Veelgestelde vragen over tanderosie | Tandarts.nl

Tien veelgestelde vragen over het tanderosie proces

Vraag 1 

Wordt het erosie proces gestopt door het spoelen met een natriumfluoride, of alleen vertraagd?
Antwoord: Fluoride maakt tandglazuur harder en minder goed oplosbaar in zuur, waardoor het tanderosie proces in ieder geval vertraagd wordt.

Vraag 2

Heeft het zin om bijvoorbeeld twee of drie keer per dag te spoelen, of is 1 keer ('s avonds) voldoende?
Antwoord: Wij adviseren tanderosie patiënten om 1 keer per dag met een fluoridespoeldrank te spoelen. Twee keer poetsen met fluoride- en bicarbonaat-houdende tandpasta is raadzaam, maar niet binnen een uur nadat een zuur voedingsmiddel is genuttigd.

Vraag 3

Wordt door de lage pH van een voedingsmiddel alleen het glazuur aangetast of kunnen kronen, tandvlees, (witte) vullingen, tandhalzen ook extra 'slijten'?
Antwoord: Kronen, amalgaam, de meeste witte vullingen en ook tandvlees worden niet door zuur aangetast. Daarentegen is een aantal witte vullingen (namelijk de glasionomeercementen) wel zuur gevoelig. Tandhalzen en tandbeen worden wel door zuur aangetast, maar minder dan tandglazuur.

Vraag 4

Is de pH in de mond de hele dag contstant hoog? Of wordt hij 'zuurder' zodra je iets eet, of alleen als je iets zuurs eet of drinkt?
Antwoord: De pH van speeksel is altijd het laagst wanneer de speekselklieren speeksel uitscheiden zonder dat er sprake is van een of andere stimulatie. Zodra je kauwt, bijvoorbeeld op suikervrije kauwgom, wordt de pH automatisch hoger. Nog beter is het als je kauwgom met een buffer gebruikt, bijvoorbeeld met carbamide en/of bicarbonaat. Je speeksel wordt alleen zuurder als je iets zuurs eet of drinkt.

Vraag 5

Als je iets zuurs hebt genuttigd (bijvoorbeeld glas jus d'orange), hoe lang moet je dan wachten voordat je je tanden mag poetsen?
Antwoord: Minstens 1 uur wachten met poetsen en vooral niet te hard poetsen. Advies: drink frisdrank of een vruchtensap door een rietje en houd zure drank zo kort mogelijk in de mond. Spoel eventueel na met water of melk.

Vraag 6

Is het niet beter om na het nuttigen van iets zuurs meteen even met natriumfluoride te spoelen?
Antwoord: Spoelen met een fluoridespoeldrank na een zuuraanval heeft weinig effect, daar het zuur dan reeds zijn ontkalkende werking heeft gehad. Vooraf spoelen met een fluoridespoeldrank versterkt het glazuur. Indien je 's ochtends bij het ontbijt zuur fruit of een vruchtensap gebruikt, is het aan te bevelen om niet direct na het ontbijt de tanden te poetsen.

Vraag 7

Welk type tandenborstel kun je het best gebruiken: hard - medium - zacht - extra zacht?
Antwoord: poetsen met een zachte borstel is het beste. Reinig na het poetsen de ruimten tussen de tanden met een houten tandenstoker of een floss-draad.

Vraag 8

Heeft erosie ook invloed op de kleur van het gebit (bijvoorbeeld minder wit)?
Antwoord: Aangetast glazuur zal kleurstoffen sterker binden. Bovendien wordt het tandbeen naarmate het glazuur dunner wordt, steeds meer zichtbaar door het glazuur heen en tandbeen heeft een lichtgele kleur!

Vraag 9

Kan de pH van speeksel naarmate je ouder wordt nog veranderen of blijft deze je hele leven constant (is je speeksel over bijvoorbeeld 5 of 10 jaar zuurder?)
Antwoord: In principe neemt de pH van speeksel niet af bij het ouder worden. Jonger glazuur is evenwel zachter dan oud glazuur. daarom lopen jongeren meer kans op tanderosie en tandcariës. Veel medicijnen hebben als bijwerking dat ze de afgifte van speeksel remmen. De natuurlijke bescherming door speeksel wordt dus door het gebruik van veel soorten medicijnen verminderd. Stimulatie van de speekselafgifte, bijvoorbeeld door kauwgomgebruik, is in die gevallen aan te bevelen.

Vraag 10 

Wordt het gebit ook zwakker door tanderosie zodat, bijvoorbeeld bij een val, de tanden makkelijker kunen breken (hoekje uit), of als je bijvoorbeeld op een steentje bijt (krentenbrood!) er sneller een hoekje van je kies afspringt?
Antwoord: De buitenlaag van het glazuur is het allerhardst; een geërodeerde tand kan inderdaad sneller afbrokkelen met name op de snijvlakken (voortanden) of kauwvlakken (kiezen). Het afbrokkelen van de tanden heeft vooral te maken met het dunner worden van het tandglazuur.

Auteur: JW Vaartjes