Risico op tandbederf verlagen met actieve plantenstoffen en probiotica

Actieve plantenstoffen


Polyfenolen (natuurlijke antioxidanten) worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en kanker. Nu blijkt ook dat sommige polyfenolen en probiotische bacteriën het risico op tandbederf kunnen verlagen door te reageren op de bacteriën die gaatjes veroorzaken. 

Actieve plantenstoffen zitten in onbewerkte voeding. Voorbeelden van gunstige polyfenolen zijn resveratrol in druiven, blauwe bessen, groene thee en broccoli. En procyanidinen (zeer sterk antioxidant) in cacao, druivenpitten, de blauwe schil van blauwe bessen en zwarte- en groene thee.

Dit is weer het bewijs dat geraffineerde (bewerkte) voedingsmiddelen, die zijn ontdaan van actieve plantenstoffen, ongunstig zijn voor onze gezondheid. Wanneer voeding in een fabriek wordt geraffineerd, zoals bij veel van ons gemaksvoedsel, neemt de voedingswaarde aanzienlijk af. Hierdoor kan ons lichaam wel gevuld, maar niet adequaat gevoed worden. Dit heeft weer gevolgen voor de bacteriën in zowel onze darmen als onze mond.

Probiotica

Het idee achter het toedienen en gebruik van probiotica voor de mondgezondheid is nog niet zo bekend als voor de darmgezondheid. Maar al je weet dat de mond en darmen samenwerken in de spijsvertering en de mond, net als de darmen, ook een flora heeft, dan klinkt het alweer wat logischer. Als de balans tussen goede en slechte bacteriën in de mond en darmen goed is, dan zie je ook een gezonde mond, gezonde darmwerking en goede weerstand in het algemeen. Met het toedienen van “gezonde bacteriën” kan je een gezonde balans tussen goede en slechte bacteriën creëren. Daarmee help je ook tandbederf voorkomen en de adem fris te houden.

Simpel gezegd “De goede bacteriën houden de slechte onder de duim”.

Eigenlijk dus wel revolutionair om daar waar het altijd ging om alleen “slechte” bacteriën te verwijderen er nu ook het inzicht is om “goede bacteriën” toe te voegen voor die zo belangrijke balans en daarmee het herstel na de behandeling. 

Meer weten?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36600415/

Lees meer wat je kan doen in de kennispagina Cariespreventie en voeding

Artikel auteur

Juglen Zwaan

Juglen Zwaan

Voedingskundige, auteur