* Binnenkort is de site vernieuwd! Sneller, makkelijker en completer.
* Regel een afspraak via de groene button op deze site op de praktijkpagina van je tandarts.
Tandarts en mondhygiënist vaker onder één dak | Tandarts.nl

De tandarts en de mondhygiënist bieden steeds vaker hun werkzaamheden aan vanuit één praktijk. Veel patiënten ervaren het als praktisch dat de mondhygiënist letterlijk om de hoek is bij de tandarts.  We geven steeds meer de voorkeur aan efficiëntie en dat geldt ook voor het beheer van onze agenda’s. Na een bezoek aan de tandarts lopen degenen die hun gebit ook door de mondhygiënist willen laten behandelen, graag direct door naar de aansluitende volgende afspraak. Uit onderzoek van www.tandarts.nl blijkt dat in 15% van de tandartspraktijken ook een mondhygiënist aanwezig is. In 2017 was dat nog maar 11%. Bij het onderzoek is gekeken naar 5.100 tandartspraktijken in Nederland.

Nieuwe patiënten vaker welkom bij tandartspraktijken met mondhygiënist

De praktijken waar zowel tandartsen als mondhygiënisten samenwerken staan vaker open voor nieuwe patiënten dan tandartspraktijken die geen samenwerking hebben met mondhygiënisten. Van de praktijken met een tandarts en mondhygiënist onder één dak blijkt dat 96% nieuwe patiënten aanneemt. Van de tandartspraktijken zonder een mondhygiënist neemt slechts 67% nieuwe patiënten aan. 

De minister van Volksgezondheid kondigde vorig jaar aan dat het zijn bedoeling is dat mondhygiënisten binnenkort meer bevoegdheden krijgen. Als het aan de minister ligt, mogen geregistreerde mondhygiënisten straks beginnende gaatjes vullen, verdoving toedienen en röntgenfoto’s maken.

Werkzaamheden die nu bij de mondhygiënist liggen zijn het grondig schoonmaken van het gebit en het geven van voorlichting over de verzorging van het gebit. Het zijn over het algemeen de preventieve behandelingen die door de mondhygiënist worden uitgevoerd.

Er zijn ook tandartspraktijken die werkzaamheden door een preventie assistent laten doen. Dat zou tot goedkopere behandelingen kunnen leiden. De preventie assistent mag veel mondhygiënist werkzaamheden ook doen. Dit lijkt scheef nu een mondhygiënist opleiding vier jaar duurt en de opleiding van een preventie assistent duurt slechts acht tot negen weken.

Na bezoek aan tandarts direct door naar mondhygiënist

“Uit ons onderzoek komt de trend naar voren dat tandartsen en mondhygiënisten vaker samenwerken in dezelfde praktijk. Dat is voor de huidige patiënt met een volle agenda een voordeel omdat afspraken op elkaar kunnen worden afgestemd. Bovendien nemen praktijken die samenwerken vaker nieuwe patiënten aan. Dat is een goede zaak. ”, aldus K. Burgers van www.tandarts.nl.

 

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?