* Binnenkort is de site vernieuwd! Sneller, makkelijker en completer.
* Regel een afspraak via de groene button op deze site op de praktijkpagina van je tandarts.
Hoofd- en hals oncologie, kanker in de mond | Tandarts.nl

 

Omdat hoofd- en hals oncologie, kanker in de mond een heel specialistisch- en precair onderwerp is heeft team Tandarts.nl besloten om een artikel te herplaatsen geschreven door Máxima MC. 

Heb je klachten of twijfel je vraag dan de tandarts of huisarts om een verwijzing voor verder onderzoek. Kom je onder behandeling van specialisten dan zullen zij je verder informeren in wat specifiek op jou van toepassing is. In Nederland werken specialisten uit verschillende ziekenhuizen en medische faculteiten samen. De bekendste behandelcentra zijn Hoofd Hals Centrum Anthonie van Leeuwenhoek en Erasmus Medisch Centrum Daniel den Hoed kliniek.

In het artikel oncologie en mondzorg lees je meer over wat je zelf kunt doen om de mondgezondheid en daarmee de algemene gezondheid en conditie te ondersteunen. 

 

Mondkanker

Wanneer er in de mondholte een gezwel of tumor ontstaat spreken we van mondkanker. Deze aandoening komt voor in de lippen, de tong, de bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte.

Vrijwel alle tumoren in de mond ontstaan in de buitenste cellaag, het slijmvlies. Dit noemen we plaveiselcelcarcinomen. In Nederland krijgen ongeveer 600 mensen per jaar een vorm van mondkanker. Meestal zijn dit mannen. Vrouwen zijn minder gevoelig voor mondkanker. In veel gevallen ontstaat mondkanker op een leeftijd tussen de veertig en zestig jaar, maar het kan in iedere leeftijdscategorie voorkomen.

Symptomen mondkanker

U kunt mondkanker herkennen aan de volgende symptomen:

 • Zweren op de lippen of in de mond
 • Knobbel(s) in de mond
 • Abnormale witte en rode vlekken op het tandvlees, de tong en/of aan de binnenkant van de wang
 • Moeite met eten en slikken
 • Gezwollen lymfeklieren

Oorzaak mondkanker

Het lichaam maakt continu nieuwe cellen aan, om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen. Deze nieuwe cellen ontstaan door een celdeling: een cel splitst in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen gaan zich overmatig delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat.

Factoren die zorgen voor een fout in deze celdeling zijn:

 • Overmatig gebruik van alcohol
 • Roken
 • Chronische irritatie van een gebitsprothese
 • UV-straling
 • Slechte mondhygiëne
 • Slechte voeding
 • Virus
 • Erfelijkheid

Onderzoek mondkanker

De diagnose wordt gesteld na het afnemen van een biopt, een stukje huidweefsel voor microscopisch onderzoek. En door het maken van een CT– of MRI-scan of een echografie. Dan wordt ook duidelijk of het gaat om een goedaardig of kwaadaardig gezwel.

Behandeling mondkanker

De meest toegepaste behandelingen bij mondkanker zijn:

 • een operatie (weghalen van de tumor)
 • bestraling
 • chemotherapie

Het komt vaak voor dat mensen met mondkanker een combinatie van de genoemde behandelmethoden krijgen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en van de leeftijd waarop kanker wordt geconstateerd. De kaakchirurg zal dit met u bespreken.

Als blijkt dat het gaat om een kwaadaardig gezwel wordt de behandeling uitgevoerd in samenwerking met gespecialiseerde kaakchirurgen in het Radboudumc te Nijmegen.

Gebitsprothese

Na het wegsnijden van een tumor in de mond kan een afwijkende vorm van de tong, kaak of andere onderdelen van de mond ontstaan. Hierdoor kunnen beperkingen in praten, eten en slikken optreden. Bestraling kan dit verergeren, doordat het een beperkte mondopening en een droge mond kan opleveren. Om praten, eten en slikken beter mogelijk te maken, krijgt u mogelijk implantaten en een kunstgebit.

Meer informatie:

lees meer  Mondkanker   Maxima MC  kaak- en aangezichtschirurgie

Lees meer CHEMOTHERAPIE EN MONDVERZORGING

lees ook MONDKANKER EN/OF AFWIJKINGEN IN DE MOND door J.W. Vaartjes, tandarts

 

V205-1

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?