fistel in de mond

Author:
bert 007
Posted:
zo, 01/11/2004 - 12:12
Ik heb momenteel een fistel in de mond.
Dit duidt op een ontsteking aan de wortelpunt van mijn ondertand.
Wie kan mij zeggen welke schadelijke gevolgen dit heeft voor mijn algehele gezondheid? Ik kan pas in maart 04 naar de endodontoloog.
de digitale tandarts

Het is meestal een chronisch en pijnloos proces wat soms zelfs jaren onopgemerkt kan bestaan.

De ontsteking heeft via de fistel een uitgang om ontstekingsproducten te kunnen lozen. Het is natuurlijk nooit te voorspellen wanneer en uberhaupt of een dergelijke ontsteking acuut zal kunnen opvlammen, maar over het algemeen is enkele maanden wachten geen bezwaar.

Hoewel biologische tandartsen er anders erover denken, is er niet veel wetenschappelijk bewijs dat een chronische ontsteking aan een wortelpunt duidelijke invloed heeft op je algemene gezondheid.

Succes met de behandeling.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-01-11 15:27 ]
zo, 01/11/2004 - 15:27 Permalink
JDijkstra

Ergens is het ontstaan van de fistel juist goed, het lichaam heeft dan een afvloeingsmogelijkheid voor bijv ontstane pus, dit hoopt dan niet op
za, 01/31/2004 - 21:10 Permalink
BlueDive

hoi bert 007,

Ik heb ongeveer hetzelfde gehad als jij, en ~2 maanden met een fistel rondgelopen, zonder enig bij-effect. Het enige dat ik merkte toen de fistel ontstond dat de pijnklachten een stuk minder werden, omdat de onsteking toen zijn afval-producten kwijt kon.

Sterkte!
zo, 02/01/2004 - 21:31 Permalink
hechting

Ik heb ook fistel in mond,naast kies al vanaf dec 03 en heb er geen hinder van.In april moet ik naar kaakchirurg toe voor behandeling. Ik heb al 2 maal wkb gehad wat niet geholpen heeft.Dus je kan er wel een tijdje mee rondlopen.
Nu lees ik overal dat slagingspercentage maar vaak 60% is.Ik ben al erg bang voor alles waat tand in voorkomt,maar nu helemaal,misschien moet het dus nog vaker of nog erger.bah wat een ellende
di, 03/09/2004 - 10:39 Permalink
Caroline32

Joepie, volgende week woensdag mag ik naar de kaakchirurg voor aan apex, slagingskans (zoals hij het nu inschat) 60% !!

[ Dit Bericht is bewerkt door: Caroline32 op 2004-03-11 09:16 ]
do, 03/11/2004 - 09:16 Permalink
hechting

Hoi die Caroline32,
Ik wens je veel succes aanstaande woensdag bij de kaakchirurg en laat je even weten hoe het is geweest?
Ben zeer benieuwd erover te horen.
Alvast bedankt.
Groetjes Inge
vr, 03/12/2004 - 22:53 Permalink
kaatje98

Hallo allemaal, mijn naam is Karin en ik ben 35 jaar oud! Vandaag heb ik deze site ontdekt, en al een beetje rond gekeken. Afgelopen maandag ben ik bij de tandarst geweest omdat ik last blijf houden van een naar ik dacht ontsteking. Dit blijkt nu een fistel. In september ben ik met deze klachten naar de tandarts geweest, heb heel mijn gebit laten schoonmaken door de mondhygieniste.

Het gekke van alles is, dat ik nog geen enkele vulling heb en ook na afgelopen maandag blijkt dat al mijn tanden en kiezen puntgaaf zijn, inclusief de wortel, maar ondanks dit is het kaakbot tussen mijn wortels zwart op de foto, terwijl dit bij mijn andere kies niet het geval is.

Mijn tandarts weet niet hoe dit komt, maar zegt dat er toch wat moet gebeuren en donderdag 3 februari sta ik ingepland voor een zenuwbehandeling, het pus komt om de 2 a 3 dagen via de fistel naar buiten en de fistel zit aan de zijkant van de Kies op mijn tandvlees.

Mijn vraag is dan ook, wie zou me alsjeblieft wat meer kunnen vertellen of heeft zoiets ook meegemaakt? Hoe kan het dat men een fistel krijgt terwijl alle tanden en kiezen puntgaaf zijn? Ik heb in 35 jaar nog nooit zo'n last gehad van mijn gebit, nu verga ik van de drukpijn wat zich uit in Migraine en een pusbal :(

Alvast heel erg bedankt,

Vriendelijke groeten van Karin.
wo, 01/26/2005 - 19:09 Permalink
sandraw

Hello,
Misschien zullen jullie enorm schrikken, maar ik loop al...maanden, al zeker meer dan een jaar rond met 1 en nadien 2 fistels in mijn mond. Het begon met een gevulde tand die beetje bij beetje rond de vulling afbrak tot de kroon versterkt werd door staafjes de plaatsen en er een met vullingen nagemaakte kroon bij te plaatsen. Na een tijd brak ook het laatste af... Ik ging naar de tandarts. Tot hiertoe verdoofde mijn tandarts mij nooit, hij boorde en deed alle verzorgingen zonder verdoving en zonder problemen. Helaas, toen het laatste stuk afbrak moest hij natuurlijk wel verdoven. Ik ben helaas allergisch aan allerlei zaken en ... toen bleek... ook aan de verdoving... gevolg de tandarts wees mij door naar het ziekenhuis.
Hoewel ik nooit angst gehad heb om naar de tandarts te gaan, was het door de allergische reactie dus totaal veranderd: ik durfde niet meer. Ik ging niet naar het ziekenhuis, weken, maanden tot...verschrikkelijke pijn... een fistel. nadien werd het steeds erger, aan de andere zijde had ik ook een vulling en ja je raad het al: idem dito afbreken, enz.. en ook daar een fistel. De fistels zijn nu meestal inactief en zijn een soort plat lelletje aan mijn tandvlees ... af en toe is de laatste wel actief. Omdat ik er toch mee zit ging ik eens rondneuzen op internet, want naar de tandarts gaan durf ik niet meer omdat ik zo beschaamd ben over de toestand van die twee tanden, ik ben bang dat de tandarts mij onhygiënisch gaat vinden. Op andere sites kon je lezen dat het kan resulteren in onstekingen (gewricht of spieren) en aandoeningen aan hartklep... help... toch durf ik niet te gaan... even zien wat jullie reactie is ... gelukkig dat dit vrij anoniem is :cry:
wo, 01/11/2006 - 20:09 Permalink
roko72

niemand die kan vertellen of een (chronische) ontsteking slecht is voor je gezondheid???
ik heb ook al een aantal malen gehoord/gelezen, dat het zéér schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

ik ben reuze benieuwd ofhier een zinnig antwoord op gegeven kan worden.
ik loop namelijk al 3 jaar met een fistel, nadat er een stuk was afgebroken, en de ta een "dieptevulling" moest doen. (weet niet of het de juiste benaming is, maar jullie snappen het wel, toch?)
ik heb er geen last van, soms druk ik er op, en dan komt er weer pus uit.
ik wil weten of het kwaad kan, ja of nee!!!!!

dank jullie wel vast

roger :smt006
do, 03/23/2006 - 01:58 Permalink
joek

Sandra, ben je al naar de ta geweest?
Ik zou echt snel gaan als ik jou was. Straks krijg je er misschien wel enorme pijn aan.
Uit ervaring kan ik je zeggen dat dat niet fijn is!

Groetjes,
Joke
do, 03/23/2006 - 18:33 Permalink
tammie

Hoi,

een tijd geleden kreeg ik opeens last van een puntgave tand.... ik bleek een wortelpuntontsteking te hebben en volgens mijn tandarts was mijn tand al dood. Omdat ik pas 21 was kwam dit nogal onwerkelijk over, want hoe kan een tand nou zomaar doodgaan? Ben naar het ziekenhuis geweest voor een second opinion en foto's laten maken.....de ontsteking was spoorloos verdwenen. Helaas een paar maanden later kwam de pijn weer opzetten en er ontstond een fistel boven mijn tand en moest mij toch laten behandelen bij de tandarts.

Ik heb ongeveer 2 weken met een uitgeboorde tand gelopen, omdat ik met een noodvulling steeds weer problemen kreeg met de druk van de ontsteking en het pus. Uiteindelijk moest er toch een definitieve vulling in en ik moest een afspraak maken voor een apex. Omdat ik naar buitenland ging voor vakantie adviseerde mijn tandarts te wachten met de apex. Ik heb zo bij elkaar toch ook een flinke tijd met een fistel rondgelopen, maar heb mij eerder depressief gevoelt vanwege het hele gebeuren dan dat ik mij lichamelijk niet goed voelde.

Vitamine C (grote hoeveelheden)bleek bij mij een erg goed effect te hebben; de fistel verdween zelfs op den duur en de druk werd minder. (misschien voor goede afvoer voor afvalstoffen)

Heb ondertussen de apex (helaas voor mij wel een erg vervelende behandling geweest) gehad en het is denk ik goed genezen.

Hoop dat mensen zich nu wat minder zorgen maken....
vr, 03/24/2006 - 16:41 Permalink
prondel

niemand die kan vertellen of een (chronische) ontsteking slecht is voor je gezondheid???
ik heb ook al een aantal malen gehoord/gelezen, dat het zéér schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

ik ben reuze benieuwd ofhier een zinnig antwoord op gegeven kan worden.
ik loop namelijk al 3 jaar met een fistel, nadat er een stuk was afgebroken, en de ta een "dieptevulling" moest doen. (weet niet of het de juiste benaming is, maar jullie snappen het wel, toch?)
ik heb er geen last van, soms druk ik er op, en dan komt er weer pus uit.
ik wil weten of het kwaad kan, ja of nee!!!!!

dank jullie wel vast


roger :smt006


3 jaar met een fistel? als ik me niet vergis is dat toch echt een teken dat er een ontsteking zit te emmeren. en zolang die er zit, blijft die fistel ook zitten.
Blijkbaar is je lijf niet in staat de boel zelfstandig op te ruimen en blijft er een herhaling van zetten volgen: pus erin, pus eruit enz.
De kans dat dat nog goed gaat komen zonder hulp van buiten af is op een enkel beschreven wondertje bij de bron van een godsdienstig herderinnetje in Lourdes na, nihil.
En ja, het trekt waarschijnlijk weldegelijk aan je afweer. Nu ben je gezond, nix aan de hand, maar wee je gebeente als je een keertje lekker grieperig wordt, dan heb je in eens een dikke wang of erger.

Ik denk zelfs dat die tand/kies een beetje als afgeschreven kan worden gaan beschouwd na zo'n lange tijd van ontsteking om zich heen.

Maar waarom ga je eigenlijk zo lang rondlopen met zoiets? als ie op je arm zat was je neem ik aan toch wel naar de huisarts om advies en behandeling gegaan?
vr, 03/24/2006 - 16:50 Permalink
roko72

tja,............................ik ben als de dood voor de TA.
ik heb nu helaas weer een kies kapot, stuk afgebroken, doet heel veel pijn, maar ik durf niet.
:oops:
zo, 04/02/2006 - 01:23 Permalink
Moon

Wat vervelend dat je pijn hebt. Pijn in je mond is het vervelendste wat je kan hebben!!!

Waar ben je precies bang voor Roko?
Voor de pijn, voor naalden? De controle verliezen? Er kunnen zoveel redenen zijn om bang te zijn. Als je weet waar je angst vandaan komt, kan je er wat aan doen.

OP het forum staan heel veel verhalen van mensen die zich in precies dezelfde situatie als jou bevonden. Zij hebben de stap genomen om te gaan en zeggen eigenlijk allemaal dat het achteraf best meeviel.

Voor mij is het naar de tandarts gaan ook geen hobby geworden, maar ik kan je wel vertellen dat het uiteindelijk makkelijker wordt.
Ik snap je gevoel van angst heel erg goed. Maar je hebt 2 keuzes... je hebt angst en pijn. Ik zeg altijd wanneer de angst sterker is dan de pijn ga ik niet vrijwilliger. Zo heel af en toe wint de pijn, en bel ik naar de ta of kaakmeneer.

Heb je eigenlijk nog een tandarts?
zo, 04/02/2006 - 10:15 Permalink
roko72

ja, ik heb gelukkig een hele goeie, rustig de tijd nemende ta.

vorig jaar heb ik een dubbele wkb gehad, is me echt 100% mee gevallen omdat ik er niets of nauwelijks iets van gevoeld heb.

maarja................................mijn vorige ta heeft mij 1x zo gruwlijk veel pijn gedaan, en sindsdien is het game over.

ik blijf de angst houden....................................shit........................die wkb ging goed, maar nu???
dit is natuurlijk ontstoken, moeilijker te verdoven, dus ben ik mooi de pisang.
en dat weerhoud mij van een ta bezoek. :oops:

ik ga straks bellen voor een afspraak, het moet gewoon, maar ohjee................ik heb nu de broek al vol :cry:
ma, 04/03/2006 - 02:15 Permalink
avent

Hallo,

N.a.v. problemen in m'n mond kwam ik op deze site terecht.
Wie kan mij vertellen hoe een fistel eruit ziet of aanvoelt.
Ik heb achter/ schuin naast m'n laatste kies linksboven in eerste instantie een bultje, daar kwam pus uit als er lichte druk op kwam.
Maar nu is er een bultje bijgekomen. Pal achter de achterste kies linksboven.
het lijkt of de opening hiervan onderaan het tandvlees is.
Soms komt er (voor mijn gevoel) op die plek rotzooi uit.
Vreselijk stinken doet het dan.
Daarna lijkt het een kuiltje te worden.
Als ik nu voel is het dus een soort kuiltje. Als ik erover heen beweeg voelt het alsof er iets "huis" over is wat je dus voelt aan het eind vh kuiltje (kunnen jullie het nog volgen?).
Het eerste bultje schuin naast/achter de achterste kies stinkt niet wanneer er wat uitkomt.
Dat bultje zit er al meer dan een jaar :oops:
Ben een angsthaas voor de tandarts. Heb nu wel sinds een tijd een fijne tandarts gevonden. Hierdoor heb ik nu dus een plaatje boven m'n mond met 4 tanden/kiezen eraan.
De laatste kies linksbovenin is een "eigen" kies. Hier is wel een wortelkanaalbehandeling aan gedaan, welke nog niet afgemaakt is (is een jaar geleden aan begonnen).
Toen ik in april jl vroeg even naar die ontsteking te kijken was daar geen tijd voor, komt een volgende keer wel.

Toch maak ik me zorgen hierover.
In hoeverre is het schadelijk dat de pus in de bloedbaan terecht zou kunnen komen?
Ik heb nog weleens dat het "knapt" en er dus rotzooi uitkomt en tevens of net erna een bloedinkje in de mond heb. Dit op plekken waar het tandvlees nog gevoelig is ivm de trekkingen van tanden en kiezen in april jl.

Graag hoor ik wat meer informatie.
ma, 07/27/2009 - 20:13 Permalink
Lieneke

Klinkt inderdaad als een fistel. Doordat de wkb niet af is gemaakt, is de ontsteking ook nog niet weg. Die gaat niet spontaan weg. De pus zoekt zich nu nog goed een uitweg naar buiten. Dat is ook niet gezond, maar zoals je zelf al schrijft, kan het ook in je bloedbaan terecht komen. Dit kan sepsis veroorzaken; bloedvergiftiging. Er gaan nog steeds mensen dood aan een ontsteking aan een wortelpunt! Ik kan je dus van harte aanbevelen om toch naar de tandarts te gaan en je te laten behandelen en/of te laten sturen.
ma, 07/27/2009 - 20:26 Permalink
avent

Kan ik hier nu zelf nog wat aan doen? Mijn tandarts is momenteel op vakantie. Duurt nog 2 weken voordat hij er weer is. Een andere oplossing is voor mij op dit moment niet van toepassing. (durf niet).
Hoe herken je een sepsis? En hoe snel gaat zoiets? En niet geheel onbelangrijk... wat zijn de eerste tekenen van een sepsis? Eng om te horen dat er nog steeds mensen dood gaan aan een ontsteking aan de wortelpunt.
Is het verantwoord om nog 2 á 3 weken te wachten met naar de tandarts te gaan?

Ik spoel sinds een enkele dag 1x per dag met bocasan. Kan dat helpen totdat de tandarts er weer is.
Soms heb ik het overigens het gevoel alsof die kies als het ware hoge ligt dan de andere kiezen (ontsteking onder de kies misschien?).
Veel pijn heb ik overigens niet.
ma, 07/27/2009 - 21:13 Permalink
avent

Klinkt inderdaad als een fistel. Doordat de wkb niet af is gemaakt, is de ontsteking ook nog niet weg. Die gaat niet spontaan weg. De pus zoekt zich nu nog goed een uitweg naar buiten. Dat is ook niet gezond, maar zoals je zelf al schrijft, kan het ook in je bloedbaan terecht komen. Dit kan sepsis veroorzaken; bloedvergiftiging. Er gaan nog steeds mensen dood aan een ontsteking aan een wortelpunt! Ik kan je dus van harte aanbevelen om toch naar de tandarts te gaan en je te laten behandelen en/of te laten sturen.


Hallo Lieneke. Hoe is het mogelijk dat een sepsis veroorzaakt wordt? Dit kan toch alleen als je ook een open wond in je mond hebt, of heb ik dat mis. Ik ben inmiddels nog niet geweest. Ga morgen bellen voor een afspraak.

Kan iemand mij vertellen wat hier dan aan gedaan wordt? Ik zie het afmaken van de wkb niet zitten. Heb 1 maal een wkb gehad waarbij ook een ontsteking aan wezig was.... zeker geen pretje. Bij het trekken van de kies, is de wortel neem ik aan ook weg, en daarmee zou de ontsteking dan dus ook weg zijn? Maar is het dan juist niet gevaarlijk voor een sepsis? Er is dan wel een open wond. Ik weet dat dit een oud buurman van mij heeft gehad. Hij is net voor de dood weggehaald. Vandaar ook die angst. Tis dubbel.
Graag een reaktie hierop.
zo, 09/20/2009 - 20:30 Permalink
Lieneke

Sepsis ontstaat niet alleen bij een open wond. Het is een ontsteking en die kan een bloedvergiftiging veroorzaken (sepsis) veroorzaken. Pus is in wezen giftig als het in het lichaam blijft.

Bij het trekken van een kies, gaat inderdaad ook de ontsteking weg. Je haalt dan namelijk de ontstekingsbron weg.

Tja, wat je doet, moet je zelf weten. Ik je enkel te vertellen wat wijsheid zou zijn in de ogen van een mondhygienist.
zo, 09/20/2009 - 20:40 Permalink
avent

Hartelijk dank voor uw snelle reaktie.

Wat zijn de verschijnselen van sepsis en hoe groot is de kans doorop? Is er iets wat ik nu zelf zou kunnen doen totdat ik naar de tandarts ga? Zijn er dingen waar ik op moet letten? Ik moet eerlijk zeggen dat ik toch wel in angst leef om een sepsis. Ik ga er ook wat aan laten doen. Hoogstwaarschijnlijk wordt het trekken. Ik heb boven al een plaatje met 4 of 5 tanden en kiezen, dus het kan er zo bij aan gezet worden. Ik denk dat dat voor mij de beste oplossing is als angsthaas voor de tandarts. Ook al heb ik nu een heel fijne tandarts. Ik hoop dat u op bovenstaande nog zou willen reageren.
zo, 09/20/2009 - 20:54 Permalink
avent

Ik kan over anderhalve week terecht. Toch zit ik wel met de volgende vragen:

Wat zijn de (begin)verschijnselen van sepsis en hoe groot is de kans doorop? Is er iets wat ik nu zelf zou kunnen doen totdat ik naar de tandarts ga? Zijn er dingen waar ik op moet letten? Ik moet eerlijk zeggen dat ik toch wel in angst leef om een sepsis. Het gebruik van Bocasan heeft dat nut?

een angsthaas
ma, 09/21/2009 - 15:10 Permalink
avent

Tja, ik ben er nog steeds niet vanaf. Weer een (niet geslaagde) wkb gehad. De kies gaat er nu uit. Heb al een plaatje en overweeg nu de rest van de overgebleven tanden/kiezen er ook uit te halen.
Ik ben gewoon panisch voor de tandarts, ondanks dat we een fijne hebben.
Ik mis er al 5, nu zouden er 8 uitmoeten.
Daar zie ik niet echt tegen op. Die 5 vielen ook heel erg mee. Daarbij, als deze kies eruit gaat, blijft het plaatje niet meer zitten (achterste kies in de mond).
Dus moet er een andere oplossing komen. Ook mijn andere tanden/kiezen zijn niet echt goed.

Maar goed, nu knapte gisteren volgens mij een fistel of ontsteking. Heel spontaan. Ik lag op een bank en hoppa, mond vol (bij wijze van spreken dan).
Heel vies. Maar goed, toen moest ik dus meteen aan dit topic denken.
Het is dus via de keel wel in mijn lichaam gekomen de pus.
Ik neem aan dat dat in de maag direkt "kapot" gaat, dat overleeft het zuur van de maag toch niet? En dan wordt het toch verder door het lichaam afgebroken?
Dus eigenlijk de vraag, hoeveel kwaad kan het als een fistel of ontsteking in de mond knapt.
Kan het meer kwaad dat de ontsteking/fistel blijft zitten of kan het meer kwaad als de fistel/ontsteking knapt?

En omdat ik weet dat er nog steeds mensen overlijden aan een ontsteking aan de wortelpunt... hoe snel gaat zoiets. Binnen wat voor een tijd krijg je klachten.

Ik vind het allemaal heel erg eng.
Na de bouwvak (halverwege augustus) worden de kiezen/tanden er hoogstwaarschijnlijk bij mij uitgehaald en komt er een gebitje. Tja, zal me daardoor wel oud gaan voelen, maar tis voor mij wél de beste oplossing. Geen slapeloze nachten meer om de tanden en kiezen en om de ellende die het zou kunnen veroorzaken.

Is het verstandig om tot eind augustus te wachten en hoe groot is de kans op sepsis nu?

Ik hoop dat iemand mij een beetje een geruststellend antwoord kan geven.
Nu de vermoeidheid door o.a. het weer toeslaat, slaat ook de angst/paniek voor "iets engs" toe.
vr, 07/09/2010 - 20:11 Permalink
Hallo

Hallo

6weken geleden kreeg een irritant puntje op mijn tandvlees re-onder me tong die ging na een week weg en toen kwam er een bultke die steeds groter werd uiteindelijk door geprikt en kwam er een stroperig goedje uit ik denk dat dat etter is, maar de bult blijft zich vullen en wordt steeds groter tot dat er een gaatje ontstaat door b.v eten en dan loopt het weer leeg de laatste keer heb ik er flink op gedrukt en kwam er een heel veel uit ook kwam er veel bloed mee is dit een fistel of is het wat anders? ik heb nog nooit een wortelkanaalbehandeling gehad en ben in december nog voor cô geweest en zag er allemaal prima uit, ik zou graag willen weten wat ik heb begint behoorlijk vervelend te worden en laatste x begon het ook van binnen in pijn te doen...

Groetjes Hendrika
wo, 01/26/2011 - 19:36 Permalink