Kaakoperatie ongedaan maken

Author:
Sanne1990
Posted:
ma, 09/26/2011 - 18:01
Hallo,

Ik heb een beetje een hele lastige vraag. Afgelopen zomer heb ik een kaakoperatie ondergaan wegens een onderbeet. Mijn onderkaak stond dus t.o.v. boven te ver naar voren.

De geschiedenis van deze operatie is als volgt:

In het najaar van 2008 kwam ik tot de conclusie dat in mijn bovengebit toch weer een spleet was ontstaan. Hier kwam eigenlijk het idee van een beugel al vandaan. Terwijl ik dus op mijn gebit aan het letten was op foto's kwam ik nog iets tegen. Namelijk dat mijn ondertanden een stukje verder naar voren stonden dan mijn boven tanden. Niet vreselijk storend, maar wel storend voor mij omdat ik hiervoor ook al een dusdanig orthodontisch verleden heb wat me veel pijn en moeite heeft gekost.

Ik ging op naar de tandarts met het lichte vermoeden dat er eventueel wel een operatie voor nodig zou zijn, maar niet wetende dat de gevolgen zo heftig zouden zijn. Inderdaad, ik werd doorverwezen.
Allemaal prima, de voorgesprekken gingen gepaard met veel tranen omdat ik overal tegen op zag en ook met tranen in mijn ogen heb ik de beugel laten zetten omdat ik mijn gebit mooi wilde hebben.

Nooit echt grondig gedacht aan de esthetische gevolgen. Ach, een beetje minder kin zou wel leuk zijn. De avond voor de operatie drong het ineens keihard tot me door: 'wat als ik het niet leuk vind, wat als ik mezelf niet meer ben..? wat als..?' . Met mijn moeder gepraat en bedacht dat het waarschijnlijk van de spanning was, omdat ik bij elke behandeling zoveel spanning had dat er geen orthodontische afspraak voorbij ging zonder tranen. Dus ik ben heel dapper de OK ingegaan.
Toen ik de volgende dag in de spiegel keek dacht ik al OMG, maarja, natuurlijk de zwelling dus het zou wel beter worden.

Dat mijn gezicht echter zo zou veranderen had ik nooit verwacht. Ik ben zowel aan mijn onder als bovenkaak geopereerd. Ineens heb ik dus van een platprofiel waar bij mijn neus gelijk stond aan mijn kin, een rond profiel. Ook heb ik de 'familiekin' helemaal niet meer. Als ik voorheen met mijn moeder en mijn zusje de stad in ging was het altijd 'goh, gezellig met moeders op pad?' of als ik met mijn zusje was: 'goh, het is dat jullie 4 jaar schelen maar jullie zijn spreken elkaar!'.
Nu is het al een paar keer voorgekomen dat mensen verbaasd zijn over onze familiale banden. Bekenden lopen me voorbij en als ik ze wel aantik dan schrikken ze..

Psychisch trek ik dit niet helemaal... Als ik in de spiegel kijk denk ik mwah, ik lijk toch nog wel een beetje op mezelf, maar op foto's is het totaal anders.. Daar komen de reacties van anderen mensen ook nog bij.. Als ik naar mijn moeder en mijn zusje kijk, wat ik persoonlijk twee hele mooie vrouwen vind, dan komt bij mij het gevoel van 'mezelf missen' alweer heel hard naar boven.

Het is niet dat ik er bij loop als een gedrocht, als ik de reacties aan de mensen om me heen gebruik om dat te beoordelen tenminste.. ik heb meer aandacht van jongens dan ooit te voren.. maar toch.

De vraag is min of meer, is er een mogelijkheid om het terug te zetten? Ik wil niet zeggen dat ik dit zal doen omdat ik zelf ook van mening ben dat ik dit eerst moet proberen op te lossen door geestelijk de boel op een rijtje te krijgen. Maar wat als dat niet lukt?
Het is namelijk niet zo dat ik dit gedaan heb vanwege plastische chirurgie maar voor mijn gebit. De rest was een 'cadeautje'.
Sanne1990

Ja, ik snap dat je met die benadering aankomt en ik ga dat ook wel proberen. Ik zie zelf ook in dat dit waarschijnlijk voor een heel groot deel tussen mijn oren zit, maar toch.
Mocht ik het niet op kunnen lossen zou ik toch willen weten wat de mogelijkheden zijn. De kaakchirurg zal er waarschijnlijk op zijn zachtst gezegd niet blij mee zijn als ik hiermee aan zou komen.. maar ik heb het idee dat het wel in zijn vermogen ligt.
di, 09/27/2011 - 08:21 Permalink
Sanne1990

Ik heb zojuist met het ziekenhuis gebeld en gevraagd of het mogelijk is om eerder een afspraak te krijgen (de volgende stond pas eind november ingepland).
Nu kunnen ze me 7 oktober ontvangen voor een gesprek, dus ik ga zeker even met hem overleggen wat ik met deze situatie moet.

Bedankt voor jullie antwoorden.
wo, 09/28/2011 - 09:48 Permalink
Dier

Ja, je kaakchirurg werkt samen met een team en daar zit vast ook een psycholoog bij. Toen ik een half jaar geleden op gesprek ging bij de kaakchirurg om de operatie te bespreken heb ik direct een naam gekregen van een psycholoog die op dit gebied veel ervaring heeft om me eventueel te helpen met de keuze. Ik heb er geen gebruik van gemaakt maar het was wel een fijne gedachte dat het bestaat. Een kaakoperatie kan een grote impact hebben op je aangezicht, dat moeten patient en chirurg nooit te licht nemen.
wo, 10/05/2011 - 12:57 Permalink
Sanne1990

Ik ben dus op 7 oktober naar de chirurgen geweest. Bij dit gesprek was ook een psycholoog aanwezig. De drie mensen namen me gelukkig uiterst serieus en de artsen waren zichtbaar aangeslagen. Deze reactie hadden ze nog niet eerder meegemaakt en ze zeiden zelf ook dat als ze konden, ze het onmiddelijk voor me terug zouden draaien. Er werd gezegd dat het technisch gezien mogelijk moest zijn om de behandeling ook andersom te doen maar feit blijft dat het nooit meer het zelfde wordt zoals het was.
We hebben afgesproken dat dat ik 9 december weer langs kom. De mannen hebben dan onder collega's rondgevraagd naar soortgelijke gevallen en gaan kijken wat mogelijkheden zijn. Ze hebben foto's gemaakt van hoe ik er nu uitzie en zijn wel aan het kijken hoe ze het zoveel mogelijk zouden kunnen herstellen.
Of ik dit ga doen is een tweede, maar ik wil wel weten wat de mogelijkheden zijn. Ondertussen krijg ik vanaf komende week psychologische begeleiding. Hopelijk helpt dat wat, want de situatie is nog niet echt veranderd.

Inderdaad Dier.. de psychologische impact mag zeker niet onderschat worden. Dit is iets wat ik mis op fora waarop mensen deze ingreep bespreken. Iedereen is uiterst blij met de het resultaat en mensen moedigen elkaar ook aan om het te ondergaan. Echt lang wordt er niet stil gestaan bij deze gevolgen en ook ik heb dit te weinig beseft. Wil echter niet zeggen dat ik niet gewaarschuwd ben. Ik zou iets veranderen, maar ik zou wel mezelf blijven. Maar wat houd dit in? Dat is voor iedereen verschillend en wat voor de één als grote verandering gezien wordt is voor de ander een minimaal verschil... Zo moeilijk te bepalen met zulke subjectieve dingen.
za, 10/29/2011 - 18:42 Permalink
Kaoutarx

Heb je uiteindelijk de reverse operatie laten doen? Ik zit in een soortgelijke situatie maar mijn kaakchirurg staat hier totaal niet voor open. Bij welke chirurg heb jij dit laten doen? Ik ben opzoek naar een kaakchirurg die hiervoor openstaat en er in gesprek ovet wilt gaan.
do, 06/15/2023 - 11:31 Permalink
Tandarts_Richa…

Maar ondanks de mening/adviezen v verschillende KC's wil u toch terug. Heeft u overwogen u hierbij psychisch te laten begeleiden. U zou uzelf tekort doen dit niet te onderzoeken. Misschien dat via die ingang de KC's overtuigd kunnen worden dat ondanks de teruggang v d beet het voor uw gesteldheid het beter is.
wo, 07/05/2023 - 22:29 Permalink
Kaoutarx

Ja ik heb me ook psychisch laten begeleiden in de hoop dat ik het resultaat misschien wel zou kunnen accepteren. Maar ik sta er nog steeds hetzelfde in. Ik heb nog andere chirurgen gezien die hetzelfde zeggen ‘je beet is goed dus we zetten die niet terug’. Als ik vraag naar een chirurg die dit al eens heeft gedaan krijg ik het antwoordt dat ze deze niet kennen. Enig idee wat ik nog kan doen? Ik ben zelf van België. Zijn er in Nederland?
vr, 09/29/2023 - 16:18 Permalink