Open beet zonder kaakoperatie

Author:
Liblib
Posted:
do, 09/18/2014 - 00:19
Beste mensen,

Ik heb jullie hulp nodig. Ik ben 23 jaar, heb een open beet en ben momenteel bezig met een orthodontische behandeling, Echter, zal mijn orthodontist mijn open niet sluiten zonder er een operatie aan te pas te laten komen. Hij zegt dat mijn kaak al volgroeid is en de operatie de enigste optie is. Ik wil geen operatie ondergaan omdat ik de ingreep gezien heb en er bang voor ben geworden. Daarnaast lees ik veel verhalen van mensen die op de lange termijn geen blijvend resultaat hebben behaald met de kaakcorrectie. Natuurlijk bestaat de kans op relapse ook bij een beugel. Maar dan heb ik liever de beugel dan de kaakoperatie. ;)

Daarom vroeg ik mij af of het mogelijk is om de open beet te sluiten zonder kaakoperatie. Ik heb veel onderzoek verricht en kwam op 2 aantrekkelijke opties:

1. ALF (Advanced Lightwire Functional of Advanced LIght Force). Dit is een ALF (met wat info): http://www.drfarid.com/alf.html. Het creert een mooie tandboog waardoor de boven- en onderkaak beter op elkaar passen. Dit is een voorbeeld van succes met een ALF bij volwassen patient: http://www.ian-crutchley-dentist.co.uk/casestudy1.html. En in het volgende youtube filmpje een New Yorkse orthodontist die heel veel succes heeft met een ALF bij een volwassen patient met flinke open beet:
http://www.youtube.com/watch?v=gOMGSnk0EEw.

2. TAD (Temporary Anchorage Devices). Dit zijn een soort schroefjes die in de gehemlte of aan de buitenkant tussen de wortels van de tanden in het bot worden geplaatst. Dit is een intructiefilmpje waarbij ze in de gehemte zijn geplaatst: http://www.youtube.com/watch?v=_a_CBtCpNIk. Dit is een voorbeeld van een volwassen patient: http://www.braceyourself.org/Technology/TAD39s.aspx. Zijn dit trouwens dezelfde dingen als botankers??

Mijn vraag aan jullie is nu of het überhaupt mogelijk is om de open beet zonder operatie te sluiten. En of deze manieren hier een optie voor zouden kunnen zijn. En zijn er orthodontisten die ervaring hebben met dit soort geval? Ik zal geen foto's plaatsen. Maar ga er maar vanuit dat mijn open beet een stuk minder groot is dan deze link: http://www.youtube.com/watch?v=gOMGSnk0EEw. En ik dacht als het zelfs bij haar mogelijk is waarom niet bij mij?
Ortholimburg

Om in te schatten of een openbeet orthodontisch kan worden gesloten of niet is er meer info nodig. Is het een skelettale of dentale openbeet, hoe is de transversale dimensie, is er een myofunctioneel probleem of niet, dat kunnen we van hier uit niet beoordelen. W.b. de technieken die je opgezocht hebt; het zogenaamde ALF is gewoon een andere naam voor Crozat-apparatuur , die al zo oud als de straat is, en zeker niet beter geschikt dan eender wat om een openbeet te behandelen. Impactie van de steunzones met botankers :daarmee kan wel wat bereikt worden, maar niet altijd, bv. als de sinussen laag zitten kan je de tanden weinig intruderen, en dan marcheert het niet. Bovendien is er weinig geweten over de stabiliteit.
De meest voorspelbare manier van werken is daarom vaak een orthochirurgische behandeling, maar het resultaat hiervan blijft ook niet altijd stabiel.
Veel zekerheden over de behandeling van openbeten bestaan er niet, daarom zie ik deze patiënten liever bij de collega's terechtkomen dan bij mij.
do, 09/18/2014 - 18:25 Permalink
Liblib

@ Ortholimburg (ik weet niet hoe je moet citeren) Heel erg bedankt voor uw reactie. Ik hoopte stiekem al op een reactie van u of BJN. :) Ik weet niet of ik een skelettale of dentale openbeet heb. Is dat te zien aan de rontgenfoto? EN is het dan zo dat het bij een dentale open beet wel mogelijk te corrigeren is?

Ik heb ff gegoogled maar is transversale dimensie dat de kiezen goed op elkaar passen? Ik heb hiervoor ook een beugel gehad (dit is dus mijn 2e) en na die beugel zijn mijn boven-kiezen naar binnen gegroeid. Daarnaast stond mijn kaak een beetje scheef. Bij mijn 2e behandeling heb ik een jaar geleden mijn bovenkaak laten verbreden bij de kaakchirurg met zo's smile distractor die ik zelf moest aandraaien. Nu passen mij kiezen wel mooier op elkaar en is mijn bovenkaak niet meer scheef. Alleen raken mijn laatste kiezen elkaar alleen. Is hiermee de vraag beantwoord?

Ik dacht zelf ook dat botankers beter zijn dan die ALF. Ik heb op een ander forum veel verhalen gelezen van mensen die een goed resultaat hebben behaald met TAD's (oftewel botankers). Over de ALF heb ik niet zo heel veel gevonden. Maar zoals u zegt er is weinig informatie over de stabiliteit. Maar wat betekenen sinussen? Neusbijholtes? Ik weet niet of die van mij laag zitten. Kan je dat op een röntgenfoto zien?

Heeft u zelf trouwens ervaring met openbeten zonder kaakoperatie? Of laat u het liever aan collega's over?
do, 09/18/2014 - 19:21 Permalink
Liblib

Oohja myofunctioneel problemen heeft dat te maken met de manier van slikken. Ik denk niet dat ik goed slik en mijn ortho heeft daar ook niks over gezegd. Ik zou graag naar een logopedist willen alleen mijn ortho zegt dat het geen nut heeft omdat ik mijn slikmanier niet kan afleren. Is dat zo of is het het proberen waard?
do, 09/18/2014 - 19:24 Permalink
BJN

Waarom zou je je open beet willen oplossen. Hoeveel last heb je ervan, en wat verwacht je ervan als de beet sluit?
Daarna komt pas de vraag hoe, met welke techniek.

En: logopedie heeft soms zin. Bij kinderen veel meer dan bij volwassenen. Maar altijd het proberen waard.
do, 09/18/2014 - 20:12 Permalink
Liblib

@BJN, bedankt voor uw reactie. :) Ben blij dat u ook heeft gereageerd. Ja, ik heb er last van omdat ik bepaalde dingen niet kan afbijten en soms mijn achterste kiezen gebruik of mijn handen om dat te doen. Dat vind ik heel irritant. Daarnaast raken mijn achterste kiezen elkaar alleen. Als mijn andere kiezen elkaar ook gaan raken dan zal ik veel beter kunnen eten. De laatste reden is dat ik me op dit moment een beetje ''anders'' voel dan de rest. Veel mensen om me heen hebben een normale beet en ik niet. :cry:

Ik verwacht dat ik beter zal kunnen eten, zowel kauwen als afbijten en dat ik mij beter zal voelen. Qua uiterlijk denk ik ook dat het een en ander zou kunnen veranderen.

Ik ben trouwens heel blij dat u zegt dat logopedie het proberen waard is. Ik was er al helemaal op ingesteld dat het kansloos was. Dus ik ga dat aankaarten bij mijn ortho. Wat denkt u trouwens over de botankers? Zou het kunnen zonder operatie? En heeft u misschien ervaring met een open beet sluiten zonder operatie?
do, 09/18/2014 - 21:06 Permalink
BJN

Hoe snel en gemakkelijk een beugel werkt hangt af van de ervaring van de orthodontist, en de toegepaste mechanica in de beugel. De andere helft wordt bepaalt door de biologische respons van de tanden, de spieren en de kaken,
Soms blijkt het gemakkelijk een open beet te sluiten, soms is het van het begin duidelijk dat het niet zonder operatie gaat lukken. Alleen een ervaren orthodontist zal dat kunnen inschatten. De helft van de orthodontie in NL wordt uitgevoerd door tandartsen zonder specialisme. Die raad ik af een open beet te behandelen.
vr, 09/19/2014 - 21:51 Permalink
Liblib

@BJN, is het bij u gelukt om een open beet te sluiten zonder kaakoperatie bij een vokwassene? En wat is de beste mechanica die toegepast kan worden? Ik heb volgende maand trouwens een afspraak bij een andere orthodontist. Ik hoop dat hij wel een mogelijkheid ziet om mijn open beet te sluiten.
vr, 09/19/2014 - 23:28 Permalink
Liblib

Hoe snel en gemakkelijk een beugel werkt hangt af van de ervaring van de orthodontist, en de toegepaste mechanica in de beugel. De andere helft wordt bepaalt door de biologische respons van de tanden, de spieren en de kaken,
Soms blijkt het gemakkelijk een open beet te sluiten, soms is het van het begin duidelijk dat het niet zonder operatie gaat lukken. Alleen een ervaren orthodontist zal dat kunnen inschatten. De helft van de orthodontie in NL wordt uitgevoerd door tandartsen zonder specialisme. Die raad ik af een open beet te behandelen.


Mag ik weten of u wel eens succes heeft gehad met het behandelen van een patiënt zonder operatie?
do, 10/02/2014 - 16:00 Permalink
Ortholimburg



Mag ik weten of u wel eens succes heeft gehad met het behandelen van een patiënt zonder operatie?


Antwoord op deze vraag is niet relevant.Elke orthodontist heeft wel eens een openbeet gesloten zonder chirurgie, die nadien ook stabiel bleef, maar zoals ik al uitlegde is de ene openbeet de andere niet, dus ook. Behandelingen en prognose verschillen van geval tot geval.
do, 10/02/2014 - 20:58 Permalink