Spalkje verouderd

Author:
chaoticinternetnerd
Posted:
do, 01/27/2022 - 11:12
Hallo,

Van de week ben ik naar mijn nieuwe tandarts gegaan voor controle en ik heb ook direct gevraagd of ze mijn spalk kon controleren. Ik had al langer het gevoel dat er weinig lijm meer op zat. Mijn oude tandarts zei dat alles nog goed zat, maar dat klopte voor mijn gevoel niet. En inderdaad, er zat bijna geen lijm meer op de spalk, concludeerde de nieuwe tandarts.

Voor mijn gevoel (zie foto) is er het afgelopen jaar ook een spleetje ontstaan bij mijn voortanden. Ik baal hier van, maar heb voor nu niet het geld om weer een beugel te nemen.

Anyhow, tandarts heeft de spalk weer vastgelijmd. Ik heb haar gevraagd of hij dan nu weer voldoende vast zit om alles op z’n plek te houden. Haar antwoord was “De spalk is wel echt verouderd maar hij zit goed vast nu”

Ik vroeg of verouderd inhield dat de spalk z’n werk niet meer kan doen, of dat hij niet meer past nu in de tussentijd m’n tanden ietsjes zijn verschoven. Hier kon ze geen uitspraken over doen. Ik begrijp dat ze mij nooit zekerheid kan en mag geven, want tanden kunnen nou eenmaal altijd gaan schuiven.

Echter voel ik nu on ge lo fe lijk veel stress omdat voor mijn gevoel die spalk niet meer goed kan werken omdat m’n tanden iets zijn verschoven. Als er in de tussentijd iets is verschoven, maar het is nu weer vast gelijmd, kan de spalk dan wel gewoon de tanden weer bij elkaar houden? Of moet ik hoe dan ook een nieuwe spalk? Ik kan dat op dit moment gewoon echt niet betalen.. Maar ik zit nu echt obsessief 24/7 naar mijn tanden te kijken en foto’s te maken om te kijken of het nog meer aan het schuiven is.
Attach
Tandarts_Richa…

Er zijn mensen waar de spalk jaren z'n werk doet. Oud ja OK ja. Spalk houdt de tanden op z'n plek. Tanden proberen altijd terug te komen in de oorspronkelijke stand. Daarom bij elk periodiek controle altijd nakijken of er losse verbindingen zijn. Als gelijk een losgekomen verbinding vastgezet wordt hoeft er geen gevolgen te zijn. Als je het niet merkt en er tijd overheen gaat kan de losgekomen tand gaan verschuiven. Het opnieuw vastzetten in de nieuwe positie kan zorgen dat het niet verder schuift, maar de tand staat dan wel in de nieuwe stand. De Orthodontist die je behandeld heeft kan je raadplegen om de tand weer in positie te krijgen. Of tevreden zijn zoals het staat. Neen je hoeft niet constant te kijken en te voelen. Als je voelt dat er een verbinding los is dan een afspraak maken om het vast te zetten. Anders wordt het bij elk periodiek controle beoordeeld.
do, 01/27/2022 - 22:42 Permalink