Heb ik een fout gemaakt?

Author:
Sleuteltje
Posted:
za, 03/17/2018 - 19:43
Beste allen,

Gisteren ochtend heb ik een apexresectie gehad op de 26. Ik had voorheen af en toe last van de kies in de vorm van een soort irrtatie/gonzend gevoel en een enkele keer een zeurende lichte pijn die een tijdje aanhield en dan weer afzwakte. Op de foto's was een ontsteking te zien bij een van de wortelpunten welke is ingekort. De kaakchirurg vertelde na afloop dat de ontsteking ook doorliep naar achteren, om een andere wortelpunt heen. Deze heeft hij bijgevijld. Dit was niet zichtbaar op de foto's.

Ik heb om 12 uur vanmiddag het laatste zakje brufen genomen.

Nu dacht ik dat ik de juiste beslissing had gemaakt om dit te laten behandelen totdat ik zojuist een heftige pijn voelde in die kies bij het drinken van koud water. Ik heb het nog 2 keer geprobeerd en 2 keer wederom een flinke steek. Ik ben hier heel erg van geschrokken; deze kies heeft welgeteld 3 keer een WKB gehad en ik heb hierna nooit meer last gehad van koud en warm. Is dit normale napijn van de behandeling?

Ik zou zweren dat het echt die kies is die pijn doet, maar een andere reden kan zijn dat de hechtingsdraad om de kies heen gedraaid zit. Wellicht dat dit het tandvlees iets omhoog trekt waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen en is het misschien de kies die ernaast ligt de pijn deed? Ik heb goed gelet op waar de pijn zat en het leek echt de grote kies te zijn. Kun je je hier makkelijk in vergissen? Of is het logischer dat er toch nog een kanaal in de kies zit die nog "leeft" en nu door de behandeling een flinke opdonder heeft gehad? Er is 9 maanden geleden een herbehandeling op uitgevoerd waarbij voorafgaand 3D foto's zijn gemaakt en de endodontoloog werkte met een microscoop. Als het gaat om een gemist kanaal dan had ik toch ook voor de apexresectie al last had moeten hebben van gevoeligheid bij kou?

Ik zal maandag de kaakchirurg bellen maar ik ben er ongelofelijk bezorgd over. Ik ga over 1,5 week op reis en had juist het advies van de kaakchirurg opgevolgd om er voor die tijd iets aan te laten doen. Maar nu lijken er ineens pijnen te zijn die er voorheen niet waren.. ik ben er behoorlijk overstuur van.

Elk advies is welkom.
Dank!
Sleuteltje

Als antwoord op door vV

gezien de korte termijn na behandeling zijn dit redelijk normale nabezwaren eigenlijk.


Bedankt vV! Dat is een hele opluchting :)

Ik heb de vraag ook aan de kaakchirurg gesteld, hij gaf aan dat het waarschijnlijk een naastliggende kies is geweest die ik heb gevoeld. In de betreffende kies zou ik geen enkel gevoel meer mogen hebben. Ik kan me zelfs herinneren dat ik de 2e herbehandeling jaren geleden volgens mij helemaal zonder verdoving heb laten doen, omdat ik eigenlijk nog het meest opzag tegen de spuit. De arts vond dit toen geen probleem omdat de kies een paar jaar daarvoor al was ontzenuwd. Een vergeten kanaaltje had ik dan denk ik toch wel gemerkt, want dan zou ik flink pijn moeten hebben gehad bij het boren? Ik kan me alleen herinneren dat de boor lichtjes 'heet' aanvoelde, maar dat voelde ik meer in de 'omgeving' van de kies dan in de kies zelf. Pijn heeft het in ieder geval niet echt gedaan.

Het voelt nu met (heel) koud water nog wel iets gevoelig, maar wel een stuk minder dan afgelopen zaterdag. De hechting die rondom de kies zat is inmiddels losgelaten, dit was volgens de kaakchirurg ook geen probleem. Kunt u mij uitleggen hoe het precies zit met gevoel/gevoeligheid in een kies die een WKB (en in mijn geval ook nog 2 herbehandelingen) heeft gehad? Ik lees en hoor namelijk verschillende geluiden; de ene persoon zegt dat het vrij normaal is dat de kies altijd nog wat licht gevoel houdt (en misschien zelfs met verlaagde weerstand af en toe opspeelt of zeurt), de ander zegt dat elk gevoel na een WKB (afgezien van druk/percussie, etc) weg moet zijn en dat enige gevoeligheid een teken is van een probleem. Ik merk dat ik nu een beetje angstig ben geworden (zeker omdat een apexresectie natuurlijk het laatste 'station' is voor een extractie), en ik bij elk steekje die ik in die kies voel in de stress schiet. Zit er bijvoorbeeld gevoel/zenuwen in het kaakbot, waardoor in geval van een ontsteking (of een recente behandeling zoals een apexresectie waarbij er natuurlijk ook in het bot wordt geboord) ook enige gevoeligheid achteraf kan plaatsvinden? Ik heb inmiddels begrepen dat bij een WKB de zenuw IN de wortel wordt verwijderd, maar dat er buiten de zenuw in de kies/tand nog steeds ander soort zenuwuiteinden zitten die nog prikkels door kunnen geven.

Misschien dat het een stuk complexer ligt dan simpelweg wel/geen gevoel hoor, elke uitleg geeft al wat meer rust/duidelijkheid :)
Dank!!
di, 03/20/2018 - 14:34 Permalink