Last van pijn aan je tanden bij koud of warm drinken? (TCG)

Een heerlijke grote ijscoupe op een terras, een koude salade en een glas water met ijsklontjes erin, dat is waar velen naar verlangen wanneer het warm zomerweer is. Toch kan het zijn dat je hier niet goed tegen kan. Wanneer je bij iets kouds drinken of eten een pijnscheut kunt krijgen aan een of meer tanden is dat erg vervelend. Gevoeligheid aan tandhalzen of tanden komt vaak voor. Dit artikel zal vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze deze klacht benaderen . 

Wat is de relatie tussen je tanden en de maag en nieren in de Traditionele Chinese geneeswijze


De kennis van de 5 elementen legt uit dat elk orgaan verbonden is met weefsel, zintuig, smaak en windrichting. Dit betekent dat er een interactie is tussen het orgaan en het betreffende weefsel.
Zo zijn de botten verbonden aan de nieren. Tanden zijn een uitvloeisel van de botten. Tandvlees valt onder het vleselijk deel van het lichaam wat weer bij de spijsverteringsorganen hoort.

In de TCG (Traditionele Chinese geneeswijze) is het tandvlees verbonden met de maag en de tanden met de nieren.  
Dat betekent dat zowel je mondflora en de conditie van je gebit invloed kunnen hebben op je maag- en nieren conditie als ook andersom.


Door de kaak, gezicht en nek lopen de meridianen van de maag en darmen. Meridianen zijn banen in het lichaam en de vervoerders van Qi (levensenergie). Deze meridianen hebben een verbinding met het orgaan zelf. Je kan dit herkennen als je wel eens acupunctuur hebt gehad, de naalden voor een bepaalde klacht worden geplaatst op plekken die op het oog niet bij de klacht horen. 


Daarnaast heeft elke tand een verbinding met een orgaanduo uit de 5 elementen.  Dat betekent dat naast de interactie met de nieren er nog een andere verbinding bestaat. Dat is zowel ingewikkeld als boeiend. Bij gevoeligheid van een bepaalde tand is het goed om ook te kijken naar de oorzaak van binnenuit.
In de TCG zijn zowel de spijsvertering-  als de nieren-energie erg waardevol voor vitaliteit, weerstand en gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk. Beide energieën hebben hun specifieke invloed op elkaar.
In de nieren Qi (jing) zit  DNA verborgen, het genetisch energiepotje dat je van je ouders meekrijgt. Dit bepaalt ook waarom de één meer aankan en sterker is dan een ander.  Hierin is ook gelegen hoe stress invloed op iemand heeft, hoe lichaam en geest hier mee om gaan. Je jing bestaat uit deels genetisch materiaal en deels de spijsvertering. Beide hebben dus een grote invloed op elkaar.


Weerstand

Onze weerstand heeft veel te verduren. Zeker in het geval van stress, (laaggradige) ontstekingen, slecht slapen, chronische ziekte of bij een voedingspatroon wat minder goed bij jou aansluit. Stress is een echte verstoorder en heeft altijd meteen invloed op de spijsvertering, maag, lever en de nieren Qi. Vaak is het een combinatie van oorzaken.

In de mond zit een eigen persoonlijke microbioom. Het is duidelijk dat hier de beginstap van de voedselvertering begint. Het voedsel wordt met het kauwen fijngemalen en vermengd met speeksel om zo de weg te vervolgen naar de maag en darmen.
Ook de maag en darmen hebben een eigen microbioom. Deze microbiomen staan met elkaar in contact en invloed op elkaar. Een gezonde mondflora is daarom net zo belangrijk als een gezonde maag- en darm flora.


De spijsvertering heeft dus een grote invloed op het immuunsysteem. Als je bedenkt dat voeding je gehele lichaam verzorgd, waaronder je gebit is het van groot belang om gezonde keuzes te maken. Voeding die bij jou past volgens de TCM.
Wanneer de spijsvertering minder sterk is kan het hierdoor minder goed alle weefsels voeden waardoor het immuunsysteem zwakker wordt. Ook je tandvlees en tanden zullen minder goed van binnenuit worden gevoed met gevolgen voor de mondgezondheid. Voeding die past bij jouw lichaam kan bijdragen aan het verbeteren van de voedselvertering waardoor alle weefsels krijgen wat ze nodig hebben. Is er gevoeligheid van de tanden, zie je vaak ook een gevoeligheid in de spijsvertering.
Dan is het goed om te kijken naar het voedingspatroon en eventueel aan te passen om weer vitaal en weerbaar te worden.

Met goed zorgen voor je gebit help je ook de spijsvertering en daarmee voor je nieren Qi.
Als voeding bij je past merk je dat in alles. Vitaliteit ten top, lichaamelijk en geestelijk sterk met een stralende glimlach!

Spreekt deze benadering je aan of wil je meer weten? Zoek een TCM deskundige bij je in de buurt voor persoonlijk advies. 

Hartelijke groet,

Aimee van der Sterren
TCM therapeut, TCM voedingsconsulente, TCM herbalist, leefstijltherapeut
Neitan, praktijk voor TCM leefstijlgeneeskunde

 
                           
     

 

Artikel auteur

Aimee van der Sterren

Aimee van der Sterren

TCM therapeut, Chinese voedingsconsulent, Chinese herbalist, Dörn