Onderzoek: Meeroken schaadt ook de mondgezondheid bij baby’s, kleuters en kinderen

Over roken is al veel geschreven en dat het schadelijk is voor de gezondheid weten we allemaal wel.  De informatie over dit onderzoek heeft betrekking op tabaksrook en het meeroken door kinderen.

Tweedehands rook

Door te verblijven in omgevingstabaksrook roken de omstanders passief mee.  (SHS second hand smoke, tweede handsrook= passief roken)

Kinderen

Bijna de helft van de kinderen in de wereld rookt mee door in omgevingsrook te wonen of te verblijven. Dit houdt verband met talrijke mondgezondheidsproblemen. Het doel van dit onderzoek is te weten te komen wat de impact is van het meeroken voor de mondgezondheid bij deze kinderen.

Wat is er ontdekt

Het merendeel van de onderzoeken (94,4%) vond een verband tussen passief roken en een verhoogde aantal gevallen van tandcariës (gaatjes), waarbij drie onderzoeken suggereerden dat een hogere mate van meeroken het risico deed toenemen. (dosis respons relatie) Als de moeder rookt tijdens de zwangerschap of als de moeder mee rookt, bleek in 81,8% van de onderzoeken dat er sprake is van een toename van gaatjes in vergelijking met alleen meeroken na de bevalling.

Als de moeder verblijft in omgevingsrook dan rookt de baby passief mee in de buik van de moeder, de rook kan eenvoudig de placenta passeren.

Andere factoren die meespelen

Het opleidingsniveau van de ouders, de sociaaleconomische status van het gezin, voedingsgewoonten, mondhygiëne en geslacht hadden invloed op de mate van blootstelling aan tabaksrook en het risico op gaatjes.

Conclusies:

De resultaten van dit onderzoek suggereren een sterk verband tussen tandbederf in het melkgebit en meeroken beginnend in de baarmoeder. Het bewijst dat vroegtijdige behandeling en voorlichting aan ouders over de effecten van het meeroken al voor de conceptie, dus op het moment dat er foliumzuur wordt opgehaald, of als de pil wordt gestopt (als je graag een baby wil, stop eerst met roken dan met de pil) op zuigelingen, peuters en kinderen een verbetering van de mondgezondheid mede mogelijk kunnen maken. Hier ligt een rol voor de zorgverleners om meer aandacht te besteden aan het meeroken in het belang van de (mond)gezondheid van kinderen.

Methoden: Er werd tot februari 2023 onderzoek verricht in Medline (via EBSCOhost), PubMed en Scopus. Het risico op bias (externe factoren die het de resultaten negatief beïnvloeden) werd beoordeeld volgens de Newcastle-Ottawa Scale.

Artikel auteur

Wanda de Kanter

Wanda de Kanter

Longarts - Voorzitter Rookpreventie Jeugd