Heb ik een beugel nodig?

Author:
ruben_v
Posted:
wo, 08/10/2016 - 04:58
Hallo allemaal,

Ik ben 17 jaar oud en ik twijfel de laatste maanden of ik een beugel nodig heb. Iets langer dan een jaar geleden had ik een ''kaasrecht gebit'', maar sindsdien zijn er 4 kiezen in alle hoeken van mijn gebit door aan het komen die mijn voortanden tegen elkaar zijn gaan drukken. Daarom was ik benieuwd of dit scheef genoeg is voor een beugel of dat het eigenlijk overbodig is.

Graag hoor ik van jullie.
Attach
Christiaan95

Als antwoord op door ruben_v

Hee Ruben, ik heb er zelf geen verstand van, dus ik kan je vraag niet vanuit een technisch oogpunt beantwoorden. Zelf ben ik een beugeldrager, en net als jij van iets hogere leeftijd (20) dan de gemiddelde beugeldrager. Misschien dat je dus alsnog wat aan mijn bericht hebt.

Als ik het zo zie heb je geen scheve tanden, maar staan ze wel een beetje in elkaar "gevouwen". Voor de esthetiek zal je 't in ieder geval niet hoeven doen, maar het kan altijd zijn dat er meer achter zit. Ik denk dat dat voor een ieder - ook orthodontisten - moeilijk te bepalen valt aan de hand van een paar foto's. Mijn gebit zag er voor mijn huidige behandeling eigenlijk een beetje soortgelijk uit, en bij mij resulteerde dit in een groot risico op slijtage aan de tanden. Als kind heb ik hiervoor (en een kruisbeet, scheefstand, overbeet, etc.) ook een beugel gehad, maar heb de nachtbeugel niet goed gedragen, en mocht dus een paar maanden geleden weer aan de beugel beginnen.

Je stelt zelf de vraag, wat betekent dat je wil weten of je er inderdaad goed aan zou doen om te gaan beugelen. Daarom zou ik gewoon een afspraak maken met een orthodontist en je vragen/twijfels/etc. aankaarten. En wel snel, want met de meeste zorgverzekeringen ben je nu nog gedekt, en op je 18e niet meer. Dat zou veel kunnen schelen mocht je daadwerkelijk in behandeling willen gaan. Mocht n.a.v. een afspraak met een ortho blijken dat daar grond voor is, dan kan ik je in ieder geval uit persoonlijke ervaring vertellen dat het de moeite waard is. Ook op wat latere leeftijd. Dat kunnen genoeg leden van dit forum bevestigen! ;-)
wo, 08/24/2016 - 19:44 Permalink