Vraagje over een brug

Author:
Vroagie
Posted:
za, 06/29/2002 - 12:52
Ik heb een maand geleden een brug gekregen. Voor de verduidelijking dus 3 kiezen, de twee buitenste klein geslepen en de middelste getrokken. En daarover is een brug geplaatst. Nu staat er in mijn polisvoorwarden "eenmalig per jaar wordt een kroon vergoed of een 3 vlaks inlay". Ik heb een brug gekregen dit betekent toch hetzelfde als een 3 vlaks inlay?

De reden waarom ik dit vraag omdat ik 1 kroon heb vergoed gekregen. Volgens mij is dit verkeerd maar dan moet ik eerst weten of een 3 vlaks inlay hetzelfde is als een brug.
de digitale tandarts

Een drie-delige brug wordt gebruikt ter vervanging van een ontbrekende tand/kies.

De tanden/kiezen grenzend aan het ontstane hiaat worden omslepen zodat er kronen over heen kunnen gezet worden. Aan deze twee kronen zit een dummy-kroon vast welke de ontbrekende tand/kies vervangt:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/driedeligebrug.jpg

Met andere woorden voor een brug zijn twee kronen noodzakelijk en een dummy.

Een drievlaks inlay is een gouden of een porseleine vulling gemaakt door bijv. een tandtechnieker die zich in drie vlakken van een tand/kies bevindt:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/vlakken.jpg

Hier zijn de verschillende vlakken van een kies te zien. In de geboorde preparatie kan in dit geval een tweevlaks inlay geplaatst worden. De prijs van een inlay is over het algemeen gelijk aan of lager dan van een kroon.

Dus als je verzekering maar 1 kroon of drievlaksinlay vergoedt per jaar zullen de tweede kroon en de dummy-kroon bij een driedelige brug helaas niet meer vergoed worden.

Een belangrijk deel van de rekening bestaat ook uit tandtechniekkosten en het wil nogal eens voorkomen dat dit deel niet vergoed wordt.

Met vriendelijke groet.
do, 07/04/2002 - 23:47 Permalink
sterretje

hoi

jammer dat je van tevoren niet beter geinformeerd hebt want nu zijn de kosten best nog hoog voor jezelf.als je iets duurs van plan bent vraag dan aan de tandarts welke codes er van toepassing zijn en informeer daarna je verzekering want soms vergoed de verzekering geen techniekkosten en die zijn meestal ong.de helft van het totaal. maar ja sit is nu mosterd na de maaltijd maar ev.heeft iemand anders er iets aan want 1 brug kan ook uit wel 4 /5 /6 of meer tanden/kiezen bestaan ! dus een kroon is geen brug maar dat snap je nu wel.
tip voor altijd ==> vragen ,vragen en nog eens vragen !!

groetjes van maxima
za, 07/06/2002 - 17:28 Permalink