Mondzorgaanbieders ontvangen tijdelijke tegemoetkoming voor extra kosten in verband met corona (Covid-19)

Nieuwsbericht | 29-07-2020 | 09:00 NZA

 

Aanbieders in de mondzorg, zoals mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten, kunnen tijdelijk een toeslag van € 4,26 per patiënt in rekening brengen. De NZa heeft hiervoor een nieuwe prestatie vastgesteld, omdat mondzorgaanbieders extra kosten maken in verband met de corona-uitbraak. Het gaat dan om kosten die samenhangen met de zorg aan individuele patiënten, zoals het beoordelen van de gezondheidssituatie voorafgaand aan de behandeling en toenemende uitgaven aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook moeten mondzorgaanbieders bij sommige behandelingen uit voorzorg meer handelingen doen, waardoor ze meer tijd kwijt zijn per patiënt.

Om mondzorgaanbieders voor deze extra kosten te compenseren, is in de regelgeving tandheelkundige zorg en orthodontische zorg de prestatie ‘toeslag extra kosten SARS-CoV-2’ toegevoegd. De prestatie is van kracht vanaf 1 augustus tot 1 november.

 

©ssk

Vooral duidelijk

Voor kinderen (tot 18 jaar) wordt de nieuwe toeslag door alle zorgverzekeraars   vergoed. Als patiënten aanvullend verzekerd zijn voor mondzorg, is het afhankelijk van het beleid van de zorgverzekeraar of de toeslag wordt vergoed. Patiënten kunnen hierover contact opnemen met hun zorgverzekeraar. Patiënten die geen verzekering hebben, betalen de rekening zelf, zoals dat ook geldt voor de reguliere zorglevering. Wij verwachten van mondzorgaanbieders dat zij hun patiënten voorafgaand aan de afspraak goed informeren over het in rekening brengen van deze toeslag. Het is belangrijk dat patiënten vooraf weten waar ze aan toe zijn.

Patiënt-gerelateerde meerkosten

De toeslag mag in rekening worden gebracht voor patiënt-gerelateerde meerkosten in het kader van het coronavirus. Zo geven mondzorgaanbieders bijvoorbeeld meer uit aan persoonlijke beschermingsmaterialen (bijvoorbeeld mondkapjes) die zij na elke patiënt (of familie) moeten weggooien. Ook laten tandartsen soms spoelen met verdunde waterstofperoxide om verspreiding te voorkomen en moeten ze bij sommige behandelingen uit voorzorg meer handelingen doen, waardoor ze meer tijd kwijt zijn per patiënt.

Evaluatie

De toeslag is van kracht van 1 augustus 2020 tot 1 november 2020. Het is de bedoeling dat praktijken deze periode gebruiken om hun werkwijzen zo in te richten dat deze toeslag na deze periode niet langer noodzakelijk is. Voor 1 november evalueren wij samen met de beroeps- en branchepartijen in de mondzorg of de toeslag moet blijven bestaan én of het tarief dan nog passend is.  Deze toeslag is daarom nog niet opgenomen in de regelgeving voor 2021.

Publicatie NZA