Tot en met 28 april behandelen tandartspraktijken ALLEEN spoed en pijnklachten indien u geen koorts hebt en/of verkouden bent.
De volgende praktijken zijn open voor spoed, pijnklachten en kinderen. Op afspraak kunt u terecht bij o.a.: Dental 365 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. - KESSELER - LOCK Tandheelkunde Amsterdam - Karel Tandartsen Rotterdam - Mondzorg Centrum Utrecht Utrecht - Tandarts Zaandam Zaandam - Mondzorg Lingewijk Gorinchem - Mondzorgkliniek Den Bosch DEN BOSCH -
-- Verwijzing naar nieuws bericht 25 Maart "Handreiking spoedbehandeling" --
Obesitas en tandvleesaandoeningen kunnen gerelateerd zijn | Tandarts.nl

Professionals in de gezondheidszorg moeten patiënten adviseren over een gezond lichaamsgewicht en een goede mondhygiëne. Een studie die gepubliceerd is in het British Dental Journal onderzocht de relatie tussen obesitas en niet-chirurgische parodontale zorg en evalueerde het verband tussen obesitas en tandvleesaandoeningen. De relatie is niet zo eenvoudig als oorzaak en gevolg, aldus Andres Pinto, hoogleraar orale en maxillofaciale geneeskunde aan de Case Western Reserve University School of Dental Medicine en co-auteur van de studie. In plaats daarvan concentreert de relatie zich op wat beide ziekten gemeen hebben: ontsteking.

Verhoogde body mass index 

Onderzoekers ontdekten dat gegevens die wijzen op een verhoogde body mass index, tailleomtrek en percentage lichaamsvet in verband worden gebracht met een verhoogd risico om tandvleesaandoeningen te ontwikkelen, ookwel bekend als parodontitis. De onderzoekers concludeerden dat veranderingen in de lichaamschemie invloed hebben op het metabolisme, wat op zijn beurt ontstekingen veroorzaakt - hetgeen aanwezig is in beide kwalen.

Parodontitis en obesitas

Onderzoeker Pinto geeft aan dat: "parodontitis komt voor bij patiënten die gevoeliger zijn voor ontstekingen - die ook vatbaarder zijn voor obesitas,". Deze informatie geeft aan hoe zorgverleners behandelingen moeten plannen voor patiënten die lijden aan obesitas en/of tandvleesaandoeningen, zegt Pinto. "Mondzorgverleners moeten zich bewust zijn van de complexiteit van obesitas om hun patiënten te adviseren over het belang van een passend lichaamsgewicht en het handhaven van een goede mondhygiëne" zegt hij.

Behandelingsplan tandvleesaandoening

Pinto zegt dat verder onderzoek naar de relatie tussen tandvleesaandoeningen en obesitas nodig is, en merkt op dat er op dit moment beperkt bewijs is om wijzigingen in de behandelingsplannen te adviseren. "Vanuit klinisch perspectief is er een gedachte dat als je een van de problemen behandelt, dit de andere kan beïnvloeden" zegt hij. “Dat is de grote vraag. Als we bijvoorbeeld obesitas met succes behandelen, zal dit parodontitis tot op het punt van klinische relevantie beïnvloeden."

Het hele artikel is te lezen in Nature.

Lees hier meer over tandvlees en parodontitis.