Stukje kies afgebroken

Author:
KL1987
Posted:
ma, 11/15/2021 - 23:24
Gisteren was ik brood aan het eten en opeens beet ik op iets hards.
Dacht ik .. waarschijnlijk was toen net een stukje kies afgebroken waar ik op beet, zie foto.

Op internet lees ik dat je in zo'n geval snel de tandarts moet bellen, dat heb ik gedaan, maar net nu is mijn tandartspraktijk gesloten tot donderdag.
Ik belde naar een andere tandarts waar het telefoonbandje naar verwees en die vrouw zei dat ik me geen zorgen moet maken en dat het gerust tot donderdag kan wachten, pas als ik erge pijn krijg moet ik aan de bel trekken.

Even jullie 'second opinion': Kan ik inderdaad nog tot donderdag hier mee lopen ?
Afspraak zal waarschijnlijk nog later dan donderdag zijn denk ik ..

Momenteel is de plek alleen wat gevoelig .. geen pijn, wel een scherpe rand maar hier niet echt last van tijdens eten.
Als ik in de spiegel kijk lijkt het best een groot stuk, maar afgebroken stukje wat ik uit m'n mond haalde was niet supergroot.
Overigens de betreffende kies is als ik het goed heb recent nog gevuld, grijze wat je op foto ziet is volgens mij vulling.
Tandarts_Richa…

Taak v e vervangend/spoed tandarts is zorgen dat je zonder al te veel problemen de tijd doorkomt totdat je eigen tandarts je kan helpen. Bijvoorbeeld door een nood vulling te leggen. Hier zijn kosten aan verbonden. Ik zeg altijd : zo spoedig mogelijk een gebroken kies/gaatje laten beoordelen/repareren. Op deze foto moeilijk te beoordelen maar het lijkt alsof een stuk kies/of vulling is afgebroken. Dus zo spoedig mogelijk laten beoordelen/behandelen. Indien je moet wachten dan zo goed mogelijk schoon houden en ontzien.
di, 11/16/2021 - 00:01 Permalink
KL1987

Afgelopen vrijdag kon ik terecht bij mijn huidige tandarts, gelukkig viel het mee en heeft hij de kies mooi kunnen herstellen dmv een composiet 'wandje'.
Je ziet er nu niks meer van, gelukkig niet moeten trekken of de vulling die er al in zat opnieuw moeten aanbrengen (die zat nog stevig zei hij).
zo, 11/21/2021 - 17:09 Permalink
KL1987

Helaas, het herstelde stukje composiet is afgelopen weekend weer afgebroken.
Er was ook nog een eerdere grijze vulling aanwezig (die ook nog niet zo oud was), dus ik dacht misschien dat dat composiet niet goed genoeg gehecht was aan die grijze vulling.

Ging er dus vanuit dat hij de gehele vulling zou verwijderen en opnieuw composiet zou gaan gebruiken, maar hij hamerde er steeds op grijze vulling is sterker dat is het beste en heb daar helaas mee ingestemd. Nu heb ik achteraf spijt want die het is best wel goed zichtbaar nu en vindt het helemaal niet mooi, schaam me ervoor.

Zou het niet mogelijk zijn om later alsnog een wit composiet randje aan te brengen op het zichtbaarste gedeelte, of kan er nu niks meer aan gedaan worden?
wo, 02/09/2022 - 21:34 Permalink
Tandarts_Richa…

Sommige tandartsen plakken een vulling aan een "oude" vulling als oud nog schoon en goed is. Soms komt die verbinding weer los. Ik haal alles eruit en maak een nieuw witte vulling. Beide methoden worden toegepast. Soms is de kies te veel gevuld dan adviseer ik een kroon dat vaak sterker is. Ook grijze vullingen zijn aan slijtage onderhevig. Vraag om de hele vulling te vervangen door wit.
do, 02/10/2022 - 00:16 Permalink
KL1987

Bedankt voor je reactie.
Nu ik een dag later kijk lijkt het wat minder lelijk dan gisteren, pas als ik heel breed lach kun je het een beetje zien.
Weet niet of die grijze vulling nog kan verkleuren/donkerder worden want dan is het echt niet mooi meer.

De tandarts zou het vast ook niet leuk vinden om de vulling er nu weer uit te doen, al moet ik daar niet naar kijken natuurlijk ..
Ik ga het nog even aanzien om te kijken hoeveel het me stoort, hoe het eerst was hersteld was natuurlijk wel mooier.
do, 02/10/2022 - 21:34 Permalink
KL1987

Misschien was ik niet zo duidelijk, maar gister is het dus al hersteld, maar dit keer met grijze vulling.
Omdat dit hem sterker leek (mijn tandarts gebruikt sowieso nog vaak grijze vullingen helaas).
Achteraf wat spijt van, maar ga het toch nog even aanzien om te kijken hoeveel het me uiteindelijk stoort.
do, 02/10/2022 - 22:25 Permalink
Tandarts_Richa…

Uw tandarts heeft gelijk denk ik Amalgaam is bij grote vullingen sterker (2018). Maar dan adviseer ik een kroon. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/174508-vulling-van-amalga… Zelf gebruik ik al sinds 1993 geen amalgaam. Het wordt zelfs op de universiteit niet meer gedoceerd heb ik begrepen. Zelfs hele kroonvervanging doe ik nu met een "witte" vulling. Maar adviseer dan een kroon. Nieuwe tandartsen ( pas afgestudeerd) gebruiken geen amalgaam meer, althans ik ken er geen.https://www.knmt.nl/sites/default/files/beleidsplan_voor_terugdringing_…
do, 02/10/2022 - 23:35 Permalink