Rood tandvlees met wit puntje, wat is dit?

Author:
meribel
Posted:
za, 06/11/2011 - 23:08
Goedendag,
ik zou graag wat vragen. Mijn dochter van 4 jaar klaagt sinds een aantal dagen over pijn aan haar tandvlees. Eerst dacht ik misschien na chips eten of wat dan ook zichzelf verwond, maar vandaag eens goed gekeken en aan de buitenkant van haar tandvlees, ondergebit is het onder een tand in het midden rood,gezwollen en met een wit puntje in het midden, dat puntje is zacht en ook pijnlijk, met name als je erop drukt, maar de pijn speelt gedurende de hele dag ook af en toe op

Nu mijn vraag is: wat is dit, en eigenlijk is mijn vraag nog meer moet ik nu in het weekend met haar naar een weekendtandarts of kan dat wachten tot dinsdag? ( ik wil tandartsen niet onnodig storen, ik hoop niet dat ik dit nu wel doe )

Ze heeft 2 keer per jaar controle bij de tandarts en verder is alles altijd in orde ( tot nu toe ).
mecánico para …

klinkt ofwel als een nu al doorkomen van een nieuwe tand (kan op 4 jarige leeftijd maar is niet vaak voorkomend) of en het een abces uitgaand van de kies erboven. Als er daar een gat in zit wat nooit behandeld is kan de tand doodgaan en wordt de kies de oorzaak van een ontsteking. Als het om een snijtand gaat is het soms niet nodig dat er een gaatje ontstaat maar is de tand mogelijk vroeger gestoten en daardoor dood aan het gaan.

Als je er afblijft en het doet geen pijn zou ik dinsdag pas laten kijken, doet het wel spontaan zeer dan is misschien een korte blik genoeg om te kunnen bepalen wat het probleem is en wat er mogelijk gedaan kan worden. Hetzij direct actie, anders mogelijk alleen pijnstillen met paracetamol
zo, 06/12/2011 - 11:20 Permalink
meribel

ok , bedankt voor jullie adviezen.
Ze heeft nu geen pijn, dus ik ga proberen het af te wachten tot dinsdag, ik woon op een dorp dus dan kan ik altijd binnenlopen maar vind het vervelend om nu mensen op te gaan roepen voor zoiets.
Ik heb zelf ook gedacht aan doorkomen van een nieuwe tand maar de tand erboven zit niet los. De tand daarboven heeft geen "nooit behandeld gat" denk ik, we zijn recent nog op controle geweest toen was alles goed maar ze is wel ooit op haar boventand gevallen die daardoor lichtzwart gekleurd is ( is gecontroleerd en mocht blijven zitten ) misschien dat de onderkant toen ook is gestoten en daarom aan het dood gaan?

Afijn, ze klaagt nu niet over pijn dus ik begin er ook niet over, we zien het dinsdag dan wel.

Nogmaals bedankt!
zo, 06/12/2011 - 16:09 Permalink
Lieneke

Kinderen op deze leeftijd hun pijn nog niet goed benoemen of nog niet zelf duidelijk aangeven waar het pijn doet. Wanneer jonge kinderen kiespijn hebben, is dat meestal voor de eerste keer. De pijn veroorzaakt door kiespijn is bovendien niet altijd lokaal en soms cyclisch van aard, wat duidelijke communicatie bemoeilijkt. Als het pijnlijke element necrotisch (dood gaat dus) wordt, of er ontstaat een fistel (puspukkel) waardoor de druk verlaagt, kan de kiespijn tijdelijk verdwijnen. Het gevolg is dat sommige kinderen helemaal niet klagen.

Kunt u in de onderstaande lijst 1 keer een vraag met ‘vaak’ beantwoorden of 2 keer met ‘soms’ dan heeft uw kind waarschijnlijk toch pijn (gehad).

0 Afbijten met kiezen
0 Iets lekkers plotseling wegleggen
0 Klagen bij het tandenpoetsen
0 Moeite met kauwen
0 Aan 1 kant kauwen
0 Naar de wang grijpen
0 Onder het eten beginnen te huilen
zo, 06/12/2011 - 16:47 Permalink
meribel

Hoi Lieneke,

een kindje van 4 kan toch wel pijn goed aangeven?Dat ze echt pijn heeft gehad geloof ik zeker ....ze geeft dat heel precies aan op deze leeftijd

Vanaf vanmiddag, ( hoe toevallig ) , maakte de hele pijn onderaan niet meer uit want mijn dochtertje, die altijd zo supervoorzichtig is, viel met fietsen zo op haar mond. En nu heeft ze veel pijn en bloed aan haar voortanden, bij het tandvlees is het helemaal bloederig en vies. En 1 tand zat los. Ik twijfelde toen niet om de dienstdoende tandarts te bellen maar hij zei dat hij er niets aan kon doen,als het tandje nog in het rijtje stond hoefde hij me niet te zien en er was wel mogelijkheid dat het tandje zwart werd maar het zijn gelukkig melktanden ( hij adviseerde mij ook nog om haar te leren niet meer te vallen als ze grote mensen tanden kreeg...grapjas :) ) tandje zou vanzelf weer vast gaan staan zei hij....dus ik heb het verder zo goed mogelijk schoongemaakt.

Meteen de mogelijkheid genomen om onder te kijken en het is niet meer rood, nog wel een witte punt ( zacht nog steeds ) deed even pijn toen ik erop duwde maar verder had ze geen pijn daaraan ( nee, vind je het gek, de pijn boven overheersde wel ) Mocht dat puntje blijven ga ik dinsdag zeker met haar naar haar/mijn eigen tandarts.

In ieder geval bedankt voor je reactie Lieneke!
zo, 06/12/2011 - 23:15 Permalink