Advies van mijn tandarts is kunstgebit, maar ik heb een hoop vragen

Author:
icecub
Posted:
za, 05/12/2018 - 03:07
Een tijdje terug had ik hier een onderwerp aangemaakt over de vele problemen die ik met mijn tanden ondervindt. Mijn tandarts geeft aan dat het wel mogelijk is om mijn gebit te redden, maar dat gaat vele duizenden euro's kosten. Geld dat ik gewoon echt niet heb en in de nabije toekomst ook absoluut niet bij elkaar zal krijgen.

Gemiddeld kijk ik tegen 2 a 3 ontstekingen per jaar aan die simpelweg veroorzaakt worden door slechte verzorging. Zelfs al doe ik tegenwoordig hard mijn best om mijn tanden goed te verzorgen, mijn gebit is dusdanig slecht dat mijn tandarts aangeeft dat "normale verzorging" niet volstaat om erger te voorkomen. Zijn advies is dan ook om over te stappen op een kunstgebit ipv steeds maar zo door aan te modderen.

Natuurlijk beangstigd het idee van een kunstgebit mij. Bang dat het onnatuurlijk aan zal voelen in mijn mond. Dat ik minder van eten zal kunnen genieten. Dat soort dingetjes. Maar ik besef me ook dat het zo niet langer kan. Ik wil niet steeds mezelf moeten dwingen om te glimlachen zodat ik mijn tanden kan verbergen en iedere keer weer een berg aan pijnstillers slikken wanneer er weer een ontsteking is en ik de kosten van een behandeling probeer te ontlopen.

Maar ik zit met een hoop vragen en mijn tandarts heeft niet de tijd om eens rustig met mij rond de tafel te gaan zitten en alles te beantwoorden. En stel ik mijn vragen tijdens een behandeling voor een ontsteking, dan krijg ik norse antwoorden alsof een kunstgebit maar een formaliteitje is. Daarom hoop ik dat jullie me hiermee kunnen helpen.

1) Hoe realistisch is de kans dat ik later problemen met mijn kaken krijg? (slinken etc)
Ik ben pas 32 jaar oud. Ik heb (hopelijk) nog aardig wat jaartjes te gaan en lees overal op het internet dat het onverstandig is om op jonge leeftijd al een kunstgebit te nemen. Dit omdat de kaken langzaam zullen slinken en dit later problemen zal geven met het kunstgebit. Uiteindelijk blijft de enige optie om implantaten te nemen en voor een klikgebit te gaan en ook daar zouden uiteindelijk problemen mee ontstaan.

2) Hoe gaat zo'n behandeling te werk?
Moet ik alle overgebleven tanden en kiezen (26 in totaal) onder narcose in het ziekenhuis laten trekken? (Ik ben als de dood voor narcose!) Of kan dit ook gewoon onder plaatselijke verdoving gebeuren? Ik heb geen angst voor de tandarts en het verwijderen van tanden / kiezen doet mij gelukkig niet zoveel. Maar ik moet wel toegeven dat ik er tegenop zie om de napijn van het trekken ineens in mijn heel mijn gebit te moeten ondergaan.

3) Hoe groot is de kans dat er nog een mall van mijn eigen gebit gemaakt kan worden?
Hoewel de tanden aan mijn bovenkaak slecht en sommigen gedeeltelijk "weg" zijn, verwacht ik hier niet echt een probleem. Maar bij mijn onderkaak heb ik aan 1 zijde nog slechts 1 volledige kies en een tot op het tandvlees weggerotte kies. Aan de andere zijde zitten er nog 3, maar geen enkele in goede staat.

4) Hoe zit het met het trekken van hoektanden?
Ooit is mij verteld dat het trekken van hoektanden een stuk pijnlijker is dan die van andere tanden of kiezen. Dit baart mij eerlijk gezegd zorgen.

5) Kan ik ervoor kiezen om de behandeling te starten, ondanks een nieuwe ontsteking?
Er zit op het moment weer een nieuwe ontstekingen onder de kies. Gezien deze toch getrokken zal moeten worden, dacht ik dat dit gewoon meteen meegenomen kon worden. Maar elders op het internet las ik dat er geen ontstekingen mogen zitten wanneer men begint aan de behandeling voor een kunstgebit.

6) Er wordt overal gesproken over "Een kunstgebit binnen 1 dag". Is dit verstandig?
Natuurlijk snap ik dat het tijd kost om eerst het kunstgebit te maken nadat er een mall is gemaakt. Maar is het verstandig om alles op dezelfde dag te laten trekken en direct een kunstgebit eroverheen te plaatsen?