Extreme gevoeligheid bij koude prikkel na wortelkanaalbehandeling(en)?

Author:
Kcr8419
Posted:
di, 09/29/2015 - 14:25
Hallo,

Mijn tandarts is een aantal weken geleden gestart met een wortelkanaalbehandeling in een kies, bovenin.
Ik heb al twee nabehandelingen gehad waarbij de tandarts de kanalen schoon heeft gemaakt en een medicament heeft geplaatst. Volgens de beste man zijn mijn wortelkanalen namelijk bovengemiddeld lang en wilt ie het zekere voor het onzekere nemen om ze helemaal schoon te krijgen, prima.

Nou heb ik sinds een tijd (al voor de wortelkanaalbehandeling) een extreme gevoeligheid voor koude lucht/dranken in de buurt van deze kies. Nu na de wortelkanaalbehandeling heb ik er nog steeds last van en lijkt het wel nog wat gevoeliger geworden. De laatste keer toen ik bij de tandarts was om mijn noodvulling te laten bijwerken heb ik dit gemeld. Hij wist mij te vertellen dat er wel wat gevoeligheid kan ontstaan bij een wortelkanaalbehandeling maar dat ie het wel even na zou kijken. Hij heeft vervolgens op de kies getikt, wat geen pijn veroorzaakte en wat koude lucht tussen deze en de kies ervoor gespoten en dat resulteerde wel in een pijnscheut. De tandarts meldde mij dat hij op de foto kon zien dat er carries tussen de twee kiezen zat en in overleg heeft hij in deze kies de oude amalgaam-vulling uitgeboord en gedeeltelijk vervangen met een composiet vulling.

In de hoop dat deze extreme gevoeligheid voor kou nu weg zou zijn ben ik weer huiswaarts gegaan. Echter is de kies/kiezen nog altijd gevoelig voor kou, hoe kan dit? Bij ijskoude drank/lucht langs de kies lijkt het alsof de pijn doorloopt tot in de kaak, een aantal seconde erna is de pijn weer verdwenen.

Is het normaal dat een kies zo gevoelig is voor kou tijdens/na een wortelkanaalbehandeling, zelfs na 2 nabehandelingen?

Bedankt voor uw reactie.
Romy32

Zolang een wortelkanaalbehandeling niet is afgemaakt, is het niet ongewoon om last te hebben van de kies.
De gevoeligheid kan natuurlijk ook komen van de kies waarvan de amalgaamvulling is vervangen.
Wanneer wordt de wortelkanaalbehandeling afgemaakt?
za, 10/03/2015 - 10:28 Permalink
Kcr8419

Als antwoord op door Kcr8419

Nou, gisteren is de wortelkanaalbehandeling eindelijk afgemaakt.

Ik heb de tandarts nogmaals vermeld dat ik nog altijd pijn heb bij koude lucht/drinken. De tandarts heeft vervolgens het bekende ijskoude watje gebruikt, blijkt dat de kies van de wortelkanaalbehandeling nergens op reageert. Echter, bij het aanraken van de kies ervoor kreeg ik een flinke pijnscheut (pijn trekt wel meteen weer weg), dat is dus de boosdoener.
De tandarts heeft nogmaals een röntgenfoto om te kijken of de vulling goed zat en die zag er uitstekend uit. Hij gaf me het advies om het een aantal weken aan te kijken omdat de zenuw van deze kies toch wat geïrriteerd geraakt kan zijn door alle behandelingen van de afgelopen weken. Mocht het niet weg gaan of zelfs erger worden, moest ik me meteen melden en dan krijgt ook deze kies waarschijnlijk een zenuwbehandeling.

Nou weet ik door interesse en menig behandeling uit het verleden inmiddels wel wat van tandproblemen af ga ik ervan uit dat de tandarts denkt aan een "reversibele pulpitis"? Is het reëel om te denken dat de zenuw zich nog hersteld, of wordt dit wederom een WKB? Ik heb er pas één achter de rug. Daarnaast zal m'n portemonnee ook langzaam tegen beginnen te stribbelen...
wo, 10/07/2015 - 02:06 Permalink
Romy32

Als antwoord op door Kcr8419

Dit was een mooie vraag geweest om aan je tandarts te stellen, omdat die op de foto kan zien hoe dicht de vulling bij de zenuw zit.
Het kan zeker nog goedkomen, al kan het een tijd duren.
Hoe dieper de vulling, des te kleiner de kans dat het goedkomt, maar dat is logisch.
wo, 10/07/2015 - 08:45 Permalink
Kcr8419

Als antwoord op door Romy32

Ik heb de foto zelf gezien Romy, ik kon zien dat de vulling vrij dicht bij de zenuw zat.
Is het normaal dat zo'n kies, na een diepe vulling pijnlijk is bij koud/warm? (koud zorgt voor een pijnscheut, warm is gevoelig) De pijn ebt wel meteen weer weg en blijft volgens mij niet hangen.

Ik heb verder ook geen kiespijn, althans zo voelt het. Ik voel wel wat zeuren maar ik denk dat dat het tandvlees is van mijn WKB behandelde kies. Van die kies is een gedeelte weg geslepen en daardoor "gaapte" het tandvlees een beetje, ik voel met het uur dat het dicht het groeien is. Waarschijnlijk komt het zeuren daar vandaan.

Gisteren helemaal opgelucht dat de WKB afgerond was en vandaag weer bezorgd om deze kies... Wanneer moet ik besluiten om toch weer contact op te nemen met de arts?
wo, 10/07/2015 - 14:14 Permalink
Romy32

Als antwoord op door Kcr8419

<blockquote>Is het normaal dat zo'n kies, na een diepe vulling pijnlijk is bij koud/warm?</blockquote>
Ja, dat zijn de zenuwen die reageren.
Vooral de pijn bij warm moet je goed in de gaten houden.
Als die erger wordt, is dat vaak wel een teken dat het niet goed zit.

Het kan best even duren, maar de pijn moet wel langzaam maar zeker minder worden.
Als je merkt dat de pijn erger wordt, en je pijnstillers nodig hebt, is het echt wel tijd om de tandarts te bellen.
wo, 10/07/2015 - 20:10 Permalink
Kcr8419

Als antwoord op door Romy32

Prima, zal het in de gaten houden.

Het is sowieso een beetje een lastige situatie om in te schatten. De kies in kwestie heeft ongeveer twee weken geleden een composiet vulling gekregen. Ik weet dat deze vullingen ook op warm/koud reageren. Nu is de pijn bij kou wel vrij fel te noemen, ik ga hierbij dus ook vooralsnog uit van een geïrriteerde zenuw. Bij warmte is het meer gevoeligheid en lang niet zo fel als bij kou. Wellicht heeft dit wel met de vulling te maken en minder met de mogelijk geïrriteerde zenuw.

Ook voel ik sowieso een wat zeurende pijn waar ik paracetamol voor slik omdat het tandvlees dicht is het groeien. Althans, het lijkt me dat je hier ook hinder van kunt ondergaan?
wo, 10/07/2015 - 20:35 Permalink