apexresectie

Author:
cijferaar
Posted:
di, 05/11/2004 - 13:33
Hallo,
Gisteren de apexresectie. De tandarts had eignlijk om een secondopnion gevraagd omdat er geen onsteking op de foto te zien was. Maar de kaakchirurg vond het feit dat er ooit (32 jaar geleden) een endo was geweest genoeg aanleiding om de boel open te maken en schoon te maken, ontstekening of niet. Het is de tweede snijtand voor en dat schijnt een invoudige ingreep bij deze tand.

Eerst de verdoving, daarna voel je zonder pijn toch wel de jaap, dan wat gemorrel en getrek (juiste plek opzoeken?) en boort de chirug een gaatje. In de holte van de wortelpunt bleek toch wel een kleine onsteking die niet zichtbaar was op de foto. Nog wat verder boren (onstoken tandbeen weghalen?). Dan de vulling erin en met een paar touwtjes wordt de boel weer dichtgeknoopt. Tot slot nog een eindfoto en de klus is geklaard. Met een kwartier stond ik weer buiten. Advies: koelen en pijnstiller, zo min mogelijk bukken en een extra kussen bij het slapen (voorkomen van stuwing).

Buiten gekomen was het inmiddels warm geworden. Ik had niets koels bij me. (Dat zou allang gesmolten zijn na mijn reis per OV naar het ziekenhuis). De bus stond bij de halte en reed net weg. Op mijn gezwaai reageerde hij niet en reed door. Dus een kwartier wachten in de warme zon.
Bij het station aangekomen bleek mijn streekbus ook net vertrokken. Nu een half uur op de volgende bus wachten in de warmte. Ik voelde mijn gezicht inmiddels zwellen.

Ruim anderhalf uur na de ingreep was ik thuis. Ik ben toen gelijk gaan koelen maar alles begon al flink zeer te doen. Ik ben na een kwartier koelen naar de apotheek gegaan om de pijnstillers en de spoelvloeistof te halen.
Zelfs het ijsje wat ik at om te koelen smaakte niet meer.

Nu een dag later heb ik nog een hele dikke lip. De wond ziet er rustig uit en doet geen pijn. Ik denk dat de zwelling en de (lichte) napijn afkomstig zijn van het kneuzen van mijn wang en lip (blauwe plek op mijn wang in de plooi naar mijn lip). Eerder koelen had dit wellicht voorkomen

Waarom stelt de kaakchirug niet een wacht(herstel)ruimte beschikbaar met coldpacking en pijnstilling? Niet iedere patient is binnen een half uur na de behandeling thuis!. Na een uur tot anderhalf uur koelen kun je dan rustig naar huis gaan.

De behandeling op zich is mij erg meegevallen. Zeker niet meer belastend dan een reparatie bij de tandarts. Alleen de afstand en het koelen!
Cijferaar