Mogen monhygiënist en preventie assistent controle doen?

Author:
De Mol
Posted:
di, 10/21/2014 - 17:48
Ik heb een vraag die mij al een tijdje bezig houd. In de praktijk waar ik patient ben worden met regelmaat de controles gedaan door de mondhygiënist of de preventie assistente. Ook bij pijn klachten ga je standaard eerst naar de preventie assistente of de mondhygiënist.
Ik vraag mij af of dit mag, ik heb er zelf niet zo'n goed gevoel bij. Misschien ben ik te kritisch omdat ik zelf assistente ben. :wink:
vV

nee... diagnostiek zeker voor pijnklachten hoort zeker niet bij een preventieassistente thuis. ook niet bij een mh . naast dat ze niet bevoegd zijn er iets aan te doen, tenzij het mbt de mh tandvlees gerelateerd is, hoort een specifiek deel van wat een tandarts wel leert niet tot de opleidingsstof die zij krijgen in opleiding/cursus.
Pinklachten zeker hoort gewoon bij de tandarts gepland te worden.
ik kan mij niet voorstellen dat een patiënt happy is als hij met een zenuwontsteking bij iemand gepland wordt die er niets aan kan doen. en dus weer extra wachten op degeen die het wel kan. Gebeurt dat trouwens aansluitend of moet daar weer een aparte afspraak voor gemaakt? Of starten zij bij jullie ook endo`s? zou de IGZ graag weten denk ik..
di, 10/21/2014 - 20:20 Permalink
De Mol

Bij zenuwontsteking moet je later terug komen. Ze proberen wel dezelfde dag.Gelukkig wordt endostart gewoon door de tandarts gedaan. Ben verder niet ontvreden over deze praktijk maar dit soort ontwikkelingen baart mij wel zorgen. Doordat ik de dames daar wel aardig ken, hoor ik wel eens wat. Ik heb aantal keer controle gehad bij de mondhygiënist maar vond dat niet zo prettig dus ik heb weer aangestuurd op controle bij de tandarts.
di, 10/21/2014 - 21:06 Permalink
Lieneke

Jawel, mondhygiënist mag wel de controle doen. Zit gewoon in de opleiding. Diagnose stellen is geen voorbehouden handeling. Preventieassistent is er niet voor opgeleid.

Maarrrr....voor diagnostiek zijn (soms) nieuwe foto's nodig en dat moet in opdracht van de tandarts. Het lijkt me logisch dat de tandarts dan eerst komt kijken of die opdracht verstrekt moet worden. Moet er wat gebeuren (bijv een wkb) dan is het de wereld op zijn kop als de mondhygiënist de tandarts daartoe opdracht geeft. Dus overleg / tussenkomst is bij pijnklachten logisch.
wo, 10/22/2014 - 10:59 Permalink
Lieneke

Als er een pijnklacht komt, weet je van te voren natuurlijk nooit wat het precies is. Dus ja, er komt hier ook wel eens per ongeluk een pulpitis in de stoel ('ik moest toch naar jou toe'). Ik moet eerlijk zeggen dat ik het in de praktijk niet zo moeilijk vind...hup, door naar de tandarts. Meestal bel (als ik niet in de praktijk ben) ik dan om meteen een afspraak te plannen en vertel wat mijn bevindingen zijn. Levert praktijk nooit problemen op. Als ik een abces zie en vermoed dat het niet (alleen) van parodontologische aard is, dan verwijs ik naar de tandarts. Ik ga er dan niet aanzitten om erger te voorkomen. Andersom komt trouwens regelmatig voor: Tandarts verwijst naar mij voor een paroabces terwijl het een fractuur, endo-paro of iets anders is.
wo, 10/22/2014 - 11:23 Permalink