Hoe goed is mijn tandarts???

Author:
Ruyter
Posted:
ma, 11/12/2001 - 14:18
Allereerst zou ik willen zeggen dat ik erg blij ben met een site als deze,waar je eindelijke je vragen kan laten beantwoorden door een ander dan je eigen tandarts.

Ik zou graag willen weten wat het "kwaliteitsniveau" van mijn tandarts is,is er een manier om dit te achterhalen? De afgelopen weken heb ik namelijk periodes met afschuwelijke pijn doorstaan,en nu vraag ik mij af hoeveel daarvan voorkomen had kunnen worden. Het kleine beetje vertrouwen dat ik in mijn tandarts had,is nu in zijn geheel verdwenen. Ik ben nu 23 jaar,en begin mij pas recent in mijn gebit te interesseren. Op jongere leeftijd,was ik altijd in de veronderstelling dat de tandarts het beste met je voor heeft,en als ik een fluorbehandeling,of de mondhygeniste nodig zou hebben,zou hij dat wel aangeven. Ik ben nl sinds een jaar ziekenfondsverzekerd,en wat hoor ik,ik kan gratis naar de mondhygeniste;
"dus maak maar een afspraak!" Betekent dat, dat ik het al die andere jaren dan niet nodig had omdat het niet vergoed werd?

Eind oktober ging ik naar de tandarts om een klein gaatje te laten vullen,die een aantal maanden eerder tijdens de controleafspraak
door hem was ontdekt. Helaas bleek tijdens de behandeling dat hij het niet helemaal goed gezien had,het gaatje bleek eigenlijk
wel heel groot. Ik heb al van kleins af aan tanden en kiezen laten behandelen zonder enige angst of problemen,maar deze keer was een verschrikking.Het was een kies op een lastige plek,en het voelde alsof de tandarts met mijn gebit in oorlog was. Enfin,mijn kies was gevuld en ik kon weer naar mijn werk. Toen de verdoving 4 uur later begon uit te werken, begon de pijn.Een constante pijn,waar ik een week met 3xdaags brufen bruis mee doorgelopen ben,omdat ik toch echt bang voor de man geworden was. Ik heb in deze week ook ontdekt,dat je zelfs 's nachts wakker kan worden van de pijnlijke druk op je kaak. Dus na anderhalve week slaaptekort,zat ik met mijn (intussen) pesthumeur weer bij de tandarts. Een wortelkanaalbehandeling-maar eerst een
tijdelijke oplossing,want hij is erg druk. Wat ontdekt hij nu,mijn verstandskies komt door. Goh,vraag ik mij af,kon de pijn daar niet van komen..? Ik kan voor de wortelkanaalbehandeling terecht begin januari. Dan rijst bij mij de vraag, is dat niet een beetje laat? Moet het niet eerder,is het tegen die tijd nog wel nodig?
En,eigenlijk nog belangrijker,moet mijn verstandskies er niet uit? Door mijn andere verstandskiezen zijn mijn tanden/kiezen(onder) al scheef gaan groeien wegens
ruimtegebrek, moet ik hier nu boven ook maar op wachten? Wat is eigenlijk het criterium om deze weg te laten halen,en wie bepaalt dat?

Ik hoor graag van jullie,
Alvast heel erg bedankt,

Groetjes cynthia
de digitale tandarts

Beste Cynthia,

Ik hoop dat je begrijpt dat wij veel te veel gegevens missen om een uitspraak te kunnen doen over de 'kwaliteit' van een tandarts.

Op dit forum proberen wij daar ook helemaal geen oordeel over te geven. Wij pogen om de bezoekers van onze site zo goed mogelijk te helpen met vragen over zijn/haar mondgezondheid.

Daarom probeer ik er een aantal vragen uit je verhaal te halen en deze te beantwoorden.

De mondhygienist wordt niet vergoed door de basis ziekenfondsverzekering. Blijkbaar heb je nu een aanvullende verzekering die het wel vergoed. Jongeren, omdat deze weinig tandsteen hebben komen niet vaak bij een mondhygienist. Nu je wat ouder bent en de tandarts toch wat problemen ziet, vindt hij/zij het waarschijnlijk verstandig om je te laten behandelen door een mondhygienist.

Als een gaatje groter is dan verwacht is dat heel vervelend. Ik maak dat zelf helaas ook wel eens mee. Misschien is het verstandig om vanaf nu ook elke +/- 2 jaar rontgenfoto's te laten nemen, om de zaak goed in de gaten te houden (indien het nog niet gebeurde natuurlijk).

Het boren van een 'diep' gat kan de zenuw irriteren. Bij een vraag over napijn in het deel 'de tandarts' ben ik hier wat dieper op ingegaan. De tand/kies zal gevoelig zijn, mocht deze gevoeiligheid niet afnemen of dermate erg zijn, zoals bij jou dan wordt een wortelkanaalbehandeling gestart.

De tandarts verwijderd het levende deel uit de kies en vult dit op met een tijdelijk cement met daaroverheen een tijdelijke vulling. Dit heeft de tandarts bij jou ook gedaan. Dat de verstandkies de oorzaak van de pijn was lijkt mij niet waarschijnlijk.
Deze tijdelijke vulling mag best enige tijd blijven zitten, als er binnen drie maanden verder gegaan wordt met de behandeling dan is het goed. Vaak is het noodzakelijk om daarna een kroon op dit element te laten vervaardigen.

Voor een uitgebreide toelichting over het wel of niet laten trekken van een verstandskies wil ik je verwijzen naar 'verstandskies trekken of boren' in het deel 'behandelingen'

Ik hoop dat ik je met mijn beperkte middelen zo goed als mogelijk op weg geholpen heb.

Dat je begint te interesseren voor je gebit is een goede zaak.
Probeer naar de mondhygienist te gaan, probeer te comminuceren met je tandarts, vraag aan hem of haar wat de beste behandeling is en ook waarom.

Met een goede mondverzorging kan je nog lange tijd plezier hebben van je tanden en kiezen.

Met vriendelijke groet.





[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-13 22:51 ]
di, 11/13/2001 - 22:45 Permalink