Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Zenuw wel of niet ontstoken? Hoe lang duurt het afsterven? | Tandarts.nl
15 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 2
Zenuw wel of niet ontstoken? Hoe lang duurt het afsterven?
plopsie
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 02/16/2005 - 20:43
door plopsie za, 03/12/2005 - 10:54
#1

Ik ben dinsdag voor het eerst in 10 jaar bij de tandarts geweest. En dan nog omdat het eigenlijk een "moeten" was in plaats van vrijwillig.

Ik had linksonder een gevulde kies, alleen is in april 2000 een stuk van de kies afgebrokkeld. Nu had ik hier geen last van tot vorige week. (Ik zorgde al dat ik alleen rechts kauwde en dat ik met een tandenstoker het gat een beetje schoonhield) Ik kauwde waarschijnlijk toch met links en er kwam wat voedsel in het gat en dat gaf op dat moment een verschrikkelijke zenuwpijn wat daarna wegebde.

Al mijn moed dus bijeengeraapt en bij de tandarts geweest. Mijn gebit was verder helemaal goed alleen dat gat dus.....

De tandarts stelde voor een noodvulling met kruidnagelolie(?) te plaatsen en over 3 weken te boren en het opnieuw te vullen.

Op het moment dat hij de vulling aandrukte voelde ik weer die heftige, verschrikkelijke zenuwpijn. Hij stopte direct om mij niet verder van streek te maken.

Vanaf het moment dat ik naar huis ging begon er een zeurderige pijn op te komen. 's Avonds wezen sporten en toen ik thuis kwam was het niet meer uit te houden. Ik heb diverse pijnstillers genomen en 2 uur lang liggen kronkelen van de pijn. Hierna ebde het een beetje weg (waarschijnlijk door de pijnstillers) en ben ik gaan slapen.

De volgende dag weer naar de tandarts gegaan. Nadat ik verteld had wat er gebeurd was zei hij direct dat ik dan hoogstwaarschijnlijk een wortelkanaalbehandeling moest ondergaan omdat hij waarschijnlijk de vulling door de wand heen tegen de zenuw aangedrukt had. Mijn andere optie was om door te lopen en de zenuw vanzelf dood te laten gaan. Volgens hem zou dit 10 dagen duren!? Ik vroeg hem hoe zeker hij was dat het een WKB moest worden. Hij was 90 % zeker dat het een WKB moest worden en 10% had hij zoiets van: Kijk het nog even aan (dit mede omdat ik zo bang ben voor de tandarts).

Alles in mijn lichaam keerde zich tegen het idee van een wortelkanaalbehandeling en ik zei dat ik dan liever doorliep en terugkwam als de zenuw dood was.

De pijn lijkt nu wel steeds heftiger te worden, ondanks de Paracetamol, Ibuprofen en de Naproxen.

Ik kan niet op de kies bijten, hij voelt ook aan alsof ie hoger zit en los zit (wat niet zo is). Ook is de klier die eronder zit erg pijnlijk en lijkt wel iets opgezwollen. Verder straalt het uit naar m'n kaakscharnier. Ik heb het gevoel dat ik uren achter elkaar m'n mond open heb gehad (zo'n lam gevoel) en als ik m'n hand in de buurt van m'n wang erop leg geeft het zo'n zeurderig en lam gevoel. Verder straalt het uit naar de kiezen ernaast. En bij m'n achterste kies (waar normaal gesproken je verstandskies zou zitten) lijkt ook wel iets dikker en pijnlijker.

Duurt het inderdaad 10 dagen totdat de zenuw dood is en heb ik dan ook al die tijd pijn of wordt dat eerder minder? Is ie nu 100% zeker aan het doodgaan of kan het nog iets anders zijn?

De WKB nu uit te laten voeren zie ik echt niet als optie en ik hoop dus inderdaad dat ie aan het dood gaan is.

Ik hoop dat u mij kunt helpen met de antwoorden.

Zenuw wel of niet ontstoken?
sjonno
Offline
Laatst gezien: 9 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 01/22/2005 - 14:06
door sjonno za, 03/12/2005 - 16:07

Vervelend voor je dat je zo'n kiespijn hebt. Maar de enige optie is toch een wortelkanaalbehandeling. Ook als de kies dood is zal er een wortelkanaalbehandeling gedaan moeten worden om het dode weefsel uit de tand te halen. Het enige voordeel is dan dat je er niets van voelt. Maar om nu 10 dagen met kiespijn rond te lopen lijkt me ook geen pretje. En ik moet eerlijk zeggen ik zou niet weten of het na 10 dagen over is.

Ik weet dat de
plopsie
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 02/16/2005 - 20:43
door plopsie za, 03/12/2005 - 18:30

Ik weet dat de wortelkanaalbehandeling hoe dan ook uitgevoerd moet worden, alleen wacht ik dan liever tot de zenuw al dood is dan nu met heen te gaan voor een WKB.

Als ik nu heen ga, moet de zenuw verdoofd worden en ik ben zo bang voor de pijn (kan iedereen wel zeggen dat dat maar 3 seconden is), ik weet dat die verdoving net zo'n pijn doet als de vulling die aangeduwd werd. De tandarts die ik nu heb was daar direct heel eerlijk in.

Voor mezelf heb ik wel de grens gelegd, dat als de pijn net zo erg wordt als de pijn die ik voelde toen de vulling aangeduwd werd, ik direct naar de tandarts zal gaan om de wortelkanaalbehandeling te ondergaan terwijl de zenuw nog niet is afgestorven.

Vandaag ging het overigens wel redelijk, vanmorgen 1 Naproxen en 2 Paracetamol ingenomen en tot op heden nog geen pijn meer gehad. Nu begint de kies heel af en toe te kloppen.

Tja, geen absolute garantie,
dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 2 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj za, 03/12/2005 - 19:10

Tja, geen absolute garantie, maar de meeste mensen hebben eigenlijk geen pijn tijdens een wortelkanaalbehandeling. Meestal is het gewoon prima te verdoven. Uitzonderingen zijn er wel, een probleem kan zijn als er grote ontstekingen zitten, die zijn moeilijker te verdoven. Die ontstekingen kunnen ook ontstaan als je te lang wacht..

Eigelijk snap ik ook helemaal niet waarom de zenuw binnen 10 dagen dood zou gaan in dit geval... Daar zou ik toch naar vragen..

dit is toch niet helemaal de
vV
Offline
Laatst gezien: 1 dag 22 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV ma, 03/14/2005 - 16:44

dit is toch niet helemaal de manier waarop zoiets behandeld zou moeten worden. In de eerste plaats is er helemaal geen garantie dat de zenuw binnen 10 dagen daadwerkelijk afsterft.

In de 2e plaats, en veel belangrijker: een kanaalbehandeling met als uitgangspunt een levende zenuw heeft meer kans van slagen dan bij een dode zenuw. Dit ivm bacterie-inwerking en ontstekingsreactie van het lichaam op de dode zenuw. Hoe het precies zit bij een zenuw die net dood gegaan is weet ik niet, is ook moeilijk te onderzoeken. Maar als ik kon kiezen wist ik het wel!
Dus gewoon met verdoving laten behandelen! doe je jezelf de meeste lol mee, zeker op de langere termijn.

plopsie
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 02/16/2005 - 20:43
door plopsie ma, 03/14/2005 - 19:01

Tja........dat is dan weer typisch het antwoord van een tandarts: Niet aanstellen joh!!!! Waarom is het zo moeilijk te begrijpen en te respecteren dat iemand door angst anders reageert en/of beslist? En probeer dan vanuit de patiënt een oplossing te zoeken..............

By the way.......gisteren heb ik de hele dag zonder pijnstillers en ook ZONDER kiespijn doorgebracht!!!!!????

Geen idee hoe het kan!

Vandaag moest ik werken en ik heb voor alle zekerheid maar een pijnstiller ingenomen, ik heb alleen een beetje een zeurderig gevoel gehad, meer niet!

Ik vind dat je vV wel een
dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 2 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj ma, 03/14/2005 - 20:05

Ik vind dat je vV wel een beetje te kritisch behandelt Plopsie!

Kijk we hebben allemaal gelezen dat je de wkb op dit moment niet als optie ziet. Veel mensen zien erg op tegen wortelkanaalbehandeling, de behandeling heeft een nare klank. Tandartsen en mensen die veel op het forum zitten weten dat dat eigenlijk niet terecht is, 30 jaar terug wel ja maar er is toch wel eea veranderd. Het kan voorkomen dat de uitleg zo kort wordt dat dat eigenlijk weinig recht doet aan angst van de mensen, bij vV maar ik merk het ook al aan mezelf.

Als je de wkb nu niet wilt is dat duidelijk jouw keuze, niemand kan je dwingen. Begrijpen doen we het wel, maar "accepteren" is moeilijker als het waarschijnlijk is dat je daarvan schade gaat ondervinden.

Om een goede beslissing te kunnen nemen is het allerbelangrijkste dat je alle relevante informatie hebt. vV heeft al wat info gegeven, en ik ook al wat. Een verdoving en een wkb hoeven helemaal geen pijn te doen, alhoewel het niet met zekerheid te voorspellen is. De wortel af laten sterven, waarvan jezelf al aangaf dat je erover twijfelde of dat echt zo zou gaan (en wij dus ook), heeft gewoon enkele gevaren, oa dat er een ontsteking gaat ontstaan en dat daardoor de behandeling moeilijk te verdoven zal zijn, of dat de wortelkanaalbehandeling mislukt.

Doeg,

Tja je stelt een vraag. Ik
vV
Offline
Laatst gezien: 1 dag 22 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV di, 03/15/2005 - 07:54

Tja je stelt een vraag. Ik doe mijn best te antwoorden vanuit mijn kennis en ervaring. (en ik heb heeeel veeel heeeel angstige patienten in de praktijk hoor, en kan mij prima inleven. Maar er is verschil tussen een vraag op internet behandelen, of een patient in de stoel helpen).

Helaas is het blijkbaar niet het antwoord wat je wilt hebben...
don`t shoot the messenger please...

Nou graag een
Kimmie
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 02/06/2005 - 10:35
door Kimmie ma, 03/21/2005 - 10:21

Nou graag een wortelkanaalbehandeling voor mij!
Ik heb er al een gehad en ik voelde er niks van...
Zit nu weer met een ontsteking aan mijn zenuw opgezadeld
en ik ben blij als ik vanmiddag van die pijn af ben

Zenuw wel of niet ontstoken? Hoe lang duurt het afsterven?
Senna
Offline
Laatst gezien: 1 week 20 uur geleden
Geregistreerd: 02/22/2004 - 01:00
door Senna ma, 03/21/2005 - 12:56

Sterkte ermee, Kimmie....
Ik hoop dat je ons verteld hoe het gegaan is.

Gr. Senna.

Vandaag (1e deel van) WKB ondergaan
plopsie
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 02/16/2005 - 20:43
door plopsie do, 03/31/2005 - 21:25

Oke, begrijp het wel dat er vanuit "de beste oplossing" geredeneerd wordt, maar als de patiënt zo'n angst heeft......

Maar goed, vandaag moest ik er dan toch aan geloven. Ik heb me 3 weken echt zitten voorbereiden op de wortelkanaalbehandeling. En ik had me er zo goed als bij neer gelegd dat er verdoofd zou moeten worden.

De tandarts stelde eerst voor om te kijken of ik nog kou voelde op de kies (op mijn verzoek ook even op een gezonde kies getest), en ik voelde niets op de kies. Dit betekende dat er zonder verdoving geboord kon gaan worden....en geloof me........ik was enorm opgelucht dat er geen spuit aan te pas hoefde te komen. Wel met samengeknepen en zweterig handen gelegen omdat ik bang was om toch pijn te voelen, maar gelukkig was dit niet nodig.

Wel is de wortelpunt ontstoken. De kanalen zijn schoongevijld en gespoeld met een chloor-achtig iets. Nu zit er opnieuw een noodvulling in en over 3 weken moet ik terugkomen om verder te gaan met de behandeling. Wel heb ik vanavond weer ontzettende kiespijn gehad (is dat normaal?) wat volgens de tandarts normaal is en morgen al minder moet zijn.

Als ik heel erg last zou krijgen moest ik bellen en dan kon ik direct bij hem terecht (ook al is het 's avonds) om nog een keer schoon te maken of zo. Ik zei dat als ik pijn kreeg wel 2 paracetamolletjes in zou nemen, maar dit raadde hij af en had liever dat ik hem dan zou bellen.

Ik wilde echter niet lastig zijn en heb nu dus toch maar wat pilletjes ingenomen. De pijn is nu nog wel aanwezig maar in ieder geval wel uit te houden.

Pagina 1 van 2