Zo’n dikke twaalf jaar geleden stond mijn praktijkdocent voor mijn neus met een raar dik wit ding. “Dit is een elektrische tandenborstel,” sprak ze gewichtig. Nieuwsgierig keken ik en mijn collega-studenten naar het lompe geval. “Hier kan ook mee gepoetst worden”, vervolgde ze, “maar denken jullie dat het ook echt goed werk?” We keken elkaar aan. Nee, dat kon toch nooit wat wezen, dachten we. “Ik denk het eigenlijk ook niet. Jullie mogen hem zelf gaan testen, want jullie krijgen er allemaal eentje mee naar huis”, vertelde de docent op een hele mislukte Oprah-manier.

Tandenborstel revolutie

Eigenlijk is de elektrische tandenborstel al ontzettend lang geleden uitgevonden, honderden jaren geleden al. Maar de laatste paar jaar is de tandenborstel aan een ware revolutie begonnen. Hij werd niet alleen veel hipper, maar ook veel beter. Hij ligt beter in de hand, ziet er mooier uit, krijgt andere oplaadopties, verschillende poetstanden, displays met smileys, andere kleurtjes en ga zo maar door. Maar gelukkig is het mechanisme ook aan modernisatie onderhevig en is er nu ook veel meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Sonisch en oscillerend

Heel simpel gezegd kan er onderscheid worden gemaakt tussen twee borsteltypes: Borstels die trillen en borstels die ronddraaien. Anders gezegd: Tussen sonische borstels en oscillerende borstels. Beide hebben hun eigen poetstechniek. Bij de sonische borstel is deze techniek niet veel anders dan met de handtandenborstel, maar de poetstechniek van de oscillerende borstel is totaal anders. Deze poetstechniek moet eerst echt goed aangeleerd worden. Dus mensen die nog met de hand poetsen, wel elektrisch willen poetsen maar niet heel anders, die kunnen het beste kiezen voor een sonische borstel. Helaas is hier (weinig) wetenschappelijk bewijs van te vinden of deze borstel beter is dan een handtandenborstel.

Wetenschappelijk bewijs

Dit geldt ook voor de oscillerende met uitzondering van de oscillerende pulserende versie. Hier lijkt tot op zo ver wel wetenschappelijk bewijs voor. Dit zie ik dan ook terug in de praktijk. Sowieso poetst men meestal een stuk langer met een elektrische tandenborstel dan met de hand. Waarschijnlijk komt dit door de timer. Voor kinderen bestaan er nu ook speciale elektrische tandenborstels met leuke geluidjes. Van een merk bestaat er zelfs een app om naar te kijken tijdens het poetsen. Er zijn ook borstels die kunnen ‘lezen’ wat je doet in je mond en dit kunnen doorbrieven naar de tandarts. Een van de nieuwste dingen zijn de ‘black editions’. Gewoon dezelfde borstel maar dan super stoer zwart. Voor elk wat wils dus!

Auteur: Lieneke Steverink