verstandskies uitgesneden, nog steeds verdoofd gevoel

Author:
meriam
Posted:
do, 07/11/2002 - 13:59
Op 12 juni jl. heb ik m'n verstandskies rechtonders eruit laten snijden bij de kaakchirurg.

De kaakchirurg had me toen gewaarschuwd dat de zenuw die kort langs de kies loopt beschadigd zou kunnen worden met als gevolg dat er (tijdelijke) gevoelloosheid in de kin en lip op zou kunnen treden.

De eerste 1,5 week heb ik veel last gehad van de wond. Het zag er niet echt onstoken uit, maar de pijn was zo erg dat ik terug ben gegaan naar de kaakchirug. Ik heb toen een peniciline kuur gehad, waardoor de pijn na een aantal dagen wel flink afnam.

Ik had alleen helaas ook nog steeds een verdoofd gevoel op een gedeelte van m'n kin en in m'n mond (tandvlees) aan de kant vanaf de plek waar m'n verstandskies zat tot zo'n beetje aan m'n hoektand.

Ik ben nu zo'n 4 weken verder vanaf het moment dat de kies eruit is gesneden. De pijn is weg, de wond geneest goed (ziet er althans mooi rose uit, gat is ook goed gedicht).
Maar dat dove gevoel is er dus nog steeds.
Het dove plekje op m'n kin vind ik nog niet zo erg, maar in m'n mond is het echt heel erg vervelend, vooral als ik eet en voedsel tussen m'n kiezen maal.

Is er een mogelijkheid dat dit nog over gaat? Ik heb er geen tintelend gevoel in, maar het is echt doof (is zeker niet zo'n goed teken?)

Kan iemand me vertellen hoe lang het ongeveer duurt voor die zenuw hersteld kan zijn? Volgende week woensdag moet ik terug naar de kaakchirurg voor controle en ik zal dit ook zeker aankaarten. Maar wat kan hij er eventueel aan doen?

Alvast bedankt voor uw reactie(s)

Groetjes,
Meriam
sterretje

hoi,

het kan inderdaad wel eens voorkomen na het trekken van een verstandskies in de onderkaak dat een zenuw beschadigd word. dat is heel vervelend maar er is volgens mij weinig aan te doen behalve afwachten en hopen dat het gevoel een beetje terug komt.
bedenk wel dat de kaakchirurg ook zijn best doet en misschien kan hij je geruststellen volgende week. maar ja geen mens is het zelfde en het kan zelfs voorkomen dat het gevoel jaren wegblijft.dat is het geval bij een patient bij mij uit de praktijk.maar laat je hierdoor niet afschrikken want dat zijn natuurlijk wel extreme gevallen.
succes volgende week en ik hoop dat je gevoel snel weer terug komt ! :smile:

xxx

[ Dit Bericht is bewerkt door: huisvrouw op 2002-07-13 20:29 ]
za, 07/13/2002 - 20:28 Permalink
de digitale tandarts

Belangrijke zenuwen die door tandheelkundige behandelingen in de onderkaak (tijdelijk) beschadigd kunnen worden zijn de nervus alveolaris inferior, nervus lingualis en de nervus buccalis.

De behandelingen waarbij het risico hierop het grootst is, zijn de operatieve behandelingen o.a. het trekken van een verstandskies, zetten van implantaten en operatieve behandeling van ontstoken wortelpunten (apex resectie), soms ook mogelijk na het geven van een verdoving.

De eerste behandeling is bij u uitgevoerd en de kaakchirurg had van te voren verteld dat er een mogelijke kans op beschadiging aanwezig was. Helaas heeft u nu als ik het goed begrijp een verdoofd gevoel op een gedeelte van uw kin en het tandvlees aan de wangkant (?!) vanaf de verstandskies tot ongeveer de hoektand.

Hieronder is de nervus alveolaris inferior te zien, deze zenuw loopt vlak onder de kiezen.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/nervus.gif
Van het linkerdeel is de buitenste laag van het bot in de tekening weggelaten en is te zien dat de zenuw takjes afgeeft naar de kiezen. In het rechterdeel is te zien dat de zenuw daar naar buitenkomt en o.a. naar de kin en lip loopt.

De zenuw verzorgt dus niet alleen het gevoel van de tanden en kiezen in een kaakhelft, maar ook het voorste deel van het tandvlees, een deel van de lip en kin van deze helft.

Tijdens een behandeling, zoals bij u is uitgevoerd, kan de zenuw gekwetst worden. Nadat de verdoving dan uitgewerkt is, voelt men een verdoofd gebied en/of tinteling/jeuk in de behandelde kaakhelft. Meestal is dit voelbaar in de kin en/of de onderlip.

Bij u is ook het gevoel in het tandvlees vanaf de verstandskies tot aan de hoektand verdwenen. Dit gebied wordt meestal van gevoel voorzien door een andere zenuw: de nervus buccalis.

Laat de kaakchirurg dit onderzoeken hij/zij kan het beste de situatie beoordelen.

Over het algemeen keert het gevoel binnen drie tot zes maanden terug. Prikkelingen/ tintelingen zijn vaak als een goed teken te beschouwen.

In sommige gevallen kan door stimulatie en/of chirurgische reconstructie geprobeerd worden de zenuwfunctie te verbeteren, echter zal in de meeste gevallen worden afgewacht in welke mate het gevoel terugkomt.

Succes!
ma, 07/15/2002 - 00:53 Permalink
meriam

Hallo,

Ik wilde even laten weten dat het een stuk beter gaat.
De kaakchirurg had me verteld dat het dove gevoel dat ik in m'n mond had (zo'n beetje van m'n kies tot m'n snijtand aan de wangkant) door het litteken(weefsel) kwam.
Hij had verder goede hoop dat het gevoel in m'n kin weer terug zou komen.

We zijn intussen zo'n 3 maanden verder en het gevoel in m'n mond is inderdaad een heel stuk verbeterd. Ik heb alleen nog een beetje een raar gevoel naast de plek waar m'n kies eruit is gesneden. Dat is waarschijnlijk het littekenweefsel. Heb ik verder geen last van.

Het gevoel in m'n kin begint heel langzaam weer terug te komen. Ik had sinds een tijdje een 'jeukerig' gevoel op dat dove plekje. Als ik dan krabde voelde ik toch niks.. heel raar. Maar sinds een aantal dagen voel ik een tinteling op m'n lip als ik over het plekje wrijf. Ik voel de aanraking ook heel lichtjes op m'n kin.
Het gevoel begint dus terug te komen.

Ik wilde dit even vertellen voor mensen die wellicht een soortgelijk probleem als ik hebben. Het gevoel komt (bijna) altijd terug. Geduld is een schone zaak, dat blijkt hier ook maar weer es mee.

Groetjes,
Meriam
wo, 08/14/2002 - 11:34 Permalink