Slijpen ipv vullen

Author:
mammie010
Posted:
vr, 10/18/2013 - 15:50
Vanochtend ben ik met mijn 8 jarige dochter bij de tandarts geweest. Zij heeft onderin twee beginnende kleine gaatjes (betreft melktanden) te krijgen. Daarom stelde de tandarts voor om deze te slijpen ipv te vullen om zodoende ook meer ruimte te maken opdat ze hier beter kan poetsen. Vervolgens een fluoride behandeling erover gedaan en een voedingsdagboek mee gekregen om de suikers in de voeding en drank zo veel mogelijk te minderen (waren we toch al mee bezig, heel mooi dat ze dit doen) en iedere keer goed poetsen waarbij ik haar voorlopig moet blijven helpen.

Maar het is nu al een paar uur geleden en het eten van een verantwoorde belegde boterham doet enorm veel pijn bij de gesleepte gaatjes. Ze wilt nu liever niets meer eten...
Is dit iets wat over moet gaan omdat ze vanochtend behandeld is en hoe lang zou het dan nog duren of zal dit nu altijd een beetje pijnlijk blijven omdat de beginnende gaatjes nu meer bloot liggen?
Lieneke

Wat goed van de tandarts! Hij geeft de verantwoordelijkheid terug waar hij hoort.
Waarschijnlijk is het nu vooral gevoelig met koude. Dus zorg voor een lauw glas water ipv koud en zet de yoghurt even uit de koelkast voordat ze het eet. En kijk vooral uit met zure producten. Deze zijn ook niet goed voor het gebit.
U kunt verder tandpasta gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en smeer dit erop en laat dat goed intrekken. Mocht het te lang duren, vraag dan om een fluoridelaklaag bij de tandarts.
za, 10/19/2013 - 15:02 Permalink
mammie010

Beste Lieneke,
Bedankt voor de reactie. Wij waren al langer bezig met voeding en het belang van minder suiker bv ook. Wij eten vaak biologisch en als tussendoor eet mijn dochter paprika, radijs en komkommer of als lunch. Het dagboekje zou echt iedere tandarts moeten doen, helemaal mee eens, (met name als je voor met jonge kinderen voor het eerst naar de tandarts gaat!) op die manier wordt je bewust en je kind ook!!

Mijn dochter drinkt lauw water, daar poets ze ook haar tanden mee, maar mijn dochter heeft nog veel pijn, ook met het avondeten, en ik prak het zelfs voor haar. Ieder hapje of het nu koud of warm is, is super gevoelig.
Dus u zegt als tip, tandpasta voor gevoelige tanden erop smeren? Gelukkig zijn morgen de winkels hier open, dan ga ik dit direct doen, alles wat nu kan helpen, al was het een beetje zullen we proberen. Ze baalt zelf enorm en vanmiddag had ze echt honger (zo lang mogelijk uitgesteld) maar moest huilen tijdens het eten van haar boterham. Vandaag liep zij in de winkel waar je gratis een stukje donuts kon proeven, al koop ik deze dingen vrijwel nooit, ze vind het wel erg lekker maar nu liep ze er gewoon voorbij en zei ze me, 'het doet toch allemaal pijn, al die suikers is niet goed, zit ik straks weer bij de tandarts". Het is heel goed dat kinderen er bewust van zijn / worden maar dit is voor mij wel weer een beetje van het ene uiterste in het andere...
za, 10/19/2013 - 18:46 Permalink
Lieneke

Klinkt inderdaad wel erg heftig, die pijn. Vreemd...als het beginnende gaatjes zijn, zou je toch verwachten dat het niet al te dicht op de zenuw zou zitten. Wat goed dat je al zo goed bezig bent met voeding. Bel maandag in elk geval even de tandarts om hem op de hoogte te stellen. Misschien heeft hij meer advies of vindt hij het toch nodig om nog iets te doen. Succes.
zo, 10/20/2013 - 11:16 Permalink
Newtan

Wat je van tevoren kan doen is wat roomboter op het eten smeren.
Dat bevat vitamines die botten en tanden sterker maken.
Bovendien isoleert het meteen de kiezen tegen zure en koude dingen.
Margarine doet dat ook, maar is minder gezond.

Of rauwmelkse kaas, werkt ook goed.
Als je dat combineert met paprika of andere groentes, dan krijgt je kind ruim voldoende voeding binnen.
Dan hoeft er voorlopig geen koolhydraat bij.
Of je geeft er een in roomboter gebakken roerei bij.

Dat doorlaatbaar maken mogen meer tandartsen doen.
Alleen, het tandvlees blijft nog zeker een week of twee gevoelig.
ma, 10/21/2013 - 00:41 Permalink
Lieneke

Goede tip! Het is sowieso gezond om eiwitten (met gezonde vetten) met groente te combineren. Ik eet enkel bij het avondeten soms nog graanproducten. Koolhydraten en natuurlijke suikers haal ik uit fruit (en drink daar water en/of melk bij)
ma, 10/21/2013 - 10:33 Permalink
Chris888

Langdurig nauwelijks koolhydraten (brood, muesli, pasta, rijst, peulvruchten, aardappels) eten gaat wel heel ver. Ik denk dat er veel meer voedingsdeskundigen zijn die koolhydraten (vezels, vitaminen, mineralen) in de voeding aanraden dan afraden.
ma, 10/21/2013 - 22:33 Permalink
Newtan

Ah, en dat is wat anders dan de koolhydraten die kinderen meestal krijgen.
Koekjes, snoepjes, pasta, frisdrank, bruin brood.
Daar zitten geen mineralen meer in die een kind nodig heeft.
Het is goed als dat verschil duidelijk is, denk ik dan weer.
di, 10/22/2013 - 06:16 Permalink
Lieneke

Maar ik eet ook peulen, noten en rijst. Maar bijna geen graanproducten. 's Avonds eet ik gewoon met de pot mee. Ik heb vooral mijn brood vervangen door kwark en yoghurt. Ik denk dat het ideale dieet voor iedereen weer een beetje anders is. En wat Newton zegt, er worden tegenwoordig veel producten gegeten met 'lege calorieën'. Vet haal ik uit eieren, vlees, kwark en vis. Zonder dat blijft er niks meer van me over. :lol:
di, 10/22/2013 - 09:35 Permalink