Duurzame mondzorg in 5 stappen - 4 -

Stap 4/5: Bamboe tandenborstel versus plastic

Een serie ter aanvulling op de Duurzame Dinsdag en de Verspillingsvrije week door tandarts Michiel Lieshout, adviseur Duurzame mondzorg én vader.

Duurzame mondzorg, elke stap is er een!

Michiel: Mijn 3 kinderen poetsen in de ochtend met een gewone handtandenborstel en ’s avonds met een elektrische tandenborstel. Kortgeleden heb ik ze een bamboe tandenborstel gegeven, beter voor het milieu was de gedachte. Maar is dat ook zo?

De ‘levenscyclus van de tandenborstel vanaf productie, vervoer, verpakking tot afval’ is in Engeland onderzocht. En tot mijn verbazing was de uitkomst anders dan ik had gedacht!

Bij dat onderzoek deed de baboeborstel het best goed. Alleen de plastic borstel met vervangbare plastic kop bleek de minste impact te hebben op het milieu. Dat is alvast de clou van het verhaal!

Wereldwijde getallen

Geschat wordt dat er wereldwijd jaarlijks 23.400.000.000 tandenborstels weggegooid worden. Daarnaast wordt geschat dat er in Nederland alleen al, 102.000.000 tandpasta tubes, weggegooid worden. Hergebruik van dit plastic is lastig omdat de plastic borstel te klein is om uit het restafval te vissen. De tube wordt weer steeds vaker dubbel verpakt in een met plastic gecoat kartonnen doosje. De materialen eindigen dan ook op een afvalberg, in een verbrandingsoven of in het milieu. Het kan wel 400 jaar duren voordat de borstel is afgebroken.

Als consument kan je wel degelijk het verschil maken!

Gezondheidswinst door de tandenborstel

De ontwikkeling van nylon en de Tweede Wereldoorlog hebben voor een wereldwijde verspreiding van de tandenborstel gezorgd. Daarmee is heel veel gezondheidswinst geboekt. Beelden van de schoonmaakactie van de stranden op Bali in 2019 laten echter de keerzijde van dit verhaal zien (zie foto).

Geen eenduidige weg naar duurzaamheid

Verduurzamen is geen eenduidige weg die bewandeld kan worden. Winst voor het één is verlies voor het ander. Denk aan de grote windmolenparken en zonnepaneelweides die midden in Natura-2000 gebieden gepland worden. Welk belang is het grootst? Of neem het rijden van een elektrische auto. Voor de productie van de accu zijn we helaas nog vaak afhankelijk van lagelonenlanden met slechte omstandigheden voor de arbeiders, milieuvervuiling door de giftige stoffen en het op grote schaal gebruiken van kostbare grondstoffen.

Duurzame keuzes maken is nog niet altijd makkelijk. Je moet jezelf informeren, erover lezen en producten vergelijken. Gelukkig heb je de regie over je eigen keuzes en elke stap is er een! Doe je mee? Door vele stapjes met elkaar helpen we de wereld te verduurzamen voor het behoud van een leefbare aarde, ook voor onze kinderen en kleinkinderen en hun kinderen.

De duurzaamste keuze op dit moment is de handtandenborstel met verwisselbaar kopje!

Als consument kan je wel degelijk het verschil maken!

Duurzame mondzorg, elke stap is er een!

 

Stap1) De duurzaamste tandenborstel (7 sept.)

Stap 2) De duurzame tandpasta (8 sept.)

Stap 3) Duurzame ragers, stokers en softpicks (9 sept.)

Stap 4) Plastic versus bamboe (10 sept.)

Stap 5) 10 tips van de duurzame tandarts. (11 sept.)

Artikel auteur

Michiel Lieshout

Michiel Lieshout

Restauratief tandarts (NVVRT) en adviseur Duurzame Mondzorg