77 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 8
Tips voor mensen die bang zijn voor de tandarts
minique
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door minique za, 05/21/2005 - 07:37
#1

Tandartsangst overwinnen: het kan!

Vind hier alle praktijken van De Lieve Tandarts

Als je bang bent voor de tandarts, weet dan dat je niet de enige bent. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat maar liefst 80% van de Nederlanders weleens bang is tijdens een behandeling. De meeste mensen blijven ‘netjes’ elk (half)jaar controle komen, maar er is een groep van (naar schatting) tussen de 500.000 en 800.000 mensen in Nederland die extreem bang zijn voor de tandarts. Het zijn jongeren en ouderen, in elke sociale klasse en zowel laag- als hoogopgeleiden. Veel van de mensen die extreem bang zijn voor de tandarts gaan helemaal niet meer naar de tandarts. Het komt ‘even’ niet uit, omdat je het druk hebt, je ‘vergeet’ een nieuwe afspraak te maken, etc. Voor je het weet verstrijken er jaren en de drempel om te gaan wordt steeds hoger. Want omdat je al zo lang niet bent geweest, weet je dat de kans groter is dat er heel wat mis is met je gebit.

Angst kan vaak worden teruggevoerd tot negatieve ervaringen, vaak in de jeugd. De schooltandarts, bijvoorbeeld, wordt vaak als oorzaak genoemd. Ook pijnlijke of negatieve ervaringen bij een tandarts in het (recente) verleden kan aanleiding zijn voor het ontstaan van angst, net als het gevoel hebben de controle te verliezen. Schaamte, onwetendheid en angstaanjagende verhalen van familie, vrienden of in kranten/tijdschriften spelen eveneens een rol bij het ontstaan en in stand houden van tandartsangst.

De tandartsen van nu kijken gelukkig veel meer naar de hele persoon en niet alleen naar het gebit. Veel van hen begrijpen de angst wel degelijk. Daarom is het niet altijd nodig om op zoek te gaan naar een speciale angsttandarts. In extreme gevallen kan men terecht bij een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Dat kan echter alleen met een verwijzing van de eigen tandarts of de huisarts! Tegenwoordig zijn er ook kliniek waar men zich onder narcose kan laten behandelen. Ook een behandeling met lachgas is een mogelijkheid. Hierdoor onderga je de behandeling iets relaxeter terwijl je wel gewoon ‘bij’ bent.

Als je al lang niet bent geweest, is het goed om te bedenken dat tandheelkundige behandelingen niet meer zijn zoals in de tijd van de schooltandarts. Er is sindsdien veel verbeterd, en dit gaat nog steeds door. Er is heel veel mogelijk om het gebit weer in goede conditie te krijgen en vrijwel elke behandeling kan goed verdoofd worden.

Hieronder volgen enkele tips voor mensen met tandartsangst:

* Erken de angst en stop hem niet weg. Neem iemand in vertrouwen (je partner, een goede vriend(in), familielid of collega). Mensen met tandartsangst schamen zich daar vaak voor. Realiseren dat je niet de enige bent die bang is voor de tandarts kan al helpen het ‘taboe’ te doorbreken. Erover praten kan helpen.

* Besef dat je ook over angst heen kunt komen. Angst is aangeleerd en dus kan je het ook afleren.

* Wacht niet tot het moment dat er problemen zijn met je gebit. Starten met het bouwen van een relatie met een tandarts voordat er problemen ontstaan is altijd beter. Het zorgt ervoor dat je minder snel klachten krijgt en mochten er tussen twee controles door toch problemen ontstaan, dan is de drempel om naar een tandarts te gaan veel lager dan wanneer je ook nog naar iemand moet die je niet of nauwelijks kent.

* Zorg dat je een tandarts hebt die goed met angstige patiënten overweg kan. Het is belangrijk dat je je bij hem/haar op je gemak voelt. Ga eventueel op zoek naar een ander als je het gevoel hebt dat jouw tandarts jouw angst niet begrijpt. Zoek een tandarts die aardig is, begrip heeft, geduldig en bekwaam is en zich iedere keer wil inzetten om de behandeling goed te laten verlopen. Vraag aan bekenden (vrienden, familie, buren, collegae) of zij iemand kennen die aan deze omschrijving voldoet.

* Vertel de tandarts dat je bang bent. Als je het niet vertelt, kan hij/zij er ook geen rekening mee houden. Doe dit bij voorkeur voordat je in de stoel plaatsneemt, dat praat vaak iets gemakkelijker. Neem een briefje mee waarop je alles hebt geschreven wat je wilt vertellen of vragen. Zo voorkom je dat je later buitenstaat met het idee dat je nog iets had willen zeggen/vragen. En mocht je niet meer uit je woorden kunnen komen, dan kun hem/haar altijd nog het briefje in de handen drukken.

* Spreek bij het eerste consult af dat er alleen wordt gekeken. Probeer uit te vinden wat voor een persoon de tandarts is en voordat je in de stoel plaatsneemt. Verwacht niet dat de angst (die vaak over een lange periode is opgebouwd) binnen de kortste keren weg is. Zelfvertrouwen moet stap voor stap opgebouwd worden.

* Maak thuis een briefje met alles wat je de tandarts wil zeggen of vragen. Dit geeft je houvast tijdens het gesprek met de tandarts en mocht je door alle emoties niet meer uit je woorden kunnen komen, dan kun je hem/haar altijd nog het briefje geven.

* Neem, als je dat prettig vindt, je partner, familielid of een goede vriend(in) mee om je te steunen.

* Voor een behandeling spreek je met je tandarts een signaal af waarmee je duidelijk maakt dat je even wilt stoppen. Dat kan zijn omdat de behandeling pijn doet en er (meer) verdoving nodig is, maar ook omdat je gewoon een pauze nodig hebt. Het opsteken van een hand is daarbij het meest gebruikte teken. Maak er ook gebruik van en denk niet bij jezelf ‘ach, laat maar; het is waarschijnlijk zo voorbij.’

* Vaak komt angst voort uit onwetendheid. Als dat bij jou zo is, laat de tandarts dan precies uitleggen wat hij/zij gaat doen en waarom. Meepraten over de behandeling geeft een gevoel van controle. Vraag ook of er alternatieven zijn. Op internet is een schat aan informatie te vinden over de verschillende behandelingen. Maak daar zonodig gebruik van.

* Als je bang bent voor een bepaalde behandeling, praat er dan over met je tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan extra tijd nemen en dingen uitleggen. Ben je bang voor pijn? Sta erop dat de tandarts een verdoving geeft!

* Laat je niet bang maken door allerlei verhalen over behandelingen of tandartsen die je hoort of leest. Een forum als deze is geweldig, maar het geeft wel een vertekend beeld. Besef dus goed dat je vrijwel altijd ‘negatieve’ verhalen hoort, juist omdat het niet helemaal goed is gegaan en juist die keren vragen oproepen. Over behandelingen die wel normaal verlopen, hoor/lees je jammer genoeg maar weinig.

* Probeer jezelf te ontspannen als je in de stoel ligt. Haal rustig adem en probeer aan andere (leuke!) dingen te denken. Neem eventueel voor tijdens een behandeling een walkman mee, zodat je afleiding kunt vinden in je favoriete muziek.
Oefen thuis alvast ademhalings- en ontspanningsoefeningen, zodat je precies weet wat jij prettig vindt.

* Er zijn middelen die je kunnen helpen iets rustiger te blijven. Oxazepam bijvoorbeeld, dat op voorschrift (huisarts, in dit geval ook de tandarts) te verkrijgen is. Vrij te verkrijgen zijn middelen op natuurlijke basis, zoals bijv. met valeriaan, maar ook hiervoor geldt: nooit zomaar slikken, ook niet ‘omdat het plantaardig is en dus geen kwaad kan!’

paulnl
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 2 weken geleden
Geregistreerd: 05/28/2005 - 13:56
door paulnl wo, 06/08/2005 - 14:31

Wat betreft die ontspanningsoefeningen zit ik zelf te denken om iets te gaan doen met meditatie.(volgens mij heb ik dat met succes in m'n jeugd gedaan,weet alleen niet meer hoe)
Via google kom ik wel snel bij veel informatie en ook het Kruidvat heeft momenteel veel CD's (best goed) hiervoor.
Uit de angsttest (7) komt dan wel dat ik nauwelijks bang ben maar ik wil toch voorbereid zijn voor een eventuele kroon,1 steentje is voldoende.
Lees graag hoe anderen dat doen.............

vervelend
Offline
Laatst gezien: 15 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 01/25/2005 - 19:31
door vervelend wo, 06/29/2005 - 15:13

Zeg, is het geen idee om als het echt nodig is, en de mogelijkheden zijn er, met elkaar mee te gaan naar de tandarts? Lijkt me een goede steun.... (of juist niet, maar dat leert de ervaring)

Sonja
Offline
Laatst gezien: 13 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 10/30/2003 - 01:00
door Sonja di, 08/22/2006 - 18:28

Ik heb ook een erge angst gehad voor de tandarts en dat terwijl er eigenlijk nooit wat met mijn gebit was. Het was meer de angst voor het onbekende. Door de vele negatieve tandarts ervaringen (je hoort meestal alleen de slechte verhalen en zelden de goede verhalen) werd die angst nog eens aangedikt. Mijn tandarts gaat daar gelukkig goed mee om. Hij is heel vriendelijk en heeft humor en maakt ook regelmatig een grapje. Nu ik wat ouder ben en al wat behandelingen (gaatjes en een kanaalbehandeling) achter de rug heb, heb ik persoonlijk ervaren dat het allemaal wel meevalt. Verdoving doet bij mij geen zeer en de behandelingen zelf vallen eigenlijk ook 100% mee. Tel daar bij op een tandarts die alles uitlegt wat hij doet en ondertussen ook vanalles vertelt om je wat af te leiden terwijl hij gewoon rustig door werkt. Bij mij werkt het en de angst is echt drastisch verminderd. Een hobby zal het nooit worden maar ik ga nu met een veel geruster gevoel naar de tandarts. Er zitten dus zeker goede tips hiertussen.

Re: Tips voor mensen die bang zijn voor de tandarts
Haggy
Offline
Laatst gezien: 14 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 07/05/2006 - 22:55
door Haggy do, 03/08/2007 - 21:36

Tandartsangst overwinnen: het kan!

* Vaak komt angst voort uit onwetendheid. Als dat bij jou zo is, laat de tandarts dan precies uitleggen wat hij/zij gaat doen en waarom. Meepraten over de behandeling geeft een gevoel van controle. Vraag ook of er alternatieven zijn. Op internet is een schat aan informatie te vinden over de verschillende behandelingen. Maak daar zonodig gebruik van.

Dat is niet helemaal waar,angst komt voort uit een negatieve ervaring of een inleving van negatieve berichten.
Angst is normaal,vliegangst,hoogtevrees,watervrees,pleinvrees etc etc.
Mensen met angst hebben een bepaald beeld en dat verdwijnt niet zomaar.
Ooit was ik ook extreem bang,het grappige is dat ik nu een tandarts heb die zelf bang is...heel eenvoudig omdat ie dan geen controle meer heeft,hij is dus "controleziek",er zijn dus vele vormen van angst en ik denk niet dat angst met eenvoudige tips te bestrijden is.

Toch wil ik even afsluiten met een tip:
Controle over het bewustzijn.
Meer info moet je opzoeken op het net ,ik ben niet goed in vertellen Biggrin

minique
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door minique vr, 03/09/2007 - 16:55

Het zijn allemaal tips waar mensen iets aan kunnen hebben. Sommige mensen 'gebruiken' de ene tip, anderen de andere. Sommige zullen misschien ook helemaal niets hebben aan de tips die ik geef.

En dat angst niet zomaar verdwijnt, maar dat men daar hard aan moet 'werken' dat staat buiten kijf.

Angst ontstaat vaak door meerdere factoren. De meeste mensen kunnen niet 1 ding aanwijzen waardoor ze bang zijn geworden.

In mijn stuk staat een aantal punten die op zijn minst kunnen bijdragen aan de angst. Controle wordt ook genoemd in mijn stuk, net als negatieve verhalen van anderen. Maar voor een ander kan onwetendheid wel degelijk een hele grote rol spelen bij de ontwikkeling van angst.

Als ik naar mezelf kijk, was mijn angst vooral ontstaan door negatieve ervaringen die ik zelf had, geen controle hebben, onwetendheid, en laten beïnvloeden door allerlei horrorverhalen.
Van die 4 punten is eigenlijk alleen de controle nog overgebleven. En met het verdwijnen van de andere factoren is voor mij ook de angst gereduceerd tot bijna nul... En dat stukje controle houden, daar is mijn tandarts van op de hoogte en die houdt er rekening mee.

:smt006 Monique

sweetgirl
Offline
Laatst gezien: 13 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 11/26/2006 - 09:16
door sweetgirl di, 03/13/2007 - 12:17

Goede tips Monique!

minique
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door minique wo, 03/14/2007 - 16:57

Dank je wel, sweetgirl!

:smt006 Monique

Didi1970
Offline
Laatst gezien: 13 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 03/14/2007 - 18:38
door Didi1970 wo, 03/14/2007 - 21:02

Beste Paulnl,

Een fantastische cursus om met beide benen op de grond te blijven staan: de basiscursussen van het centrum voor leven en intuïtie:
http://www.cli.nl
Je moet maar even kijken wat je ervan vindt. Je kunt gratis een open dag bijwonen in Utrecht. Cursussen kun je volgen in Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en soms nog andere plaatsen.
Ik heb de cursussen zelf gedaan en ben er erg over te spreken.

chiel35
Offline
Laatst gezien: 13 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 06/01/2007 - 00:06
door chiel35 vr, 06/01/2007 - 00:33

Tja helemaal niet naar de tandarst gaan helpt voorlopig bij mij heel goed :smt003

niet gaan???
Ilse1978
Offline
Laatst gezien: 13 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 02/10/2007 - 21:11
door Ilse1978 ma, 07/02/2007 - 18:01

Hee chiel35

ik ben altijd heel heel heel heel bang geweest, en eerlijk gezegt.... nog steeds. Ik ben bij een narcose tandarts geweest, ik had nl de ziekte de wolf in mijn gebit, waardoor alles steeds afbrak. Mijn gebit zag er niet uit. Ik kon de onderkant nog laten maken, maar de bovenkant was echt veel te veel aangetast. Afgelopen woensdag 27 juni heb ik mijn gebit aan de bovenkant laten plaatsen, en ja... ik heb er echt last van, maar hoef nu alleen nog maar voor de onderkant naar de tandarts, die ook door de narcosetandarts is gerepareerd. Wat ik hiermee wil zeggen is.... je moet echt gaan, voordat je dezelfde ziekte als ik in je tanden krijgt en dan ben je echt verder van huis. Als je weet dat er veel met je gebit moet gebeuren, neem dan een contanct op met een narcose tandarts, alles gebeurd terwijl je slaapt, je hebt echt niks door, en na een raparatie, kom je thuis en kan je weer lekker eten en drinken, alsof er niks is gebeurd, misschien ook een goede tip???
zie het verschil
//www.sennahamerling.dreumessite.nl/final/fotoalbum/fotos/nl/groot/7784-1542378.jpg)//www.sennahamerling.dreumessite.nl/final/fotoalbum/fotos/nl/groot/7784-1550049.jpg)
ik hoop dat het gelukt is met de foto's anders moeten jullie maar even op de website van mijn dochter kijken in het dagboek
http://www.sennahamerling.dreumessite.nl

groetjes ilse

Pagina 1 van 8