Welke relatie heeft goede nachtrust met een gezond gebit?

Ingediend door admin-content op di, 07/09/2024 - 09:57
adv. bedden

Een goede nachtrust speelt een belangrijke rol in onze algehele gezondheid een dus ook de kwaliteit van ons gebit. Waar we vaak denken dat te weinig slaap alleen zorgt voor mentale klachten, is dit dus absoluut niet het geval. Wanneer we namelijk structureel te weinig slapen, heeft dit een negatieve invloed op het immuunsysteem, waardoor we sneller ziek worden en ook onze mond hieronder te lijden heeft. Daarom leggen we je in dit artikel graag uit welke relatie een goede nachtrust heeft ten opzichte van een gezond gebit. Dit doen we aan de hand van wat praktische voorbeelden en geven we je tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je beter slaapt.

Het belang van een goede nachtrust

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor ons algehele gezondheid zoals je al hebt kunnen lezen, maar heeft ook directe invloed op onze mondgezondheid. Tijdens de slaap herstelt ons lichaam zich, inclusief onze mond. Een ongestoorde nachtrust zorgt ervoor dat ons lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen en eventuele schade aan ons gebit en ook de rest van het lichaam te herstellen. Daarom is het ook belangrijk om te investeren in een goed matras. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Begin daarom direct vanaf het begin met een kwalitatief matras 140x70 voor in de ledikant van je baby. Zo is met name een ademend matras belangrijk, zodat ook de buikslapers veilig in bed kunnen liggen.

Verband tussen slaapgebrek en je gebit

Slaapgebrek kan leiden tot verschillende gebitsproblemen. Ten eerste kan het leiden tot een verhoogd risico op problemen met het tandvlees. Tijdens de slaap produceert ons lichaam namelijk veel minder speeksel, wat een natuurlijk afweermechanisme is tegen bacteriën in onze mond. Bij onvoldoende slaap kan er een tekort aan speeksel ontstaan, waardoor bacteriën makkelijker kunnen groeien en tandvleesaandoeningen zoals gingivitis kunnen ontwikkelen. Dit zal niet direct gebeuren, maar wanneer je structureel te weinig slaapt uiteraard wel. Daarnaast kan slaapgebrek ook leiden tot tandenknarsen en kaakklemmen, wat schade aan ons gebit veroorzaakt, zoals slijtage van het tandglazuur en gebroken tanden.

Tips voor een goede nachtrust en gezond gebit

Zoals beloofd hebben we ook nog een aantal tips voor je, zodat je een stuk beter slaapt. De eerste is investeren in een goed matras van Hypnia. Je zult merken dat wanneer je kiest voor een kwalitatief hoogwaardig matras, dit een wereld van verschil is en je een stuk uitgerust wakker wordt. Belangrijk is daarbij wel dat je ook zorgt voor een vast slaappatroon en bijvoorbeeld iedere avond tussen 22.00 en 22.30 naar bed gaat en ook ‘s ochtends rond dezelfde tijd opstaat. In het begin is dit even wennen, maar op termijn zal je merken dat dit een stuk prettiger is. Wat ook belangrijk is, is om je telefoon niet mee te nemen naar bed. Nu snappen we heel goed dat de meesten van ons praktisch getrouwd zijn met dat ding, maar het licht dat deze geeft, is nu niet bepaald bevorderlijk voor onze gezondheid en de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Probeer dus blauw licht een half uur voordat je gaat slapen te vermijden.