Geworstel met tandpasta en de borstel

Veel mensen worstelen met de vraag wat de beste tandpasta en borstel is. Met trots vertellen mijn patiënten dat ze met die ene tandpasta van de reclame poetsen. “Ja, je-weet-wel..die ene! Ach kom, hoe heet hij nou?“ Ik complimenteer ze met hun goede keuze. Want eigenlijk is die al heel snel goed. Als de tandpasta bij ze past, is het prima. De een wil graag met whitening, de ander eentje uit een handige tube en weer een ander wil een extreem frisse. Zolang er fluoride in de tandpasta zit, ben ik al blij.

Tandenpoetsen

Van fluoride weten we dat het echt wonderen verricht, maar van alle andere bestanddelen is dat minder duidelijk. Werkt het in theorie goed, dan kan het zijn dat we daar klinisch maar barweinig van terugzien. Waar wel de anti-plak en anti-ontsteking werking wetenschappelijk van is bewezen is het bestanddeel triclosan. Maar triclosan wordt geabsorbeerd in het lichaam en kan het endocriene systeem in de war brengen, een antibiotica resistentie geven en uiteindelijk kan dit leiden tot allergieën doordat men ontwent raakt aan ‘vuiligheid’. Zouten van zink, kopen en tin geven een slechte adem en zouden ook wel eens giftig kunnen zijn.

Al met al zijn de voordelen van poetsen met tandpasta groter dan de nadelen. Zo is er ook het schuimmiddel natriumlaurylsulfaat (SLS) wat aften zou kunnen veroorzaken. En zo is er over elk stofje wel wat te mekkeren. Dus het beste advies is nog om te poetsen met een fluoridetandpasta die lekker smaakt. Want dan is men eerder geneigd om lang te poetsen. En eentje die past bij de persoonlijke behoefte van jouw klant.

Poetsen met borstel

“En zo’n elektrische tandenborstel? Is dat beter?” In principe is dat beter. Meestal wordt hier ook langer mee gepoetst dan met de hand. Zeker voor ouderen en gehandicapten is het een uitkomst. Ook voor kinderen bestaan er leuke elektrische borstels met deuntjes zodat het kind als het ware steeds een beloning krijgt voor lang poetsen. Dat kan heel motiverend werken. Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat een tandenborstel die roteert en pulseert meer plak verwijderd dan met de hand. Voor sonische borstels is dit bewijs er nog niet. Mensen die perse een poetsbeweging willen blijven maken, kunnen wel beter met een sonische poetsen. Deze beschadigt namelijk minder. Het is wel heel belangrijk dat mensen die elektrisch gaan poetsen een goede instructie krijgen van de  mondhygiënist. Bij verkeerd poetsen ontstaat er namelijk al snel schade.

Maar ook een hand tandenborstel kan bij verkeerd gebruik schade geven. Het is daarom verstandig om een medium of zachte tandenborstel aan te raden. De grote van de kop is ook belangrijk. Een kleine kop en multitufted is de beste keuze. Multitufted wil zeggen dat er veel haren op de borstelkop zitten. Met zo’n kleine borstelkop kan er nauwkeurig worden gepoetst. Zo kunnen plekjes achterin de mond beter bereikt worden, zeker voor mensen met een sterke kokhalsneiging. Veel patiënten hebben moeite om deze borstels in de winkel te vinden. Dus hier ligt een kans voor de drogist! (Artikel geschreven voor Lijfblad)

Interessante links:

Tandenpoetsen bij kinderen

Tandenborstel

Auteur: Lieneke Steverink