spoed! 4 jaar. wortelkaanaalbehandeling???

Author:
Lis
Posted:
di, 06/08/2010 - 20:58
Morgenochtend moet mijn 4 jarige dochter naar de tandarts. Ze heeft een gaatje in achterste kies links onder. Volgens de tandarts (foto) zit het gaatje zo diep (3 mm boven de zenuw) dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. Dit of trekken. Nu lees ik dat het dan echt nog jaren duurt voor dat daar een nieuwe kies komt, dus is dit een optie? Nu lees ik ook dat een wkb bij een melkkies ook heel moeilijk is. Ik weet nu even niet meer wat wijsheid is. Ze heeft er geen pijn aan en er zit ook geen bobbel oid. Zou het geen optie zijn om het gaatje goed schoon te maken en te vullen? De rest van haar gebitje ziet er volgens de tandarts perfect uit, het is alleen deze kies. Mevrouw is op een snoepjesdieet gezet en we hebben elektrische tandenborstel gekocht om zo juist die achterste kiezen goed te bereiken. Ik vind dit zo erg voor haar....

Wie heeft er goede raad?
Illuminus

Ik heb de foto niet zelf gezien, maar 3 mm boven de zenuw in een melkmolaar dan heb ik nog wel wat andere technieken...als die falen kun je altijd nog de zenuw uit de kanalen verwijderen.

1) Randen van de caviteit excaveren en centraal verweekt dentine verwijderen en vervolgens een cementbodem leggen over het resterende carieuze weefsel. De zog. indirecte pulpa-overkapping

2) Al het carieuze dentine excaveren, waarbij er een kans is dat de zenuw geraakt wordt, als dit gebeurt eventueel een deel van de zenuw verwijderen, tot de bloeding makkelijk te stelpen is. Daarna een cementbodem met een goed afsluitende restauratie. Dit is de zog. directe pulpa overkapping evt in combinatie met een partiele pulpotomie (deel van de zenuw verwijderen)

3) Als 2 maar dan wordt de hele zenuw uit de pulpakamer verwijderd en de kanaalingangen afgedekt met een cement en daar overheen een restauratie. De volledige pulpotomie

4) Als ook de kanaalingangen nog bloeden kun je overwegen het zenuwweefsel uit de kanalen te halen en te vullen met een calciumhydroxide pasta.

5) Als de zenuw al dood is en de kanalen geinfecteerd zijn met bacterien heb je geen keus anders dan de kanalen schoon te maken en calciumhydroxide in te sluiten.
Maar gezien de leeftijd vraag ik me af of dat het wel gaat houden tot de wisseling....en dan is extractie nog niet eens zo'n slechte keuze.
Als er later problemen zijn met wisselen/ruimtegebrek dan kan de orthodontist nog te hulp schieten.

Uiteraard hebben al deze behandelingen alleen zin als ze zorgvuldig en onder rubberdam worden uitgevoerd en het kind in kwestie goed behandelbaar....anders wordt t niks. Maar als de tandarts meteen alles uit de kanalen wil halen zal dat niet het grootste probleem zijn?

succes
di, 06/08/2010 - 23:07 Permalink