Behandeling mogelijk bij tanderosie?

Author:
Liliane1967
Posted:
wo, 08/27/2008 - 13:23
Mijn zoon heeft last van tanderosie, afgelopen week zijn we hier door de tandarts weer op gewezen. Ik zeg weer, omdat bij de vorige controle de tandarts al zei, dat hij geen cola meer mocht drinken. Verder is nergens over gesproken....
Nu bij de controle (andere tandarts) hebben we (gelukkig) wat meer info en adviezen gekregen. Nu schrok ik toch wel....vorige keer werd alleen de cola maar verboden en verder geen adviezen gegeven.

Nu was het toch wat ingrijpender. Hij moest poetsen voor het ontbijt, geen vruchtensap/drankjes meer, geen energydranken. Alleen nog maar koffie,thee,water en melk. Nou, dat wordt dan alleen water, de rest lust hij niet. Hopelijk gaat dat nog veranderen, anders wordt het wel heel saai qua drinken voor hem.

Hij dronk altijd vruchtensapjes bij zijn eten, omdat hij verder geen fruit eet, melk drinkt hij niet omdat hij een koemelkeiwitallergie heeft gehad en hij lust het eigenlijk nu niet. Qua allergie vermoed ik dat hij er wel overheen gegroeid is, maar hij vind het niet lekker. Koffie lust hij ook niet, en thee alleen met veeeeeel suiker. Dus ook geen succes.

Mag hij trouwens wel chocomelk?? Of is dat ook slecht bij tanderosie?

Wat we nu dus doen, is de poetsmomenten in de gaten houden en geen vruchtendrank/energydrank meer. Alleen nog maar water...af en toe met wat limonadesiroop erin (zonder suiker). Verder mag hij van mij af en toe wel een glas frisdrank (als we weg zijn bv., maar dan het liefst met een rietje).

Wat is eigenlijk wilde weten is, wat voor behandelingen er eventueel mogelijk zijn? Of is het zo dat kinderen met tanderosie heel jong al een kunstgebit zullen hebben, of kronen wellicht? Het overviel me maandag zo bij de tandarts, dat ik hier eigenlijk niet naar gevraagd heb.

Groetjes Liliane
Spiegeltje

Mag hij trouwens wel chocomelk?? Of is dat ook slecht bij tanderosie?

Volgens mij is dat niet zuur en kan dus geen kwaad (pH gegevens heb ik hiervan echter nooit gezien).Limonadesiroop kan ook bijdragen aan erosie, is dus niet aan te raden.
Zie ook: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=15&t=13887
Wat is eigenlijk wilde weten is, wat voor behandelingen er eventueel mogelijk zijn? Of is het zo dat kinderen met tanderosie heel jong al een kunstgebit zullen hebben, of kronen wellicht? Het overviel me maandag zo bij de tandarts, dat ik hier eigenlijk niet naar gevraagd heb.

Eenmaal verdwenen glazuur komt helaas nooit meer terug. Of behandeling moet plaatsvinden en zo ja, welke is uiteraard heel afhankelijk van de aard en omvang van de schade, daar is vanaf het forum weinig concreets over te zeggen. Misschien heeft de tandarts alleen een beginstadium gezien dan is behandeling nog niet nodig. Verliezen van elementen is echter niet snel aan de orde. Als de erosie niet erg ver is voortgeschreden kan de tandarts met composietmateriaal (vergelijkbaar met wat gebeurt bij gewone vullingen) de schade enigszins repareren. In heel ernstige gevallen moet je denken aan kronen inderdaad. Eigenlijk is het zo dat alleen met erg veel inspanning de tanden en kiezen weer in goede staat kunnen worden gebracht als een groot deel van het gebit is aangetast. Verder heb ik er ook niet zo'n zicht op. Ik weet bijvoorbeeld niet of tandartsen regelmatig deze behandelingen uitvoeren, ze zouden het wel kunnen. Dit is iets om te bespreken met de tandarts, desnoods op een aparte afspraak daarvoor. Wellicht kan een behandelplan woden opgesteld. Misschien kan uw zoon worden doorverwezen.

De tandarts heeft goede adviezen gegeven om verdere schade te voorkomen en het is van belang daar strikt aan vast te houden. Bij aangetast glazuur is het gebit ook kwestbaarder voor caries, alhoewel het ontstaan daarvan een ander mechanisme is dan erosie. Dus ook oppassen met zoetigheid.
wo, 08/27/2008 - 14:04 Permalink
ralfdunnebier

Ik ben 27 jaar en heb hetzelfde probleem. Door veel last van maagzuur in het verleden, en s'avonds lekker een gezond glaasje sinnasappelsap bij het eten, ben ik nu mijn volledige glazuur kwijt.

Inmiddels is er voor mij een behandelplan gemaakt, dat de komende weken gaat starten.
Het komt er op neer dat vrijwel mijn gehele gebit gekroont moet worden. Dit zal plaats vinden op 15 en 16 oktober waarbij op dag 1 mijn onderkaak word beslepen en noodkronen geplaatst, en op dag 2 is de bovenkaak aan de beurd. Enkele weken daarna, in november worden de noodkronen vervangen door defintieve kronen. Daarnaast ook nog wat, ik noem het maar "detailwerk" zoals wat vullen e.d. Ook word volgende week op 4 september mn verstandskies getrokken.
Vanaf nu t/m de komende 6 weken moet ik met een opbeetplaat lopen, een plaat die vaak gebruikt wordt bij tandenknarsen. Dit om te kijken of ik geen last krijg van de nieuwe beethoogte starks (me tanden zijn straks natuurlijk weer langer)

Een pittige beandeling waar ik er tegenop zie, maar ik heb gelukkig een goede tandarts en veel vertrouwen in hem !!
Wellict is dit voor uw zoon ook de enige oplossing

Voor de tandartsen op dit forum, dit is het behandelplan in medische termen, ik hoor graag uw mening!!

- opbeetplaat (correctie beethoogte)
- extractie / operatieve verwijdering 28
- overlays/part kronen aan 16,26,46,45,44,36,35,34 (porsenlein)
- kronen 15-25
- buccale defekten aan 46,45,44,36,35,34 bijvullen dmv composiet
- indien nodig opbouw 43,33 dmv composoiet (front-hoektand geleiding)


Groeten,
Ralf
wo, 08/27/2008 - 14:48 Permalink
robinson

Zou de buccale defecten eerst restaureren.
Kunt overwegen om ipv. partiele,volledige kronen te maken, zeker als de defecten wat groter zijn.
Waarom op de 33 en 43 composiet,zou dat dan liever op de 13 en 23 doen.
Is er een proefopstelling gemaakt door de tandtechnieker?
Kun je dit mooi uittesten.
Verder lijkt het me in orde.
wo, 08/27/2008 - 15:00 Permalink
Liliane1967

Spiegeltje,
Ik ben inderdaad ook van plan om een afspraak apart te maken met de tandarts. Ik wil toch wel eens weten hoever we nu staan...hoever de schade is. Maar wil eerst zoveel mogelijk info verzamelen.

Even over die limonadesiroop.....ik heb het dan over Lessini (met zoetstoffen)...is dit ook schadelijk? En nutricia chocomelk? Is dat ook zo schadelijk? Zijn er nog andere mogelijkheden om te drinken, buiten koffie,thee,water of melk?

Je hebt het nog over doorverwijzen? Door verwijzen naar wie? Mondhygieniste? Of Kaakchirurg?

Ralf,
Inderdaad een pittige behandeling. Ik hoop dat het allemaal goed gaat komen bij jou.
Zo heb ik mijn zoon ook altijd vruchtensap gegeven bij het ontbijt, daarna moest hij tandenpoetsen. Nou, fouter kan het niet. Maar goed. Toen ook gedacht dat ik goed deed. Nu inmiddels (na de schade) weten we beter.

Uit solidariteit ben ik ook maar water gaan drinken. Voel me best schuldig....ik heb vroeger niets anders dan cola en vruchtensap gedronken (ben toch al 41 jaar) en heb geen last van tanderosie. Vreemd dus.

Groetjes Liliane
wo, 08/27/2008 - 15:44 Permalink
ralfdunnebier

@robison

Bedankt voor uw reactie, er is inderdaad een proefopstelling gemaakt,
dat wil zeggen een replica van mijn tanden, en daarna met een soort was op de replica is laten zien hoe het ongeveer gaat worden. Verder zal ik uw opmerkingen eens met mijn tandarts overleggen. Ik heb zojuist even fotos gemaakt,
ik kan zelf moeilijk beoordelen of dit een vergevorderd stadium is of niet.



@liliane

Ik zou met niet schuldig voelen. mijn moeder deed precies hetzelfde,
het was goed bedoeld ik neem het haar niet kwalijk!

Ik heb wel een tip, laat hem poetsen met Pro Glasur van Sensodyne:
Geweldig product, ik gebruik dit nu een paar jaar en sindsdien is de gevoeligheid enorm minder, bijna verdwenen!
wo, 08/27/2008 - 15:59 Permalink
ralfdunnebier

Jawel, zowel bovenkaak en onderkaak worden gedaan en ook mn voortanden.

Heb nu een opbeetplaat in om te kijken of ik geen spier of gelaatspijn krijg bij de nieuwe beethoogte.
Moet hier 6 weken mee lopen dus das niet echt prettig.
Hoektandgeleiding word als t goed is ook wat aan gedaan.
wo, 08/27/2008 - 17:48 Permalink
Spiegeltje


Even over die limonadesiroop.....ik heb het dan over Lessini (met zoetstoffen)...is dit ook schadelijk? En nutricia chocomelk? Is dat ook zo schadelijk? Zijn er nog andere mogelijkheden om te drinken, buiten koffie,thee,water of melk?

Bier, sterke drank :) . Of andere zuivelproducten. Maar anders niet zo gek veel keus ben ik bang. Lessine ken ik niet, ik zal kijken of ik er wat over kan vinden.. Het maakt niet uit of er zoetstoffen of suiker inzit voor erosie, het gaat om de zuurgraad. In de lijst van Lieneke waar ik naar linkte staan een hoop dranken. Als er geen plusjes bij staan en de pH is hoger dan 5 kun je het veilig drinken. Ik denk dat chocolademelk ook kan.


Je hebt het nog over doorverwijzen? Door verwijzen naar wie? Mondhygieniste? Of Kaakchirurg?

Nee, die kunnen hier niet veel voor betekenen. Doorverwijzen is niet per se nodig, het hangt ook af wat uit het overleg met de tandarts komt. In echt ernstige gevallen kun je denken aan hierin gespecialiseerde tandartsen bij de centra voor Bijzondere tandheelkunde.

Event ter zijde: in het geval van Ralf wordt gekozen voor een oplossing met voornamelijk kronen. Dat leidt tot een mooi resultaat maar er is ook veel voor te zeggen om na te gaan of restauratie met composiet mogelijk is. Minder ingrijpend en veel goedkoper. Of een combinatie. Ik kan echter absoluut niet inschatten wat het beste is in een bepaalde situatie, misschien kunnen de tandartsen van het forum u beter informeren.
wo, 08/27/2008 - 19:24 Permalink
Liliane1967

Ik heb hetvolgende gevonden: (in een melkbrochure van Campina)

B E S C H E R M I N G T E G E N T A N D C A R I Ë S E N - E R O S I E |
Calcium en fosfor zijn niet alleen bouwstoffen van het skelet, maar
ook van het gebit. Het hoofdbestanddeel van het gebit is apatiet
(calciumfosfaat). Dit is weliswaar hard, maar kan door de inwerking
van zuur ontkalken. Zuur verdringt daarbij calcium uit het apatiet
dat daardoor plaatselijk poreus wordt. Als het zuur rechtstreeks in voedingsmiddelen zit - denk
aan frisdranken, vruchtensappen, salades en fruit - spreekt men van tanderosie. Als het zuur
afkomstig is van bacteriën in tandplak die koolhydraten uit de voeding omzetten, dan gaat het
om tandcariës. Na ieder eet- of drinkmoment (water, koffie en thee zonder suiker
uitgezonderd) heeft het gebit tijd nodig om te ‘remineraliseren’. Speeksel voert dan calcium
aan om de schade te herstellen. Is er te
weinig tijd voor remineralisatie, dan ontstaat
uiteindelijk een gaatje. Melk(producten) en
kaas hebben een gunstig effect op het gebit
omdat ze plaatselijk het gehalte aan de
apatietbouwstenen calcium en fosfaat
verhogen, wat de remineralisatie bevordert. Melkeiwitten beschermen tegen tanderosie omdat
ze - net als speeksel - als buffer werken en zuren deels neutraliseren. Dit verklaart waarom zure
melkproducten als yoghurt en karnemelk niet erosief werken. Melkvet tenslotte vormt een
waterafstotend laagje op het gebit, dat beschermt tegen de inwerking van zuren.


Dus als ik het goed lees is chocomelk helemaal niet slecht voor je tanden? Alleen rest mij weer de vraag, geldt dit ook voor chocomelk uit een pakje of is het warme melk met cacao??

Kan iemand me daar meer over vertellen?
do, 08/28/2008 - 07:10 Permalink
vV

12 jaar, en veel energy drankjes. waarom?????

Trouwens net een patient gezien die naar eigen zeggen in 2 dagen een tray wegdrinkt daarvan.....nu ja ik heb haar maar even een VP laten zien die toevallig net klaar lag.... Heeft geloof ik wel indruk gemaakt , vooral toen ik erbij vertelde dat we over een jaar of 5 zover zijn, als ze ermee doorgaat...
do, 08/28/2008 - 08:16 Permalink
Liliane1967

Nee hoor.....ik denk dat u Lessini niet kent.
Dat is een soort van limonadesiroop van Karvan Cevitan, gezoet met zoetstoffen en verrijkt met vit.C.

Nee, energydrankjes worden hier wel eens gedronken, maar zeker niet dagelijks!! Die kreeg (nu dus niet meer) hij alleen mee naar school als hij gym had. Dat had hij altijd op vrijdag de laatste 2 uur en daarna moest hij weer 18 km naar huis fietsen. In de vakantie heeft hij er ook een paar gedronken, maar zeker niet dagelijks!!

Ik ben zowiezo niet van eenzijdig eten en drinken......zoveel mogelijk alles afwisselen. Ik denk dat dat me nog het meeste soort....ik ben iemand die altijd heel erg met voeding bezig is en dacht dus goed te handelen om mijn zoon vruchtensap te geven bij eten, zodat hij zijn vitamines binnenkreeg....en nu dit!
do, 08/28/2008 - 08:35 Permalink
vV

o maar dat is een ander verhaal. Lessini nken ik wel hoor. Voor alles wat er gegeten en gedronken wordt is de basisregel natuurlijk van toepassing: houd het aantal momenten op de dag in de gaten. een glaasje vruchtensap op zich is prima, anders word het wanneer er de hele dag tussendoor fris/sap gedronken word. Zeg maar de gevallen die een pak op de dag wegdrinken, en dan telkens tussen door en dan zomaar aan de 10 of meer momenten op de dag komen, dan gaat het fout.
do, 08/28/2008 - 08:50 Permalink
Liliane1967

Oke, gelukkig. Dus een glas lessini per dag zou hij bijvoorbeeld wel mogen drinken.

Het ' probleem ' is namelijk dat hij nog wat moeite heeft met overschakelen naar een hele dag water drinken. Hij doet zijn best hoor....het is voor ons allemaal een gewenning momenteel. Dus ik zoek naar mogelijkheden. Gelukkig wil hij wel meewerken en moppert hij niet.

Maar eigenlijk heeft hij gewoon zin in zijn glaasje 7-up als hij uit school komt. Het zal vast zo zijn dat hij over een paar weken het waterdrinken wel gewend zal zijn. Gelukkig dronk hij 's avonds zowiezo water, maar nu een hele dag door water drinken vond hij gisteren toch wel moeilijk.

Weet u iets van chocomelk af? Is dat verantwoord te geven met tanderosie? Hierin zitten natuurlijk suikers, maar calcium schijnt tanderosie toch ook weer tegen te werken.
do, 08/28/2008 - 09:11 Permalink
Spiegeltje

Lessini van Carvan Cevitam is een limonadesiroop. Ik ben al eerder tegen gekomen dat die siropen, ook na verdunning, nog steeds een zuur drankje opleveren. Volgens deze bron geldt dat ook voor Lessini (pH = 3 na verdunning):

http://www.orto.nl/zuurgraadtabel.html

Met mate gebruiken dus. Tanderosie ontstaat niet door af en toe een zuur drankje of (citrus)fruit te nemen maar door dat op veel momenten op de dag te doen (" altijd een flesje bij de hand" ). Het is helemaal niet nodig om de hele dag door te eten en te drinken, je mag ook wel eens honger of een beetje dorst hebben. Het zal wel wennen zijn om daar vanaf te stappen, maar het is ook om andere redenen beter. Het officiele advies is maximaal 7 eet/drinkmomenten. Het kan geen kwaad om het op 5 te houden. Water, thee, koffie e.d. valt daar niet onder.

Ook verhalen dat mensen veel moeten drinken (meerdere liters per dag) kloppen niet. En als je niet zo vaak/veel drinkt hoef je je ook niet af te vragen " wat zou ik nu eens pakken".

Chocolademelk kan geen kwaad voor erosie. Eerlijk gezegd lijkt het me verder niet zo'n gezond drankje (kan het verder niet echt onderbouwen maar er zit in ieder geval suiker in).
do, 08/28/2008 - 10:06 Permalink
Liliane1967

Als ik het goed begrijp:"Wat bij mijn zoon dus echt de boosdoener is, is niet zozeer wat hij at/dronk, maar de hoeveel (meerdere malen per dag)??
Dus als hij al iets zou drinken waar een lage of moet ik zeggen hoge zuurgraad inzit (onder de 5) dan kan hij dat het beste doen op het moment dat hij ook eet? Zo houd je de zuurmomenten beperkt op een dag. Wil hij dan tussendoor iets drinken, zal het water, thee (zonder suiker) of melk (bij uitzondering chocomelk) moeten zijn.

Kan ik dit zo overbrengen op mijn zoon?

Ik vind het trouwens supervelend om jullie met zoveel vragen te overspoelen, maar wil dit nu echt goed aanpakken.

Mvg Liliane
do, 08/28/2008 - 11:04 Permalink
Spiegeltje

Al die vragen, dat geeft niet. Er zijn ook wel meer lezers die met dit soort vragen/problemen zitten.

Lage pH = hogere zuurgraad :)

Het is een goed advies voor je zoon wat je hierboven schreef. Hij hoeft geen "geheelonthouder" te worden :D Het beste is wel om - zoals de tandarts al zei - vor de maaltijd/zure dranken te poetsen en niet meteen erna. Erna kan wel maar dan moet daar liefst een uur tussen zitten. In ieder geval minstens een half uur. Dat komt omdat zuur het glazuur wat zwakker maakt maar dit wordt onder invoed van speeksel weer "gecorrigeerd" . En dat proces kost tijd.
do, 08/28/2008 - 11:34 Permalink
Liliane1967

Ik wil even aan iedereen mijn dank overbrengen voor de goede en duidelijke uitleg! Heb ook echt het idee dat men serieus met dit forum bezig is (in tegenstelling tot andere fora)

Ik ga dit draadje zeker laten lezen aan mijn zoon!!

Gup, succes!!
Ralf, ook succes met de intensieve behandeling!

Groeten,
Liliane
do, 08/28/2008 - 11:59 Permalink
Spiegeltje

Lees met interesse mee. Vraagje: zou goed spoelen met mondwater (fluor/calcium) direct na het eten/drinken wat kunnen betekenen?


Nee, dat denk ik niet want de contacttijd van het mondwater is erg kort. Het omgekeerde proces van erosie (remineralisatie) verloopt relatief langzaam. Dus ook al zou een verhoogde fluoride en calciumconcentratie in het mondwater het proces gunstig kunnen beinvloeden, dan nog is het sterk de vraag of het helpt. Dat zit ook al in het speeksel. Ik heb er echter geen artikeltjes over liggen, ik baseer me alleen op mijn kennis van het mechanisme van erosie.

Je zou nog wel kunnen stellen dat ogenblikkelijk spoelen met water of melk na gebruik van een zuur voedingsmiddel dit gunstig is om erosie te beperken. Dat geldt dan ook voor het mondwater maar daar hoef je het niet speciaal voor te kopen dus.
do, 08/28/2008 - 12:39 Permalink
Spiegeltje

Goede informatie - specifiek bedoeld voor tandartsen en mondhygienisten maar uiteraard ook bruikbaar voor overige geinteresseerden die niet bang zijn voor wat jargon - staat in deze folder van het ivoren kruis. Met literatuuroverzicht en diverse tabellen met pH's en erosiviteit van voedingsmiddelen.

http://www.ivorenkruis.nl/userfiles/File/Erosieadvies_2008.pdf

Opvallend: de meeste vruchtensappen zijn schadelijker (erosiever) dan cola.

Citaat: "Sommige mensen leggen overdreven veel nadruk op ‘gezond’ eten en gebruiken daarbij te vaak fruit en ingemaakte en/of zuur aangemaakte groente."

Opvallend: "Intrinsieke zuren zijn afkomstig uit de maag. De zure inhoud van de maag komt in de mond via oprispingen of overgeven. Ook de gewoonte voedsel te herkauwen kan een rol spelen. :o (..). Herkauwen van voedsel is een ongewone situatie waarbij mensen bedachtzaam een klein beetje maaginhoud in de mond terugnemen en dit opnieuw kauwen en doorslikken." :D
do, 08/28/2008 - 23:56 Permalink
Sascha123

Vroeger zei men: eet een appel, eet gezond. Nu blijkt appel dus erg zuur en dus dus ook superslecht. Ik heb ook geen gelzuur en drink alleen koffie, thee, melk en water.

Yoghurt is ook te zuur.

Wanneer ik wel een limo wil drinken, drink ik het met een rietje. En dan zo snel mogelijk doorslikken.

Wat ook wil helpen is om na iets zuurs met water te spoelen. Of wanneer je limonade drinkt dat je het dan zo snel mogelijk leegdrinkt, zodat een zuuraanval minder lang duurt.

Het is erg lastig en ik ben wel al bijna toe aan een kunstgebit ( 23 jaar).
Ik hoop dat het bij uw zoon nog niet zover hoeft te zijn. Maar inderdaad glazuur komt niet terug en dus wat hij nog heeft zal gered moeten worden.
wo, 09/03/2008 - 12:31 Permalink
Karina1

Hallo Ralf,

Ik (24) herken mezelf in je verhaal en foto's. Ik zou zeggen dat mijn onderste kiezen wat erger zijn aangetast dan de jouwe, mijn bovengebit is nog redelijk intact. Mijn tandarts stelde onlangs een zelfde soort behandelplan voor, maar volgens hem wordt het minstens een tweejarenplan om mijn kiezen d.m.v kronen te restaureren. Ik ben benieuwd hoe dat bij jou ligt. Welke stappen heb je al doorlopen voordat met de daadwerkelijke behandeling gestart wordt en wanneer verwachten je tandarts en jij het eindresultaat? Ik hoop dat je me een indicatie kunt geven.

In ieder geval veel succes met de behandeling. Ik kan me goed inleven in het feit dat je er tegenop ziet! :(

Verder heb ik nog een vraag voor een mondhygienist of tandarts op dit forum: de tanden aan weerszijden van mijn voortanden zijn (i.v.m de erosie van mijn tandglazuur) vrij doorschijnend. Als ik mijn tong erachter plaats schijnt deze er doorheen. Omdat van mijn voortand al een stukje is afgebrokken maak ik me nogal zorgen dat mijn tanden zomaar halverwege afbreken. Is mijn angst gegrond?

Alvast bedankt voor antwoorden!

Karina.
do, 10/02/2008 - 19:29 Permalink
eavdn17

Hoi!
Ik ben 17 en heb ook tanderosie...
Zou graag tips krijgen om mijn glazuur te versterken.
Ik leef op een sport dieet en dat is lastig te combineren met mijn gebits probleem...
Ik heb een topic hier over, zou fijn zijn als ik nog wat reacties er op kreeg... Er staan ook foto's van mijn gebit op!
Gr. Ella
di, 11/13/2012 - 00:08 Permalink
eavdn17

Veel eiwitten, dus melk, yoghurt, kaas, vla, ei (elke dag wel een paar eieren).
Veel groente, bloemkool, brocolli, sla, bonen.
Veel aardappelen, maar geen brood of crackers, dus weinig koolhydraten.
Heel veel wortels, paprika en radijs.
Kokos moet ik ook elke dag eten.
Veel noten, dus: amandelen, pinda's en pijmboompitten.
Veel fruit, vooral veel bananen...

Gr Ella

Ps. Ik drink alleen melk en water de hele dag door.
do, 11/15/2012 - 17:07 Permalink
toothje

Vraagje, als je bij heel heet en heel koud eten of drinken iets voelt aan je tanden, maar geen pijn. Heb je dan toch tanderosie? Ik ben hier bang voor omdat ik heel vaak een banaan bij het ontbijt heb gegeten en dan een half uurtje daarna gepoetst. Ik drink niet veel frisdrank en dat soort dingen, maar heel af en toe.
zo, 11/18/2012 - 18:01 Permalink