Zorgen om mijn tandvlees

Author:
Djang
Posted:
vr, 11/11/2005 - 19:24
Sinds het laatste jaar ben ik me steeds bewuster gaan worden van het belang van mijn tanden en met daarbij de enige zorgen.
Ik ben sinds 6 maanden overgestap op een electrishe tandenborstel van Braun: De Oral-B Sonic Complete, met massage stand.
Als tandpasta gebruik Paradontax groen, ik flos mijn tanden 2 keer in de week en vergeet 's avonds soms me tandjes te poetsen (ik doe m'n best het wel te doen hoor)

Vanaf ik mij kan herinneren ga ik altijd netjes elk half jaar naar de tandarts.
Tot vorig jaar dan: Toen was ik voor het laatst nog bij de tandarts, die vertelde mij dat ik nog maar 1 keer in het jaar langs hoefde te komen omdat hij mij tanden sterk vondt.
Ik vondt dit geen probleem todat mij echter iets opviel.

Ik heb het idee dat mijn tanvlees steeds minder wordt.
Of het is mij nooit eerder opgevallen dat het altijd al zo was of het is echt waar.

Ik heb voor het gemak maar eens 2 foto's van mij gebit gemaakt.

http://www.coccoloba.nl/tanden1.jpg

http://www.coccoloba.nl/tanden2.jpg

http://www.coccoloba.nl/tanden3.jpg

Is mijn tandvlees wel gezond?
Valt er nog wat aan dat ene kuiltje ( foto 2 ) wat te doen? begint daar trouwens de wortel al?

Ik heb voor de zekerheid maar eens een extra afspraak gemaakt met mijn tandarts voor de 23e van deze maand.
Maar om deze 2 weken te overbruggen zou ik toch ook eens reacties van dit forum willen zien, hopelijk is het niet zo erg als ik denk en kan het me gerust stellen.

ps: ik rook niet, lust geen koffie of thee en drink alleen maar water en melk, ja best saai maar dat vindt ik gewoon heel lekker, mischien dat het evengoed enige nuttige info is.

m.v.g en dank,
Django
Lieneke

Poetstrauma + ontkalking denk ik zo...alhoewel het toch nog moeilijk is om zo een diagnose te stellen zonder het echt te kunnen zien/voelen.

Het is niet de bedoeling dat je met die elec. tandenborstel aan het schrobben gaat! Ik denk ook dat je de borstel verkeerd plaatst aan de plakrandjes te zien.

Een ontkalking is iets waar ooit een gaatje is begonnen, maar het heeft zich hersteld.
vr, 11/11/2005 - 19:40 Permalink
Djang

Wat valt eraan te doen?

Die witte vlekjes vindt ik opzich niet zo erg, want die zijn niet erger geworden.

Het poetstrauma zal wel komen van het poetsen met een gewone borstel.
Ik weet van mezelf dat ik toen der tijd veel te hard aan het schrobben was.

Met de electrishe tandenborstel gebruik ik alleen de soft stand en voer ik geheel geen druk op de borstel uit.
Is er mischien ergens een goede uitleg over de goede manier van poetsen?

edit:
Dit is trouwens de electishe tandenbortel waar ik het over had.

http://www.kieskeurig.nl/images/product_big/7CF44F429E3C854AC1256F350026D32C_big.jpg
vr, 11/11/2005 - 20:25 Permalink
Djang

Bedankt ik heb het helemaal doorgelezen.
Betreft de Bass-methoden en de rol-methoden ook voor electrishe tanden borstels?

Is het trouwens verstandig om evengoed mijn electrishe tandenbortsel mee te nemen naar de tandarts?

En valt er nog wat aan dat plekje op mijn tand te doen?
za, 11/12/2005 - 09:01 Permalink
minique

Er stond toch een apart kopje met animatie voor electrisch poetsen, als ik mij tenminste goed herinner?

:smt006 Monique
za, 11/12/2005 - 10:08 Permalink
de digitale tandarts

Bedankt voor de mooie foto's, dat geeft ons wat meer houvast voor het beantwoorden van je vraag.

Begrijp echter dat wij nog steeds geen echte diagnose kunnen stellen en dat we je hopelijk een advies in de goede richting kunnen geven, maar pin ons er niet op vast.

Braces somt een paar veel voorkomende oorzaken op voor tandweefselverlies rondom de rand van het tandvlees, nl: slijtage door te hard poetsen en ontkalkingen/tandbederf, er zijn er echter meer, o.a. het afbreken van glazuur en dentine door overbelasting tijdens knarsen (abfractie), het oplossen door chemische stoffen, zoals o.a. zure dranken (erosie), andere anatomie tijdens de vorming van het gebitselement (gestoorde ontwikkeling) en het afbreken van het tandweefsel door lichaamseigen cellen (resorptie).

Als ik naar de foto kijk, dan zie ik dat het weefselverlies heel lokaal is opgetreden, wat naar mijn mening de kans op slijtage door poetsen of inwerking door zuren kleiner maakt. Het tandvlees is redelijk gezond, hier en daar wel wat rode randjes, maar geen duidelijke gegeneraliseerde tandvleesontsteking, tevens zie ik geen grote en duidelijke white-spots (ontkalkingen), zodat ik er vanuit ga dat de mondhygiëne redelijk is, waardoor de kans dat dit weefselverlies veroorzaakt is door tandbedef mijn inziens ook klein is.

Daarom zouden we de oorzaak in de overige factoren moeten zoeken: weefselverlies door overbelasting zou mogelijk kunnen zijn, vaak is dit dan op meer plaatsen in de mond aanwezig en zouden slijtfacetten op de kauwvlakken ook een aanwijzing kunnen zijn.
Weefselverlies in de ontwikkelingsfase zouden we ook niet kunnen uitsluiten, mogelijk dat je als kind een keer op je melktanden bent gevallen en daardoor dit ontstaan is, andere oorzaken (o.a. ziekte, toeval) in deze fase zijn ook mogelijk.

De slechtste optie is als het tandweefsel actief is afgebroken door je eigen lichaam: resorptie. Het mechanisme hierachter is niet in alle gevallen opgehelderd, maar we weten dat het o.a. veel gebeurt bij tanden die teruggeplaatst zijn na een ongeval, het kan echter ook spontaan zonder duidelijke oorzaak optreden (idiopatisch).
Vaak zit er geen rem op dit proces en kan het soms tot verlies van de betreffende gebitselementen leiden, daarom is het van belang dat u deze plekjes goed laat bekijken door je tandarts en ook zelf in de gaten houdt of ze groter/dieper worden.

Met andere woorden we kunnen je geen uitsluitsel geven over wat het is, maar maak je niet teveel zorgen en blijf het goed in de gaten houden.

Met vriendelijke groet.
za, 11/12/2005 - 11:41 Permalink
Djang

Ik begrijp dat er zo aan een foto geen diagnoses gesteld kunnen worden.
Maar het geeft me in iedergeval wel wat meer informatie en houwvast.
Ik weet nu teminste wat ik de tandarts precies kan vragen om op te letten.

Ik drink Cola en frisdranken maar heel weinig (alleen op verjaardagen) dus het kan daar moeilijk aan liggen.
Ik ben als kind nooit echt op mijn tanden gevallen, ook zijn er nooit tanden terug geplaatst.

Toen ik jonger was zat er wel een spleet tussen mijn 2 voortanden, maar die is door het doorkomen van mijn verstandskiezen weer verdwenen.
Het slijtge kan ik mij wel goed voorstellen, omdat ik altijd extra veel op de 2 voor tanden aan het schrobben was, aangezien die altijd het meest vies waren voor mijn gevoel.

Tijdens mijn school periode kwam het vaak voor dat ik een week lang mijn tanden niet poetste en dan een dag weeer wel, waarbij vaak bloedend tandvlees het resultaat was.
Pas sinds een jaar of 2 ben ik actief 2 maal daags mijn tanden gaan poetsen.

Gelukkig heb ik alvast een afspraak bij de tandarts gemaakt, dan kan die er eens goed naar kijken, die heeft tot slot al vanaf dat ik naar de tandarts ging mijn tanden altijd heel goed behandeld.
Tot nu toe heb ik door de slechte poetsperiode 3 gaatjes in mijn kiezen (2 boven 1 onder)
za, 11/12/2005 - 13:20 Permalink
Djang

Ik ben vandaag naar de tandarts geweest.
Was binnen 5 minuten weer klaar.

Hij heeft even met z'n haakje gechecked of er echt wat aan de hand was bij de linker voor tand (op de foto rechts)
Hij gaf aan dat er wel een kuiltje zat, maar dat dat ook in de andere voortand zat en dat ik me er totaal geen zorgn om hoefde te maken.

Toen ik thuis kwam zich ik alleen wel dat de tand waar hij in had zitten poeren met zijn metaale haakje een beetje bloede bij dat kuiltje.
Is dit normaal?
Of kan dat niet gebeuren met gezond tandvlees? want wat mijn nog niet echt duidelijk werdt met de antwoorden op dit forum was, of mijn tandvlees boven het kultje er wel goed uitzag?

Ook had ik voor de zekerheid mijn tandenborstel en tandpasta meegenomen, om te vragen of die wel goed waren.
Hij heeft even aandachtig naar de bortel gekeken en even gevoeld en gaf aan dat deze wel goed was, maar dat ie niet groter moet zijn en als ik een iets kleinere kop kon vinden raade hij die aan.
Tandpasta was ook goed.
wo, 11/23/2005 - 07:32 Permalink