Ontstoken tandvlees en vrij hevige pijn

Author:
ZeroXX
Posted:
di, 12/26/2006 - 08:11
Hallo allemaal,
Ik ben nieuw hier, maar wou toch meteen met de deur in huis vallen :smt003

Vorige week donderdag is er door de mondhygieniste een tandvleesontsteking vast gesteld in mijn mond. Ik heb een recept voor Perio Aid meegekregen en daar spoel ik nu al braaf 3 dagen mee (heel smerig trouwens)

Nu heb ik gisteren een "feestdagentandarts" gebeld, want de pijn werd eigenlijk steeds erger i.p.v. dat het aan het afnemen was.
Die schreef mij een penicilline kuur voor en die heb ik gisteren ook opgehaald.

Tandvlees onder aan de binnenkant is nog steeds een beetje zacht, maar de pijn is echt verschrikkelijk zeg maar. Ik vroeg me eigenlijk af of dit wel normaal is dat zo;'n ontsteking zoveel pijn veroorzaakt, of een penicillinekuur wel gaat werken en of er misschien niet meer aan de hand is.
Heb namelijk nog nooit een tandvleesontsteking gehad (hoogstens geirriteerd) en ben alweer in alle staten, omdat ik niet zit te wachten op een WKB of iets dergelijks (heb ik al 7 x gehad in mijn ondergebit en fijn is anders natuurlijk)

De pijn straalt namelijk af en toe een beetje uit naar een kies en als ik hard met mijn tanden op elkaar ga, dan is die kies ook een beetje gevoelig. Overigens is het randje tandvlees wat bij die kies zit ook gevoelig (de aanhechting van tandvlees naar kies)

Ik heb geen last van kou en warmte op die kies overigens, dus dat is ook wel een gunstig teken toch? (dus geen ontstoken wortels oid)
De pijn is erg zeurend en voor zover ik me kan herinneren niet echt een zenuwpijn (tot nu toe)

Alvast bedankt voor de eventuele reacties :)
ZeroXX

En kan ik advil (ontstekingsremmend) gebruiken in combinatie met de kuur die ik nu heb?
Gewone aspirine helpen bij mij weinig namelijk...
di, 12/26/2006 - 08:45 Permalink
de digitale tandarts

Zowel Advil als Aspirine horen tot dezelfde groep pijnstillers (NSAID's). Het gebruik van Aspirine voor pijnstilling wordt afgeraden omdat dit zowel de bloedstolling en de vorming van maagslijmvlies in grotere mate tegengaat. NSAID's als Ibuprofen en Naproxen verdienen de voorkeur, overschrijdt echter de max dosering niet (bijsluiter!) want dan nemen alleen de bijwerkingen toe en de extra pijnstilling nauwelijks.
Het is beter om dan paracetamol erbij te slikken (bij gezonde volwassenen max 3000mg/dag), beide medicijnen kunnen in combinatie met de penicilline (amoxycilline) gebruikt worden.

Beterschap.
di, 12/26/2006 - 11:00 Permalink
ZeroXX

Ok bedankt, en hoe denkt u dat het zit met de pijnklachten die ik heb?
Moet ik er meteen mee naar een vervangende tandarts of horen de klachten die ik heb bij een flinke tandvleesontsteking?
di, 12/26/2006 - 11:03 Permalink
de digitale tandarts

Het is voor mij niet te beoordelen of uw ontsteking echt alleen of afkomstig is van een tandvleesontsteking (parodontitis!), of er een abces aanwezig is (dan helpen antibiotica minder), of dat er meer aan de hand is, bijv. een ontsteking/abces uitgaande van een infectie in de wortelkanalen.
Mocht de pijn de komende tijd niet verminderen, dan zou het verstandig kunnen zijn om voor het weekend nog een dienstdoende tandarts op te zoeken.

Met vriendelijke groet.
di, 12/26/2006 - 11:08 Permalink
ZeroXX

Ok bedankt, ik ga zometeen gewoon wel weer bellen naar de dienstdoende tandarts en dan moet hij maar gaan bekijken wat er aan de hand is.

Onstekingen aan wortels (waarna een WKB volgt) dan moeten er toch pijnklachten aanwezig zijn bij het eten/drinken van koude of warme dingen.
Dat heb ik dan weer niet
di, 12/26/2006 - 11:14 Permalink
Lieneke

Als er sprake is van parodontitis dan vind ik het heel vreemd dat er huppa een a.b.-kuur tegenaan wordt gesmeten. Ik weet niet of de mondhygienist al het hele gebit helemaal grondig behandend heeft (initiele therapie)...zo niet, dan vind ik het nogal gevaarlijk om een anti-biotica te adviseren:
Als er nog tandsteen onder het tandvlees zit dan kan bij het gebruik van anti-biotica juist abcessen veroorzaken.
Bovendien is het gebruikelijk om eerst een kweek te doen om te kijken welke anti-biotica er precies nodig is. Welke gebruik je?
Heeft de mondhygienist nog verteld hoe je het precies moet schoonhouden?
Als het probleem lokaal is (bij 1 kies), misschien is er dan nog een flapoperatie nodig.
Ook als de pijn lijkt af te nemen, lijkt het me zeer raadzaam om de tandarts en mondhygienist er nog eens naar te laten kijken!
Is er trouwens geen foto genomen of er toch niet sprake is van een wortelpuntontsteking??
di, 12/26/2006 - 11:46 Permalink
ZeroXX

Hallo,

Mijn eigen mondhygieniste heeft afgelopen donderdag een tandvleesontsteking waargenomen. Zij heeft overtollig tandsteen verwijderd en mij dus een recept meegegeven voor Perio Aid en daar moet ik dus een tijd mee spoelen.
Dit heef tot dusver nog geen resultaat opgeleverd trouwens.

Gisteren belde ik de dienstdoende tandarts en tegen deze heb ik gezegd dat mijn eigen mondhygieniste een ontsteking van het tandvlees heeft waargenomen, dat er geen verbetering was en ik meer pijn kreeg.
Hij zei toen dat ik een penicilline kuur moest gaan volgen en ik heb bij hem een recept opgehaald.

Er is geen foto gemaakt en hij heeft er ook niet naar gekeken.
Ik heb vandaag al 2 x gespoeld met Perio Aid en veel gepoetst. Ook met een ragertje tussen mijn kies gezeten en met een tandenstoker wat gedaan, hier zat ook een beetje bloed aan daarna.

Momenteel gaat het, maar ik heb ook genoeg pijnstillers op moet ik zeggen.
Ik wou het zelf om 16.00 uur nog even bekijken en als het niet beter is, wou ik alsnog de dienstdoende tandarts bellen voor een snelle check en eventueel een foto.

Rare is dat ik geen last heb van pijn bij koude of warme dingen, wat ik mij nog kan herinneren van vorige zenuwontstekingen is dat koud de pijn verlichtte en warm de pijn deed opkomen.
Hier heb ik nu geen last van
Voel hoogstens een beetje drukpijn bij kauwen.
di, 12/26/2006 - 13:24 Permalink
ZeroXX

Oh het is trouwens amoxicilline 500 wat ik heb meegekregen

Nou ja ik heb gebeld, en moet het zeker nog een dag aankijken en wachten tot de penicilline zijn werk gaat doen.
Moet wel andere pijnstillers gaan halen, want ik ben altijd imuun voor paracetamol en ibuprofen na een tijdje.
di, 12/26/2006 - 14:05 Permalink
Lieneke

Mmm...naar mijn mening niet hoe het hoort. Ik snap niet waarom er geen foto is gemaakt. Heeft hij wel getest of je koud en warm kan voelen bij die kies?
De a.b. die je hebt gekregen werkt alleen bij een bepaalde bacterie die zelden voorkomt bij parodontitis...metronidazol of metronidazol in combinatie met de a.b. die je hebt gekregen zou logischer zijn als er alleen sprake zou zijn van parodontitis.
Ik denk dat de tandarts toch heeft gedacht dat het een wortelpuntontsteking is en daarom amoxicilline recept gegeven...
In ieder geval goed de ragers blijven gebruiken.
di, 12/26/2006 - 17:11 Permalink
ZeroXX

Nee dat heeft ie niet getest, maar daar heb ik ook geen last van, van koud en warm. Dat heb ik zelf al getest met ijs en warme dranken.

Merk alleen wel dat er een klein bultje zit aan mijn linkerwang (voor de kijker rechts)
Maar ik ga straks een nieuwe poging wagen bij de tandarts, gisteren had ze er weinig zin in leek wel, vandaag is het weer een normale dag, dus we blijven proberen. :roll:

Pijnstillers neem ik even niet, ben daar vannacht erg ziek van geweest.
wo, 12/27/2006 - 07:39 Permalink
Lieneke

Een klein bultje? Komt er ook wat uit? Misschien heb je dan inmiddels een uitweg van de ontsteking. Succes bij de tandarts!
wo, 12/27/2006 - 08:28 Permalink
ZeroXX

Kan er niet bij hoor, zit aardig diep geloof ik. Ik voel het aan de buitenkant van mijn kaak zitten als ik er met mijn vingers langs wrijf.
Moet zeggen dat de pijn wel een stuk minder is nu... heb nog geen pijnstiller hoeven pakken gelukkig.

En vanmiddag om half 4 gaat de tandarts even kijken wat er loos is. De assistente was al van mening dat als er een onsteking zit, de zenuw al dood is, want ik heb geen last van warm en koud, kan er met gemak een stuk ijs opleggen.

Thanx voor je reacties, laat wel even weten hoe het was voor de liefhebber
wo, 12/27/2006 - 09:27 Permalink
ZeroXX

Hmm, aangezien mijn pijnklachten niet zo dusdanig heftig zijn, moet ik braaf mijn kuur afwachten, vrijdag afwachten en als het zo blijft dan moet ik 2 januari bij mijn eigen tandarts een WKB laten uitvoeren.

Want er zit wel degelijk een ontsteking.
wo, 12/27/2006 - 17:09 Permalink