pijn witte vullingen

Author:
elsbruininge
Posted:
do, 11/29/2007 - 19:21
ik heb nadat op mijn 24e voor het eerst en in 1 keer 8 gaatjes bij mij gevuld zijn met witte vullingen,
meer dan 2 jaar lang napijn in die vullingen gehad.
het werd steeds minder, maar het 1e half jaar kon ik geen "harde" dingen eten zoals pindas. ik moest heel voorzichtig kauwen en met de kaakant met de minste vullingen.

tandarts had nog een keer fotos gemaakt: op dat moment niks mis.
ook waren de vullingen niet te hoog.
inmiddels 6 jaar later zijn wel bijna al die vullingen weer vervangen ivm lekken en gaatjes eronder

1) waarom werd er 6 jaar geleden niks verteld over napijn bij witte vullingen?
nu lees ik dat heel veel menzen zulke last hebben.
2) waarom de keuze voor vullen en pijn veroorzaken (1 jaar lang niet normaal eten vind ik niet iets dat je kunt wegbaggatelliseren) bij op foto geconstateerde gaatjes die geen klachten veroorzaken ?
3) hoelang hoort een vulling te houden? bij opnieuw vullen moet toch steeds weer weggeslepen worden, dus de kiezen raken langzaam op! maken de gaatjes je kiezen sneller kapot dan steeds opnieuw vullen?
Spiegeltje

waarom werd er 6 jaar geleden niks verteld over napijn bij witte vullingen?
nu lees ik dat heel veel menzen zulke last hebben.
Het zou inderdaad goed zijn als patienten er door de tandarts op worden voorbereid dat een witte vulling nog een tijdje napijn kan veroorzaken, vooral als het de eerste keer is. Dat gebeurt meestal niet. De napijn kan verschillende oorzaken hebben. Een deel daarvan heeft te maken met een niet optimale 'vultechniek' van de tandarts en kan in principe worden voorkomen als de tandarts zorgvuldig en niet gehaast te werk gaat. In de meeste gevallen zijn de klachten echter vrij mild en duren zeker geen jaar. Napijn wil ook niet zeggen dat de vulling slecht is.

waarom de keuze voor vullen en pijn veroorzaken (1 jaar lang niet normaal eten vind ik niet iets dat je kunt wegbaggatelliseren) bij op foto geconstateerde gaatjes die geen klachten veroorzaken ?
De tandarts kan besluiten dat behandeling nodig is om in de toekomst klachten en verdere aftakeling van het element te voorkomen. Omdat de napijn bij witte vullingen vaak wel meevalt is dat geen overweging bij die beslissing.

bij opnieuw vullen moet toch steeds weer weggeslepen worden, dus de kiezen raken langzaam op! maken de gaatjes je kiezen sneller kapot dan steeds opnieuw vullen?

Het voordeel van witte vullingen is dat relatief weinig gezond tandweefsel hoeft te worden weggeboord. Een een goed gelegde vulling kan vele jaren blijven zitten. De prognose van een onbehandeld element, in geval van caries, is veel slechter dan een behandeld element. Dat is ook logisch he. :D
do, 11/29/2007 - 21:02 Permalink
vV

laten we beginnen eens af te komen van het dogma dat witte vullingen meer of langer napijn geven dan de amalgaamvullingen..

Mits de tandarts netjes de aanwijzingen van de fabriek opvolgt en niet te dikke lagen aanbrengt en zorgt voor goede uitharding en de materialen zorgvuldig kiest zal de gemiddelde witte vulling eerder minder napijn geven dan amalgaam dan meer napijn...

Dus is er langdurige napijn zit het ergens anders is. Of de vullingen zijn n iet goed aangebracht en uitgehard, of het was gewoon heel diep en dan geeft elke vulling ongeacht materiaal napijn. Echter zo lang als door TS gemeld, denk ik aan onzorgvuldig aanbrengen ( te snel gewerkt??)
vr, 11/30/2007 - 09:57 Permalink
Gebit~trauma

ik heb nadat op mijn 24e voor het eerst en in 1 keer 8 gaatjes bij mij gevuld zijn met witte vullingen,
meer dan 2 jaar lang napijn in die vullingen gehad.
het werd steeds minder, maar het 1e half jaar kon ik geen "harde" dingen eten zoals pindas. ik moest heel voorzichtig kauwen en met de kaakant met de minste vullingen.



dat heb ik dus ook! eerst volgende keer laat ik het weer met grijzevulling vullen... kan de onhandigheid niet weerstaan!

je kies is gevuld maar je mag alsnog niks mee doen??? zodra je mee kauwt ontstaat er een akelige pijn
vr, 11/30/2007 - 20:25 Permalink
hello jozefien

in 1x 8 gaatjes vullen....misschien is dat het te snelle werk wat de tandarts bedoelt. Zou niet voor de amalgaanvulling gaan, maar misschien een second opiniun en eventueel nieuwe witte vulling bij een andere tandarts? sterkte! :smt006
vr, 11/30/2007 - 23:30 Permalink
2wortelpuntbeh…

Ik had nog niet zolang geleden een gaatje laten vullen, dat werd een witte vulling...
Ook niet zonder problemen, heb helemaal niet kunnen eten met die vulling
Toen ik later weer terug was bij de tandarts en hem er naar liet kijken, zei hij dat hij lekte
Afspraak gemaakt voor nieuwe vulling, en er een grijze in laten zetten....
Gigantische napijn gehad, maar met deze kan ik gelukkig eten, zit als een huis.
Ik heb elke keer problemen met witte vullingen, of ze gaan los zitten of ze gaan lekken.
zo, 12/02/2007 - 19:45 Permalink
hello jozefien

ik heb echt al heel veel jaren witte vullingen :smt003 , denk al vanaf ze er zijn, want ik had een jonge moderne tandarts. Nu gaat in januari mijn laatste amalgaan vulling vervangen worden, hij wordt lelijk en brokkelt een klein beetje af. Ik word aan de ene kant niet vrolijk van jullie verhalen want het is best een grote vulling, aan de andere kant, ik heb mijn andere witte vullingen al jaren en alleen bij de grote vulling een tijdje een pijnlijk gevoel in de kies gehad, wat na een paar maanden over ging. Ik denk dat het inderdaad met de kundigheid van de tandarts te maken moet hebben. Witte vullingen gaan ook heel lang mee en het staat natuurlijk ook veel mooier. Over de gezondheidsrisico's van amalgaan zijn de meningen nog altijd verdeeld geloof ik. Kortom, ik ben zeer tevreden met de composiet vullingen. Ik hou jullie op de hoogte hoe het straks met de grote vulling afloopt. :smt006
zo, 12/02/2007 - 20:32 Permalink
2wortelpuntbeh…

@ Hellojozefien: Ik weet niet of het aan de kundigheid van de tandarts ligt, want eigenlijk twijfel ik niet aan mijn tandarts. Hij heeft net als de jouwe vanaf het begin die witte vullingen geplaatst.
Die grijze die hij laatst bij mij heeft geplaast, was voor hem meer dan 5 jaar geleden, hij doet dus inprincipe alleen nog wit.
Dat het mooier is ben ik helemaal met je eens, maar wat ik ermee doe weet ik niet, maar die witte heb ik steeds ellende mee. (die grijze is boven dus dat ziet geen mens)
Grijs is naar mijn menig toch wel degelijk steviger
Ik hoop niet dat je last gaat krijgen van die vulling, aangezien het een grote is.
Genoeg pijnstillers in huis halen
zo, 12/02/2007 - 20:39 Permalink
2wortelpuntbeh…

okidoki. en ik begrijp nu dat het nog wordt gebruikt. Ik dacht dat de tandartsen het niet eens meer in huis hadden dat amalgaam dan :smt006



Ze hebben het wel, als je er maar om vraagt :lol:
Als de tandarts het niet met mijn keus eens was geweest dan hij hij dat wel gezegd en er een witte in gedaan
Dus dit was even de beste keus
ma, 12/03/2007 - 09:00 Permalink
Theodora

Als antwoord op door 2wortelpuntbeh…

Ik was nooit bang voor "de tandarts" maar ook ik heb n nare ervaring. In 2013 werd bij mij n amalgaamvulling vervangen door n "witte". Ondertussen stapte ik over van tandarts omdat ik bij mijn toenmalige tandarts n "orthodontistenklem" in mn mond kreeg (zo'n ding waar je nu ook n gezelschapsspel van hebt). Je mond wordt in de breedte opengerekt en dan moet je je mond ook nog eens wijd omhoog openen. Ik had altijd t idee dat mn mondhoeken bijna scheurden.. maar goed nadat ik overgestapt was kreeg ik enkele weken later pijn in de kies waarvan de vulling vervangen was. Altijd s nachts. Mijn "nieuwe" tandarts concludeerde dat er n wortelkanaalbehandeling plaats zou moeten vinden. Dit heb ik als zeer pijnlijk ondervonden. N kuur mee en n week ging t goed. Toen weer helse pijnen waarna weer n wortelkanaalbehandeling volgde. Daarna weer pijn, zelfs naar de huisarts voor Tramadol totdat ik tegen de tandarts zei dat ik mijn kies eruit wilde hebben. Ik kon er niet meer tegen. Elke dag zat ik huilend vd pijn in de wachtamer. Uiteindelijk is de kies getrokken en zit ik met n gat (gelukkig niet al te zichtbaar) maar ook ik hoor in mn omgeving meer pijnklachten en wortelkanaalbehandelingen na t vervangen van n oude vulling. Ook ik vraag me af of er geen andere manier/middel is. Ben nu zeer bang "voor de tandarts" en stel t t liefstuit. Ik was 46 toen ik dit alles meemaakte. Moest afgelopen week ook voor n mammografie maar zei tegen kennissen dat ik dat liever deed dan naar de tandarts gaan.
vr, 07/20/2018 - 12:08 Permalink