Wanneer beginnende gaatjes vullen?

Author:
heejil
Posted:
ma, 11/05/2007 - 22:53
Hallo,

Tijdens de halfjaarlijkse controle zijn bij mij een aantal beginnende gaatjes geconstateerd. Mijn tandarts wil deze echter nog niet vullen omdat het volgens haar nu zonde is om in een verder gezonde tand of kies te boren.

Volgens haar kan het best zo zijn dat die gaatjes niet meer verder gaan en haar voorstel is daarom om die beginnende gaatjes de komende controles even 'in de gaten' te houden.

Uiteraard ga ik op het advies van mijn tandarts af, maar zelf had ik graag gezien dat ze die beginnende gaatjes gevuld had. Liever nu dan dat ik straks misschien pijnklachten krijg. De beginnende gaatjes zijn namelijk wel zover dat het echt kleine gaatjes zijn en geen donkere vlekjes/verkleuringen meer.

Nu is mijn vraag even; Hoe staan andere tandartsen hier tegenover? Wachten jullie ook met boren totdat een beginnend gaatje verder gaat? En wat is dan de graadmeter om te boren?

Alvast bedankt voor het antwoord.
Spiegeltje

Bepaalde 'beginnende gaatjes' hoeven nog niet te worden gevuld, en kunnen zelfs weer genezen als de mondhygiene optimaal ter hand wordt genomen. Traditioneel gezien bestond de behandeling van een (beginnend) gaatje simpelweg uit vullen, maar dat is niet meer zo. Als de tandarts het woord 'gaatje' gebruikt is dat trouwens een sterke versimpeling van wat er allemaal aan de hand kan zijn in allerlei gradaties. Het is echt niet zo dat altijd de boor ter hand moet worden genomen. Het is ook niet zo dat een gaatje zich altijd snel ontwikkeld zodat je opeens pijklachten gaat krijgen. Je hebt het voor een groot deel ook zelf in de hand door goed te poetsen en gezond te eten.

Je zult begrijpen dat het via het forum niet is te beantwoorden wat in jouw specifieke geval het beste is omdat de forumtandartsen niet in je mond kunnen kijken en je poetsgedrag niet kennen. Persoonlijk zou ik gewoon het advies van de tandarts volgen. Ik heb al 2x meegemaakt dat door de mondhygieniste gevonden gaatjes door de tandarts vooralsnog niet werden behandeld (maar inderdaad wel goed in de gaten gehouden).

Ik poets me overigens het Lazerus, dus waar die beginnende gaatjes vandaan komen, Joost mag het weten. Ik heb het sterke vermoeden dat er nu veel meer op wordt gelet dan vroeger. De tandarts zei er vroeger gewoon niks van totdat er echt geboord moest worden :cry:

Als je echt geinteresseerd bent in de materie zou je bijvoorbeeld onderstaande link eens kunnen bekijken, met name p. 9 tot en met 12, en het schema in hoofdstuk 4 "Cariesmanagement' in het bijzonder. Dat is wel bedoeld voor studenten tandheelkunde, dus geen gemakkelijke kost. Misschien zijn er betere teksten maar ik ben afhankelijk van wat op internet beschikbaar is. Het schema laat i.i.g zien dat er vrij veel bij komt kijken om het allemaal goed te kunnen beoordelen.

Link
ma, 11/05/2007 - 23:35 Permalink
heejil

Hartelijk dank voor de antwoorden. Wat mij opvalt is dat de ene tandarts overigens wel sneller vult dan de andere. Tijdens het zwangerschapsverlof van mijn eigen tandarts had ik een aantal jaren terug namelijk een vervanger tijdens de controle en die heeft even in één keer 9 beginnende gaatjes gevuld. Ik vraag me inderdaad ook af hoe ik daar toch aan kom, want ik poets me ook een ongeluk!

Toen mijn eigen tandarts weer terug was en ik haar confronteerde met het boorwerk van haar collega zei ze dat die gaatjes wat haar betreft niet gevuld hadden hoeven worden. Zo nu ook weer dus. Uiteraard heeft het geen zin om daar over te bakkeleien natuurlijk, maar het geeft wel aan dat het per tandarts ook weer verschillend is.
di, 11/06/2007 - 15:08 Permalink
Spiegeltje

Als volgens het protocol wordt gewerkt (zie de link in mijn vorige bericht) zouden grote behandelverschillen tussen tandartsen, in gelijke situaties, niet voor mogen komen. Zoals uit het protocol blijkt is ook veel ruimte voor preventie en afwachten (mét controle) bij beginnende gaatjes. Standaard alles maar vullen is zeker niet volgens het protocol. Bij gaatjes die doorgedrongen zijn tot het tandbeen (dentine) zal volgens het protocol wel gevuld gaan worden. Maar als je goed poetst, elk half jaar op controle komt en de tandarts goed kijkt tijdens de periodieke controle zullen er ook beginnende gaatjes zijn waarbij het nog niet zo ver is (if any). Gaatjes komen niet van de ene op de andere dag.
di, 11/06/2007 - 17:53 Permalink