uitgevoerd worden als de preventieassistent en de opdrachtgevende tandarts of mondhygiënist bekwaam en bevoegd is. Een preventieassistent die zichzelf niet bekwaam vindt, moet de opdracht weigeren. Een tandarts of mondhygiënist moet altijd in het pand aanwezig zijn.

Paro-preventieassistent en opleiding

De paro-preventieassistent is een preventieassistent die een aanvullende opleiding heeft gevolgd. De opleiding bestaat uit zowel theorie en praktijk. In de eigen praktijk moet er worden geoefend waarbij de mondhygiënist of tandarts van de praktijk begeleiding moet geven. Na een aantal weken vindt er een examen plaats. Hij/zij heeft minimaal twee jaar ervaring als preventieassistent, doch mag hij/zij dieper reinigen onder het tandvlees. Dit gebeurt bij patiënten die de tandvleesziekte parodontitis hebben. Parodontitis is een medische term voor de tandvleesziekte waarbij botafbraak in de kaak optreedt. Deze patiënten zijn eerder door de mondhygiënist behandeld en moeten in het nazorgtraject zitten. De paro-preventieassistent kan voor deze patiënten een uitgebreidere controle uitvoeren en helpen de mondgezondheid stabiel te houden en te verbeteren. Hij/zij werkt samen met de mondhygiënist. De mondhygiënist behandelt de complexere monden. Als deze stabiel zijn kan de paro-preventieassistent de nazorg overnemen. Dit gebeurt uiteraard ook in opdracht van en bijzijn van de tandarts.

Plezier in beroep

Het is een heel leuk beroep. Als je meer wil dan tandartsassistent, dan is het beroep van preventieassistent een erg leuke uitdaging en aanvulling. Het is belangrijk om enthousiast te zijn en er plezier in te beleven. Je brengt dit dan ook weer over op de patiënten, waardoor die ook weer gemotiveerd raken. Je hebt tenslotte te maken met de gezondheid van andere mensen. Inmiddels zijn we er al achter dat een goede mondgezondheid een positieve invloed heeft op de algehele gezondheid. Veel mensen zijn zich hier nog niet van bewust. Daarom is dit beroep ook niet meer weg te denken in de moderne tandartspraktijk.