Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 03/09/2020 - 22:13

Kan Borstvoeding het gebit van mijn kindje aantasten?

Moeilijke vraag.
Veel mondzorgverleners zullen heftig ‘ja’ knikken, maar andere deskundigen vinden juist van niet. Hoe zit dat nou? Er zitten inderdaad stoffen in borstvoeding die juist beschermen tegen gaatjes, maar toch zien we bij borstgevoede kinderen enorm veel gaatjes. 
 

Bijvoeding


In de wetenschap vinden we dat kinderen die enkel borstvoeding krijgen geen gaatjes hebben. Maar ja, die baby’s hebben ook nog geen tandjes! Kinderen die al wel tanden hebben, krijgen vaak naast de borstvoeding ook nog bijvoeding. We zien in onderzoeken terug dat borstgevoede kindjes van 12 maanden juist meer gaatjes hebben dan flesgevoede kinderen, maar heel duidelijk is de wetenschap niet. Het is helaas wel ook onze ervaring en die van vele andere mondzorgverleners.

Anti-gaatjes


In melk zit melksuiker (lactose) en deze suiker kan geen gaatjes veroorzaken. In borstvoeding zit het stofje ‘lactoferrine’ dat bacteriën de nek omdraait. Niet alleen bevat het belangrijke stoffen voor de mond, maar voor het hele lichaam. Eigenlijk bestaat er niks beters dan moedermelk. Dus ook de mondhygienist zal borstvoeding toejuichen. Maar zoals je hierboven al las….wees bedachtzaam….

Bescherming door borstvoeding tenzij..


Het stofje lactoferrine beschermt namelijk alleen als er geen andere suikers in de buurt komen. Dus als je gaat bijvoeden, dan is het oppassen geblazen. Suikers kunnen dan wel door bacteriën omgezet worden in zuur. Het zuur tast de tanden aan. Gewone melk kan namelijk door de bacteriën en suiker het gemaakte zuur minder zuur maken. Borstvoeding kan dit veel minder goed. 

De borst op verzoek


Meestal wordt er 'op verzoek' borstvoeding gegeven en zodoende wordt het dus vaak aangeboden. Het kindje neemt, ook als het geen honger heeft, even een slokje. Soms gewoon omdat het troost geeft. Al die kleine slokjes bij elkaar en het bijvoeden geeft meerdere zuuraanvallen per dag. Zo kunnen dus ineens veel gaatjes ontstaan. De tepel zou te diep in de mond gaan om contact te maken met de tanden. Toch is de ervaring dat de melk wat in het mondje terug loopt, soms samen met maagzuur.
 

Advies


Wat nu? Borstvoeding is gezond, maar als er wordt bijgevoed, is de mondhygiëne extra belangrijk. Zorg er dus voor dat bij doorbraak van het eerste tandje meteen met fluoride een keer daags gepoetst wordt. Omdat het bovenstaande dit allemaal nog erg onbekend is kan je overleggen met je tandarts of mondhgiënist, ook als je kindje nog geen tandjes heeft.
 

Zuigfles Cariës 

Wat is zuigflescariës? Lees hier over meer.

 

Artikel auteur

Lieneke Steverink-Jorna

Lieneke Steverink-Jorna

Mondhygiënist