Ingediend door admin-systeembeheer op di, 10/25/2016 - 12:34

 

Veelgestelde vragen over tanderosie

Er is sprake van tanderosie als het tandglazuur wordt opgelost door zure voedingsmiddelen. Door tanderosie kan het tandglazuur helemaal oplossen. Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over het tanderosie proces. Alle vragen zijn gebaseerd op vragen die vaak worden gesteld aan een tandarts of mondhygiënist. Voor individuele vragen over tanderosie kunt terecht op het forum.

Wordt het gebit ook zwakker door tanderosie?

De buitenlaag van het glazuur is het allerhardst. Een geërodeerde tand kan inderdaad sneller afbrokkelen met name op de snijvlakken (voortanden) of kauwvlakken (kiezen). Het afbrokkelen van de tanden heeft vooral te maken met het dunner worden van het tandglazuur.

Heeft tanderosie ook invloed op de kleur van het gebit?

Aangetast glazuur zal kleurstoffen sterker binden. Bovendien wordt het tandbeen naarmate het glazuur dunner wordt, steeds meer zichtbaar door het glazuur heen en tandbeen heeft een lichtgele kleur.

Wordt door de lage pH van een voedingsmiddel alleen het glazuur aangetast

Kronen, amalgaam, de meeste witte vullingen en ook tandvlees worden niet door zuur aangetast. Daarentegen is een aantal witte vullingen (namelijk de glasionomeercementen) wel zuur gevoelig. Tandhalzen en tandbeen worden wel door zuur aangetast, maar minder dan tandglazuur.

Heeft verdunde limonadesiroop dezelfde pH als water?

Nee, helaas is dit niet zo. Als er ook maar een druppeltje ranja in het water zit, komt de pH nog steeds onder de 5,5 uit. Glazuur kan in oplossing gaan bij pH 5,5 en het tandbeen zelfs al bij

 

Is de pH in de mond de hele dag constant hoog?

De pH van speeksel is altijd het laagst wanneer de speekselklieren speeksel uitscheiden zonder dat er sprake is van een of andere stimulatie. Zodra je kauwt, bijvoorbeeld op suikervrije kauwgom, wordt de pH automatisch hoger. Nog beter is het als je kauwgom met een buffer gebruikt, bijvoorbeeld met carbamide en/of bicarbonaat. Je speeksel wordt alleen zuurder als je iets zuurs eet of drinkt.

Als je iets zuurs hebt genuttigd, hoe lang moet je dan wachten voor het tandenpoetsen?

Voorheen was het advies om minstens één uur te wachten met poetsen en vooral niet te hard poetsen. Advies: drink frisdrank of een vruchtensap door een rietje en houd zure drank zo kort mogelijk in de mond. Spoel eventueel na met water of melk.

Kan de pH van speeksel naarmate je ouder wordt nog veranderen?

In principe neemt de pH van speeksel niet af bij het ouder worden. Jonger glazuur is evenwel zachter dan oud glazuur. daarom lopen jongeren meer kans op tanderosie en tandcariës. Veel medicijnen hebben als bijwerking dat ze de afgifte van speeksel remmen. De natuurlijke bescherming door speeksel wordt dus door het gebruik van veel soorten medicijnen verminderd. Stimulatie van de speekselafgifte, bijvoorbeeld door kauwgomgebruik, is in die gevallen aan te bevelen.

Wordt het tanderosie proces gestopt door het spoelen met een tinfluoride?

Fluoride maakt tandglazuur harder en minder goed oplosbaar in zuur, waardoor het tanderosie proces in ieder geval vertraagd wordt. Tinfluoride lijkt hierbij het beste te werken op het blijvende gebit en bovendien worden de tanden minder gevoelig voor lage temperatuur.

Is het beter om na het eten van zuur meteen met tinfluoride te spoelen?

Spoelen met een fluoridespoelmiddel na een zuuraanval heeft weinig effect, daar het zuur dan reeds zijn ontkalkende werking heeft gehad. Vooraf spoelen met een fluoridespoeldrank versterkt het glazuur. Indien je 's ochtends bij het ontbijt zuur fruit of een vruchtensap gebruikt, combineer het dan met water. Heb echter niet de illusie dat het water het zuur erg buffert. Zeer sterk verdunde limonade is nog steeds zuur en kan glazuur oplossen.

Heeft het zin om meer dan één keer per dag te spoelen?

Aan tanderosie patiënten wordt geadviseerd om één keer per dag met een fluoride spoeldrank te spoelen. Twee keer poetsen met tinfluoride- en bicarbonaat-houdende tandpasta is raadzaam. In plaats van spoelen kan er ook een keer extra gepoetst worden. Zorg er wel voor dat de poetsmethode niet voor extra slijtage zorgt.

Welk type tandenborstel kun je het beste gebruiken?

Poetsen met een zachte borstel is het beste, dus niet met een harde of medium tandenborstel. De poetstechniek is vaak doorslaggevend. Reinig na het poetsen de ruimten tussen de tanden met een houten tandenstoker of een floss-draad.

Kan tanderosie veroorzaakt worden door niet-voedingsgerelateerde zaken?

Ja, tanderosie kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door maagzuur. Kinderen met astma hebben vaak een hoestje waarbij zuur naar boven komt. Ook drugsgebruik kan (in)direct erosie veroorzaken. Daarom is het klakkeloos adviseren om zuurconsumptie te verminderen bij erosie niet verstandig. De oorzaak moet altijd eerst goed onderzocht worden voordat er adviezen worden gegeven.

6,3.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform