Tandarts worden

Author:
Oral
Posted:
zo, 10/24/2010 - 14:11
Hallo allemaal,

Het vak Tandheelkunde heeft mij van kleins af aan al te pakken gehad, vooral de techniek die er bij komt kijken vind ik zeer intressant, maar ook het toch wel sociale gedeelte van het beroep. Nu heb ik via via een beetje mee kunnen kijken in de wereld van Tandheelkunde, en het is mij zelfs zo aan gaan spreken dat ik overweeg er een opleiding van te gaan volgen.

Nu heb ik wegens omstandigheden in het verleden geen enkele opleiding af kunnen maken en zit ik zonder diploma (bijna 21j oud).
Nu zie ik verschillende opties, maar heb nog niemand kunnen vinden die mij kan vertellen of dit zal gaan werken, of juist helemaal niet. Wellicht vind ik hier mijn antwoorden wel, met de ervaring hier op het forum :D

Ik heb vernomen dat het universitair testimonium een optie is, maar het waarschijnlijk beter is om een VWO diploma met de profielen; Natuur Gezondheid en Natuurkunde, of Natuur Techniek en Biologie te behalen.

Ook zou er een school zijn die gespecialiseerd is in het aanleren van de stof die je op het universitair testimonium kunt verwachten. Als ik voor het testimonium zou slagen zou mij dat tussen de 1 en 2 jaar studietijd schelen omdat ik dan geen VWO diploma nodig zou hebben, klopt dit?

Dat is de "rechtstreekse" methode om op de Uni terecht te komen, als je door de loting heen komt (Wat is ongeveer het percentage van mensen die zich aanmelden, en daadwerkelijk door de loting heen komen?)

Als tweede optie had ik in gedachten een vooropleiding Mondzorgkunde/Tandartsassistent te volgen, maar kun je vanuit een van deze opleidingen eigenlijk wel doorstromen naar Tandheelkunde? Kan hier namelijk niks over vinden, terwijl de opleidingen toch redelijk met elkaar in verband staan en het een voorbereiding op het "echte werk" zou moeten zijn.

Alvast bedankt voor het lezen/antwoorden,

Oral.
vV

vanuit assistente kan je in ieder geval niet doorstromen! vanuit mondhygiene wel, maar daar heb je al te lage diploma`s voor. Ik zou dus eerst eens heel erg goed gaan informeren bv bij de universiteit zelf hoe dit zit. Er is inmiddels zoveel vernaderd dat ik er geen antwoord op kan geven, maar onderschat niet de waarde van wat je mist, en wat er nodig zal zijn om dit in te lopen.

succes in ieder geval!
zo, 10/24/2010 - 16:19 Permalink
Illuminus

Als je een roeping hebt moet je zeker niet nalaten te proberen dit uit te laten komen.
Je bent 21 zonder (voldoende) vooropleiding, dat maakt het een stuk lastiger en vraagt van jezelf
erg veel motivatie en doorzettingsvermogen.

Je hebt grofweg routes:

1) VWO diploma halen met de juiste profielen
2) Colloquium doctum
3) MBO assistentenopleiding----->Mondzorgopleiding----->Tandheelkunde

Route 1 is de meest safe optie, je kunt dit bij bijv. luzac of een avondopleiding in 2 jaar halen mits je voorkennis dit toelaat uiteraard.

Route 2 is een toelatingsexamen van de universiteit voor 1 specifieke opleiding, als je dit haalt kun je meeloten voor tandheelkunde, maar niet voor een andere studie (mocht je je bijv. bedenken en iets anders willen gaan doen). Als voorbereiding kun je cursussen doen bij het James boswell instituut in utrecht (zij nemen ook examens af, als je die haalt kun je in sommige gevallen voor dat onderdeel vrijstelling krijgen op het colloquium doctum)
Probleem is wel dat het colloquium doctum universiteitsgebonden is en het zo kan zijn dat je het colloquium gehaald hebt in groningen en in amsterdam ingeloot wodt. Ik weet niet of de colloquia inwisselbaar zijn, dat zul je moeten navragen.

Route 3 is naast erg lang (reken op een jaar of 10 minimaal)....ook een onzekere route, er was tussen mondzorg en tandheelkunde een schakeljaar (kosten 15.000 euro) waarna je in de master werd toegelaten. Maar dit schakeljaar is er afgelopen jaar niet geweest en of het nog weer komt? Niemand die het weet....het zou mijn gok niet zijn zeg maar.

Mijn advies: Een degelijk VWO diploma halen, misschien qua voorbereidingstijd iets meer dan voorbereiden voor een colloquium doctum, maar het geeft je een veel betere basis voor iets anders mocht het tandheelkunde verhaal er toch niet inzitten.

Succes!
zo, 10/24/2010 - 16:49 Permalink
Spiegeltje

Tegenwoordig is er naast domme loting ook (steeds meer) instroom via decentrale selectie, dus toelating op basis van kwaliteiten/motivatie. Kijk even op internet of dit ook nog bepaalde opleidingseisen stelt...

Alles wat je wilt weten over de procedure is te vinden op internet of te verkrijgen met een paar telefoontjes, maar wat er niet staat is hoe je het het beste gaat klaarspelen wat betreft combineren met werk- en privéomstandigheden. Er is nogal wat doorzettingsvermogen en intelligentie nodig om dit, zeker route 1 (deelcertificaten) of 2, naast je andere beslommeringen af te maken. Ik zou daar eerst heel goed over nadenken en een paar vragen eerlijk beantwoorden. Maar goed dat terzijde. Evengoed veel succes toegewenst :D


N.B Testimonium is ook geldig voor andere tandheelkundeopleidingen in den lande
zo, 10/24/2010 - 17:47 Permalink