vijltje

Author:
solskin
Posted:
za, 12/18/2010 - 13:17
Ik heb in het verleden al een vraag gesteld over een vijltje en u gaf mij als antwoord, dat dat een beroepsrisico is. Nu zou ik daar bij één tand of kies niet zo'n probleem van maken, maar er heeft bij mij dóór een kroon heen een wkb plaats gevonden. Tandarts verlóór vijltje en als die ene kroon onderdeel van een brug is, is dat toch wel heel zuur!
rixt

Tot nog toe heeft er geen meneer of mevrouw uit "het vak" gereageerd, dus doe ik als leek het.
Mij is ongeveer een jaar geleden precies hetzelfde overkomen: WKB door kroon die onderdeel is van een brug. Werd uitgevoerd door student tandheelkunde. Vijltje brak af, docent erbij, zag er heel gunstig uit: voor zover ik het begreep en me herinner zat het stukje vijl diep in het wortelkanaal en was dat kanaal ook nog eens al helemaal schoon. Ik hoefde me er geen zorgen over te maken en dat doe ik dan ook niet.
Of u zich ook zorgen hoeft te maken over úw situatie, dat weet ik niet, hangt denk ik af van de plaats waar het stukje vijl zit en of het eventuele deel van het wortekanaal onder de vijl wel of niet schoon is.
di, 12/21/2010 - 15:48 Permalink
mecánico para …

Je kan pas beoordelen of iets een probleem wordt als je een aantal maanden/jaar verder bent. Dat kan je proberen te voorkomen door een afspraak met je tandarts te maken over een eventuele verwijzing naar een endodontoloog om te kijken of het vijl gedeelte te verwijderen is. Maar de kans van slagen is kleinere naarmate de kromming van een wortel groter wordt en ook als het stukje vijl diep verborgen zit. Anyway, het voorstel evt verwijzen is nooit verkeerd, dan heeft u wat meer risico inschatting, maar dan nog...........al is de kans maar 1 op 10.000, je zal die ene maar zijn. Dus garanties zijn er niet.
Overigens als de kies verder helemaal netjes is afgesloten is een controle om de twee jaar met een rontgenfoto ook al vaker wat rustgevend. Gaat het dan sneaky toch mis, dan ben je eigenlijk nooit heel erg veel te laat. Maar dan lijkt me vooraf een consult bij een endodontoloog wel handig. Dan weet je gewoon net wat meer wat je kan verwachten.
wo, 12/22/2010 - 15:58 Permalink