gaaf gebit, toch kies verloren!?

Author:
4robbie
Posted:
ma, 07/01/2002 - 11:44
Mijn dochter (16jr) heeft een zeer gaaf gebit. 2 jaar geleden is een gaatje (eerste en enige) in achterste kies behandeld. Na enkele maanden toch wortelkanaalbehandeling nodig. Nu 1,5 jaar later hevige pijn, op röntgenfoto hevige ontsteking. Conclusie van onze tandarts (en z'n maatschap) dat alleen het trekken van de kies nog mogelijk was. Verdere behandeling zou op termijn de kies niet redden en de komende maanden wel voor de nodige (pijn)klachten kunnen zorgen.

VRAAG:
- heeft de tandarts de eerste vulling niet goed gelegd (lekken?)
- heeft de tandarts de wortelkanaalbeh. niet nauwkeurig genoeg gedaan? (heeft zeker géén 1 tot 1,5 uur geduurd)
- is de redenatie dat bij iemand van 14 jaar een ingreep in de tand/kies een andere, en in dit geval jammerlijke, prognose kan hebben dan bij een volgroeid persoon?

ps: ik ben al 10 jaar zeer tevreden over mijn tandarts maar zoek naar een acceptabele verklaring voor het voorgaande. Mijn 2 dochters hebben een bijna 100% gaaf gebit en dat 1 zo'n klein rot gaatje tot het verlies kan leiden van een element uit een zorgzaam onderhouden gebit vind ik (en vooral mijn dochter die tot haar 18e moet wachten om het gat kosmetisch te kunnen herstellen) ongelofelijk.
Ik wil hiervan leren en bij eventuele volgende vergelijkbare behandelingen kunnen 'inschatten' of een tandarts al het nodige heeft gedaan om (vervolg)schade te voorkomen. Ook een tandarts kan niet elke dag 100% performen.
de digitale tandarts

Het is altijd zeer vervelend als in een korte tijd een aantal tandheelkundige problemen ontstaan. De vraag is dan altijd was dit van tevoren niet te zien aankomen.
Door regelmatige periodieke controles, gecombineerd met rontgendiagnostiek is de tandarts veelal in staat om de gebitsgezondheid van zijn patienten goed te volgen.
Toch kan tandbederf zeker bij jeugdigen zich razendsnel ontwikkelen, enerzijds om de mondhygiene niet een constant gegeven is, in de pubertijd komt het nogal eens voor dat dit er bij inschiet en anderzijds omdat ook de hoeveelheid ingenomen hoeveelheid suiker snel kan toenemen(snoepen/frisdrankjes,breezers etc.).

Doordat (gelukkig) het merendeel van de bevolking met een fluoride tandpasta poetst ontwikkelen zich minder snel gaatjes, het effect hiervan kan echter wel zijn dat aan de buitenkant het glazuur (ook op de rontgenfoto) er gezond en hard uit ziet, terwijl er zich binnenin wel degelijk tandbederf bevindt, in het engels wordt dit hidden caries genoemd.

Behalve goede diagnostiek (controle, rontgenfoto's etc.) is ook preventie heel belangrijk. Een beperkt aantal zoetmomenten per dag en vaak genoeg en op de juiste manier poetsen! Dit is o.a. bij de tandarts na te gaan met een plakkleuring, hierbij wordt een rode kleurstof aangebracht op de tanden en kiezen, welke na spoelen op de plekken met plak blijft zitten. Hierdoor is goed te zien waar de plak niet weggepoetst/geflosst is en kan de mondhygiene bijgestuurd worden.

De vragen die u stelt met betrekking tot eventuele (vervolg)schade, kan ik niet beantwoorden. Ten eerste wegens het feit dat ik daar onvoldoende gegevens voor heb en ten tweede dat dit forum niet bedoeld is voor second-opinions. Als u toch een second opinion zou willen hebben dan verwijs ik u door naar het Tandheelkundig Informatie Punt (TIP) 0900-2025012

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-07-11 12:48 ]
do, 07/11/2002 - 12:46 Permalink