gebit compleet bij 1 jaar?

Author:
Alees
Posted:
za, 04/30/2011 - 18:16
Mijn dochtertje heeft erg last van haar tandjes en kiezen die doorkomen. Ze is bijna 11 maanden en heeft nu 8 tanden en 4 kiezen.
Ik was op internet op zoek naar informatie over het zeer snel doorkomen van tandjes en kiezen alleen kan ik niet echt veel vinden. Ik lees bijna alleen maar berichten over baby's die bij 11 maanden nog geen 1 tand hebben.

Komt het wel eens vaker voor dat baby's van 11 maanden al zoveel tanden en kiezen hebben? Ik denk dat het niet lang duurt voor ze haar hele gebit compleet heeft, terwijl je overal leest dat kindjes hun gebit meestal compleet hebben met 3 jaar.
Ik merk ook dat ze er erg last van heeft. Zo zit er weleens bloed op haar tandenborstel of knuffel waar ze dan heel hard op bijt.
Heeft mijn dochtertje nu ook meer kans op gaatjes? De voorste tandjes poetsen gaat nog wel maar de kiesjes laat ze niet altijd toe namelijk.
Stokertje

Ze is er inderdaad wel vroeg bij voor al zoveel gebitselementen. Belangrijk is om deze wel schoon te houden, en in ieder geval 1x per dag te poetsen met peutertandpasta. De fluoride is van belang om de kans op gaatjes te verkleinen. Ik kan me voorstellen dat bij zo'n jonge leeftijd dit niet erg prettig is voor haar. Een kleine tandenborstel zou eventueel kunnen helpen, en verder is het wennen. Mocht je nog steeds problemen ondervinden, dan zou je eventueel (via je tandarts) eens langs een mondhygiënist of kindertandarts. Die kunnen je helpen te oefenen met poetsen van je dochtertje.
zo, 05/01/2011 - 20:55 Permalink
Alees

Bedankt voor het antwoord.

Ik probeer zoveel mogelijk haar tandjes te poetsen, maar ze wil vooral zelf de borstel nog vast houden en er op kauwen. Soms laat ze het wel toe, maar ik wil er geen strijd van maken. Straks krijgt ze helemaal een hekel tegen tanden poetsen en dat wil ik echt voorkomen.

Komt het wel eens vaker voor dat baby's al op zeer jonge leeftijd al zoveel tandjes hebben? En klopt het dat de snelheid van het doorkomen genetisch bepaald is?
zo, 05/01/2011 - 21:15 Permalink
Stokertje

Moeder natuur heeft soms prachtige variaties op 'de regel', maakt dat niemand hetzelfde is. Het komt wel vaker voor, maar deze hoeveelheid heb ik nog niet eerder gehoord (let wel, ik loop nog niet erg lang mee in de wondere wereld van de mondgezondheid).

Wennen kost tijd, vooral bij zo'n kleine. Poetsen oefenen kost geduld, maar met een positieve instelling kun je erg ver komen. Je kunt het volgende proberen om winst te boeken: Ongewenst gedrag (zelf vasthouden en/of op de borstel kauwen) negeren en dan een keertje niet voldoende poetsen (fluoride op de tanden en kiezen is beter dan niets) en wanneer ze een poetsbeurt goed haar best heeft gedaan door jou je gang te laten gaan positief belonen door wat extra aandacht te geven na het poetsen of haar nadien met de borstel te laten spelen (wel onder toezicht natuurlijk ;) ). Wel vlak daarna, zodat ze door krijgt dat gepoetst worden iets oplevert, dat hebben zelfs hele jonge kids snel door :).

Verder kun je het in stapjes doen en niet direct de borstel ruw achterin de mond poetsen bij de kiezen, maar beginnen met rustig een paar haaltjes. En dat in een week wat proberen uit te breiden.

Daarnaast is het erg belangrijk haar niet meer met fles met melk/appelsap of wat dan ook naar bed te laten gaan, gezien dit kans op gaatjes ernstig vergroot. Mocht je dit voorheen wel hebben gedaan, rustig afbouwen door te verdunnen met water. Water in de fles is de beste dorstlesser en is ook een kwestie van wennen. Mocht je dit al doen, dan heb ik natuurlijk niets gezegd :)

Ik ben erg benieuwd naar je vorderingen met poetsen, dus laat gerust horen hoe het gaat.

Nog even een laatste noot: neem haar gerust mee naar de tandarts bij je eigen volgende controle. Gezien ze al zoveel tandjes heeft, zal de controle ook wat eerder dan normaal moeten. Hoeft de eerste keer niet direct een volledige controle te zijn, maar even op schoot in de stoel kennismaken met de tandarts kan een hoop zorgen schelen in de toekomst.

Voor nu: succes! :)
zo, 05/01/2011 - 23:06 Permalink
Alees

Bedankt voor de tips! Het poetsen gaat redelijk. Ze vind het nog steeds niet leuk als wij het doen, maar zodra ze zelf de tandenborstel krijgt is het goed. Dus eerst poetsen wij, daarna krijgt ze zelf nog even de borstel (uiteraard onder toezicht)
Een fles krijgt ze niet mee naar bed, wel krijgt ze om 22:00 nog een laatste fles melk omdat ze dit echt nodig heeft. Daarna tanden poetsen lukt dan niet meer, dan valt ze vaak alweer in slaap. Dus doen we het poetsen in de ochtend.

Ik heb nog wel wat vraagjes.
Op de plek waar haar hoektand doorkomt zit een blauwe plek. Ik vind hem best groot en het zit zeg maar aan de voorkant van haar tandvlees. Zou jij een idee hebben wat dat zou kunnen zijn?

En is het schadelijk als er nu al 2 keer per dag de tandjes worden gepoetst, aangezien ze er zoveel heeft?

Alvast bedankt voor de hulp!
za, 05/28/2011 - 12:58 Permalink
Stokertje

haar achteraf laten poetsen is een leuke beloning en is dus positief. Fles melk om 22.00 uur is niet erg, zolang ze het maar niet de hele nacht meekrijgt, en steeds slokjes neemt. Advies is, ongeacht aantal gebitselementen tot 2 jaar dat 1x per dag poetsen voldoende is. 2x per dag is niet erg, zolang het uitspugen van tandpasta goed lukt. Mocht ze dit grotendeels doorslikken, is het zeker geadviseerd (uberhaubt) om peutertandpasta aan te schaffen. Deze heeft een lagere concentratie fluoride en maakt het minder erg als er restjes tandpasta worden doorgeslikt. Natuurlijk wel oefenen met spugen ;)

Wat betreft de blauwe plek, heb ik niet zo snel een idee. Wacht het maar even af. Mocht het aanblijven, dan kan een bezoekje aan de tandarts nooit kwaad. Even rustig kijken en 'tandjes tellen' bij de tandarts.

Succes.
za, 05/28/2011 - 18:56 Permalink