Tandartspraktijk opzetten zonder tandarts te zijn

Author:
Tatlident
Posted:
za, 05/18/2013 - 17:10
Hoi allemaal.

Ik ben zelfstandig ondernemer en heb een aantal bedrijven die niks met tandheelkunde en/of geneeskunde te maken hebben. Nou ken ik iemand die tandarts is en werkt voor iemand anders (ze heeft dus geen eigen praktijk). Haar baas is echter geen tandarts. Ze is mondhygiëniste.

Nou heb ik zelf ook interesse om een tandartspraktijk op te richten. Maar mijn vraag is of dat in Nederland wel mogelijk is. Ik ben namelijk tandarts noch mondhyiënist. Ik heb zelfs geen enkele universiteit studie gevolgd en ook geen VWO. Het enige wat ik heb is een HAVO diploma Economie en Maatschappij profiel :) Mijn vraag is dus of het wat uitmaakt of is het mogelijk om met mijn studieachtergrond eigenaar te zijn van een tandartspraktijk terwijl een "echte" tandarts voor mij werkt?

Ik hoop serieuze reacties te krijgen. Alvast bedankt.

Gr,
Tatlident


PS. Mocht mijn topic niet in het juiste rubriek zijn geplaatst, vraag ik admin om het te verplaatsen en bied ik mijn excuses aan :)
Lieneke

Ja, het mag. Maar ik zou het niet doen.... de mondzorgwereld is complex. Je hebt ineens met verzekeringen te maken, niet alleen met 'klanten'. Met allerlei regeltjes en met meningen waar je niet over mee kan praten. Het heeft ook zeker een eigen cultuurtje. Ik zou een baas die geen tandheelkundige achtergrond heeft niet serieus nemen. Ik zou er nooit onder willen werken. Tenzij deze persoon al jaren mee loopt. Ik heb er helaas ook ervaring mee en bij die persoon werkte het ook echt niet.
Wil je meer meningen, benader me dan via twitter @mondzorgforum .
zo, 05/19/2013 - 09:54 Permalink
vV

Het mag, maar ik zou het toejuichen wanneer het met directe ingang verboden zou worden. Of op zijn minst de praktijkeigenaar aansprakelijk is wanneer de tandarts die de behandelingen gedaan heeft die mis gegaan zijn er niet meer werkt.
Bij de meeste praktijken die zo opgezet zijn is kwaliteit ver te zoeken, en met rechten van de patient wordt meestal ook op diverse manieren een loopje genomen. Erg onwenselijke constructie.
Aan aantal jaar geleden is hier op dit forum al een klacht langsgekomen van iemand die door een tandarts in dienst bij een mh " behandeld" is, en dat is een typisch voorbeeld van hoe het niet moet maar meestal wel gaat.
Tandartsen die daar werken , werken er meestal ook niet heel lang.
zo, 05/19/2013 - 10:30 Permalink
vV

Dat is op zich een leuke insteek, maar daar is in ieder geval een zorgverlener eigenaar, die dus uit de praktijk ook de eigen inkomsten heeft.
Bij een investeerder, niet zorgverlener, moet er een inkomen voor de tandarts vanaf maar wil de investeeerder natuurlijk zijn ondernemersrisico, wat anders bij de tandarts ligt( of mh) ook graag beloond zien. Dat kan aanzet zijn dat bepaalde zaken naast of zelfs voor het zorgaspect ook of zelfs meer belang toegekend krijgen, lijkt mij een hellend vlak. Zie je nu dus al gebeuren bij tandartspraktijken waar niet tandartsen eigenaar zijn of deeleigenaar zijn.
zo, 05/19/2013 - 12:40 Permalink
Lieneke

Hoe ga je dan een functioneringsgesprek voeren als je geen verstand van tandheelkunde hebt? Hoe beoordeel je of een contract met een verzekering goed is? Hoe beoordeel je of de planning goed is? Hoe beoordeel je of er met juist materiaal wordt gewerkt en of er wel of niet iets (anders) aangeschaft moet worden? Hoe beoordeel je of de richtlijnen/protocollen goed worden nageleefd? Hoe schrijf je een passend protocol voor de praktijk? Welke eisen stel je aan de assistent? Waar liggen de grenzen van bekwaamheid?
Of wil je dat allemaal niet en enkel geldschieter zijn? Waar mag het geld dan wel en niet heen? Moeilijk hoor...ook voor de tandarts zelf!
zo, 05/19/2013 - 19:59 Permalink
woodstick

DIt is een leuke,
Na wat research op google kwam ik hier terrecht,

misschien kunnen mensen mij in de goeie richting sturen...
ben al jaren werkzaam als ortho-paro-preventieassistent en ik wil eigenlijk een eigen praktijk starten/managen
dat de tandarts bij mij in dienst is.
dit is dus wettelijk wel mogelijk lees ik?
ik weet uit mijn praktijk ervaring dat ik niet mag werken als de tandarts afwezig is qua verantwoording maar hoe zit het dan straks in de praktijk die ik ga runnen? dan werkt de tandarts toch in principe naar eigen behoren en op eigen verantwoording ? of ben ik altijd dan eindverantwoordelijke?
ik werk veel in de organisatie en aan de stoel en weet hoe alles loopt en daarom wil ik nu graag zelf de touwtjes in handen nemen en mijn eigen organisatie runnen. ;)

brand los.. ben benieuwd naar jullie reacties en bevindingen hiervan ..
groetjes woodstock
do, 09/12/2013 - 15:00 Permalink
vV

verkeerde forum of niet, je gaat boven je macht m.i.
en een tandarts die in een dergelijke setting wil werken is mi een loser van de bovenste plank.

De tandarts is inderdaad verantwoordelijk voor wat hij doet. Jij mag bij wijze van spreken nog geen patiënt een hand geven als hij er niet is, daarnaast ben je zoals ook nu wel gewoon helemaal zelf verantwoordelijk voor wat je doet, en dat terrein heeft , vergis je niet, forse beperkingen. Je mag ook alleen gedelegeerde handelingen verrichten. Dat het jouw toko is financieel gezien doet daar helemaal niets aan af.
Dat is iets wat in heel veel praktijken waar gedelegeerd wordt heel vaak onderschat wordt en waar ook , door IGZ herkend als probleem , fors de hand mee gelicht wordt.
Informatie aan patiënten schiet ook heel vaak fors tekort. Van mij mag eea fors aan banden gelegd worden, de tandheelkunde in dit land is er niet mee gediend zo laat de geschiedenis en de aard van geconstateerde problemen zien.
Als je meer wilt: doorleren.
do, 09/12/2013 - 16:21 Permalink
poldentol

Beste mensen, even een helpende hand a.u.b.
mijn beste (buitenlandse vriendin werkt al een paar jaar hier in Nederland als tandarts. Zij is hier echt uitgebuit, hoor! :smt013

Ze wilt binnenkort zelf een praktijk openen (eerst even een bestaande praktijk te gaan huren).
zij spreekt de taal (nog) niet goed en vroeg of ik haar kan helpen met de pand zoeken.
Ik ben zelf geen tandartsen werkte mijn hele leven in de ander branche, maar wil dit meid helpen...

maar... waar kan ik wat advertenties vinden?
Vind ik zo lastig.. op internet alles gezocht en kon niks concreets vinden. :smt017 :oops:

Alsjeblieeeeeeft wat tips!
di, 07/22/2014 - 23:48 Permalink
vV

eerst goed Nederlands leren...hoe kan je in vredesnaam mensen helpen als je ze niet kan begrijpen/verstaan?
Ik heb op dit forum zo vaal mensen met problemen langs zien komen die voornamelijk voortkwamen uit niet kunnen communiceren met de tandarts omdat die het Nederlands niet machtig is.
Wanneer er op dat moment iets mis gaat ligt de verantwoordelijkheid wel bij de tandarts.
voor de rest, de meest voor de hand liggende, de beroepsorganisatie KNMT, behalve voor beschikbare praktijken of werkplekken ook allerhande info voor praktijkeigenaren.
En ze zal ergens bij aangesloten moeten zijn ivm de verplichte klachtenregeling.
wo, 07/23/2014 - 08:16 Permalink
poldentol

Over de kwaliteit van haar werk/taal kan alleen zij zelf iets zeggen en haar huidige klanten (of bazen).
Zij kan het prima met de mensen communiceren, maar heeft geen kennis waar ze met het opstarten van bv moet beginnen... ik ook niet, maar is wel makkelijker voor mij om iets te vinden of uitleggen dan voor haar.

Bedankt voor de moeite en voor uw antwoord.

het is idd toch wel wijs om haar eerst bij knmt haar laten inschrijven. :roll:

Dank u wel. :)
wo, 07/23/2014 - 21:20 Permalink
vV

de opmerking over taal leren kwam voort uit uw eigen opmerking dat zij de taal (nog ) niet goed beheerst.
Voor de rest vraag ik mij af of het verstandig is zelfstandig ondernemer te worden als je al een paar jaar in nl werkt maar de weg naar de beroepsverenigingen nog niet kent. Is toch het eerste om te beginnen denk ik.
daarnaast hoeft het als zakelijke s tructuur ook helemaal geen bv te zijn. gewoon IB ondernemer mag /kan ook.
Daarnaast zijn er nog veel meer zaken die een rol spelen, zo mag je niet zomaar in elk pand een praktijk starten, en dat verschilt per gemeente.
do, 07/24/2014 - 08:17 Permalink