uitgebeid tandsteen verwijderen

Author:
tandplak
Posted:
do, 09/18/2008 - 22:40
Ben in begin mei ben ik nog bij de tandarts geweest voor controle.
Er is uit gebreid tandsteen verwijderd. [Uitgebeid M 59]
Maar nu is voor oktober een nieuwe controle. Maar weer met uitgebreide gebitsreiniging.
Ik moet ook eerder komen om --- in plaats van --- uur. [ik laat te tijden weg i.v.m. herkenning]
Ik geloof niet dat mijn gebit plots zoveel tandsteen en andere vervuiling bevat.
Vroeger haalde de tandarts soms jaren geen tandsteen weg.
De gebits reiniging wordt door de assistente gedaan. Zo heb ik mij twijfels.
En vertrouw mijn tandarts niet meer.
Ik heb al jaren geen behandeling gehad bij de tandarts. Nooit problemen met tandvlees of zo.
Ik vind het vreemd dat ik plots gerommeld moet worden.
Wordt ik belazerd?
1 ding alles word vergoed door de verzekering Unive. :lol: :smt010
Spiegeltje

Vroeger haalde de tandarts soms jaren geen tandsteen weg.

Slechte zaak! Bijna iedereen, ook als je behoorlijk poetst, krijgt wel te maken met wat tandsteen en dat kan maar het beste meteen worden verwijderd. Gladde tanden blijven makkelijker schoon en vrij van plak.

Word ik belazerd?

Hoe lang duurde de behandeling ongeveer? In mijn geval is de mondhygieniste (assistenten werken niet in mijn mond) toch wel minimaal een half uur bezig voordat M59 wordt gedeclareerd.

Het is mogelijk dat de tandarts, door bijscholing bijvoorbeeld :D , wat meer bewust is geworden van de nadelige gevolgen van tandsteen/tandvleesproblemen en dus eerder tot behandeling overgaat. Aan de andere kant, het zou ook kunnen dat M59 wat ruim is gedeclareerd als even plaatselijk een kleine hoeveelheid tandsteen wordt weggehaald. Vandaar mijn vraag.

N.B. ik besteed veel tijd/aandacht aan het poetsen/stokeren/rageren, maar krijg toch tandsteen. Niet veel, zegt ze, maar ze is evengoed 20 minuten tot een half uur bezig met schoonmaken. Ik ga om de 6 maanden.
do, 09/18/2008 - 23:07 Permalink
mecánico para …

Ben in begin mei ben ik nog bij de tandarts geweest voor controle.
Er is uit gebreid tandsteen verwijderd. [Uitgebeid M 59]


De gebits reiniging wordt door de assistente gedaan.


als de assistente het doet en ze doet er een half uur over, dan is ze ofwel heel traag ofwel ze haalt veel subgingivaal (onder de rand van het tandvlees) tandsteen weg.
Dat eerste, het langzaam zijn, kan. Maar om daar dan een prijskaartje aan te hangen is een tweede. Kortom het is voor de tandarts een heel fijne manier om haar bezig te laten zijn en ook nog rustig te laten werken blijkbaar.
Het tweede kan niet, want ze is geen mondhygieniste.

tja, belazerd is een groot woord, maar het is een beetje creatief omgaan met de codes tov de geboden zorg. Waarbij ik dus niet zeg dat het onder de maat is.
Overigens, Univé kan wel betalen. Als er strax een premieverhoging aan zit te komen dan weet u nu wel waarom.
vr, 09/19/2008 - 11:17 Permalink
boedha

Sinds kort een nieuwe tandarts omdat mijn vorige waar ik als sinds mijn kinderjaren bij liep met pensioen is.Nu is er bij mij uitgebreid tandsteen verwijderd door de assistente.
Wat ik mij nou afvraag is of een gewone tandarts assistente deze behandeling wel mag doe.
Wie heeft daar ervaring mee? :smt001
do, 10/30/2008 - 19:36 Permalink
Spiegeltje

.
Wat ik mij nou afvraag is of een gewone tandarts assistente deze behandeling wel mag doe.


Dat is niet wettelijk verboden. Iedereen die het kunstje een beetje beheerst mag dit doen. Zo heeft de wetgever het gewild. Als patient bepaal je echter zelf wie er wel en niet in je mond werkt.

Persoonlijk vind ik het veiliger om hiervoor naar een mondhygieniste te gaan die goed is opgeleid. Voor een beetje aanslag en tandsteen verwijderen boven de rand van het tandvlees is dat misschien wat 'overkill' maar als er lang geen tandsteen is verwijderd is er meestal wel meer nodig. En voor goed tandsteen verwijderen onder het tandvlees, dan moet je wel precies weten wat je doet. Of dat zo is bij een assistente die hoogstens een cursus heeft gevolgd van een dag of wat? Ik betwijfel het.
za, 11/01/2008 - 16:23 Permalink
zonnedans

ik ging bij mijn ex-tandarts ( die ik 24 jaar had) tot maart 2006
1x per jaar voor tandsteen verwijdering.

op de uitdraai print staat :
tvn gebitsreiniging gemiddeld

vraag1 wat betekent tvn ?

vraag2 hij slijpte me die tandsteen weg met apparaat, deed hij snel 1 a 2 minuten,
is dat veel te snel en te ruig ?

een goede tandsteenverwijdering doe je met een haakje en onder het tandvlees ?
zo, 11/09/2008 - 00:32 Permalink
Lieneke

Staat er geen tvg? Dat staat voor tandsteen verwijderen gemiddeld. Misschien gebruikt hij een N voor normaal?

Het apparaat slijpt niet, maar trilt. Er gaat dus niks van de tand zelf af; enkel het tandsteen.
Waarschijnlijk heeft de tandarts niet langer gekeken dan zn neus lang was en enkel de ondertanden gereinigd.

Het verschil tussen de haakjes en het apparaat is kwalitatief niet aanwezig. Met het apparaat gaat sneller. Zelf doe ik het met de hand en met het apparaat.

Onder het tandvlees reiningen doe je natuurlijk alleen als daar iets zit. Gelukkig zit daar niet altijd wat.
zo, 11/09/2008 - 09:54 Permalink
tandplak

Ik ben in middels geweest. Omdat ik goed gepoetst :smt001 had was er weinig tandsteen. Dus was men in 10 minuten klaar. De tandarts heb ik niet gezien. alleen de assistent. De rekening moet nog komen of gaat rechtstreeks naar de Unive. :roll:
Over een half jaar krijg ik vanzelf een kaartje. Tot zover heb ik geen last.
Alleen kom ik er later op terug. wat mij vroegere tandarts fout gedaan heeft. :smt013 op een ander onderwerp menings verschil met de tandarts.
zal er komende week verhaal over schrijven.
:smt006
wo, 11/12/2008 - 00:00 Permalink
tandplak

Na mijn reactie van gisteren. :(

Alleen zit ik nu met een rekening die ik na gisteren toevallig vanmiddag kreeg via de post. Van FA-MED bv Amersfoort.
C12 volgend periodiek preventief onderzoek € 19.10.
[twijvel is er wel goed gekeken. :roll: naar afwijkingen?]
M59 Gebitsreineging uitgebreid. € 45.10. totaal € 64.20. :smt010
Ik ben hooguit 10 minuten behandeld met gebitsreiniging.
Men haalden tandsteenweg. en sommige plekken werden gepolijst.

Dit allemaal door de assistent en heb de echte tandarts heb ik niet gezien. :roll:
En was niet in het pand aanwezig volgens mij. :smt018

Ik stuur de rekening door naar de UNIVE.
Maar ik heb mijn twijfels. :smt019

Ik blijf hem aardig vinden hoor de tandarts en de assitent. Naar die rekeningen en het gerommel in mijn mond. :smt018
wo, 11/12/2008 - 20:35 Permalink
Spiegeltje

Een assistente kan natuurlijk wel - tijdens het tandsteenverwijderen - gelijk even kijken of haar dingen opvallen maar dat is wat anders dan een controle zoals de tandarts doet. Die kijkt veel verder. Om dat nou in rekening te brengen?

De verzekering zal het wel betalen, maar ik zou bij het maken van een afspraak er in het vervolg bij zeggen dat je graag wilt dat de tandarts zelf de controle doet en niet een assistent. Dat recht heb je in ieder geval.

M59 voor 10 minuten werk vind ik ook erg ruim gedeclareerd. Ik ben bang dat daar weinig aan te doen is omdat het tarief niet is gekoppeld aan een behandelduur. Nergens staat ook dat C12 alleen kan worden gedeclareerd als de tandarts de controle zelf heeft gedaan.
do, 11/13/2008 - 00:29 Permalink
mecánico para …


M59 voor 10 minuten werk vind ik ook erg ruim gedeclareerd. Ik ben bang dat daar weinig aan te doen is omdat het tarief niet is gekoppeld aan een behandelduur. Nergens staat ook dat C12 alleen kan worden gedeclareerd als de tandarts de controle zelf heeft gedaan.


leuke redenatie maar wel met denkfout.

1) je koppelt 10 minuten aan een tarief en een vaardigheid, en dan zal je zien dat uitgebreid de lading van de behandeling niet dekt qua inzet en qua problematiek. dus de code is niet oke. of de verz. dat dekt is een tweede, maar je hebt betaald voor de suite en je kreeg de bezemkast.....

2) voor C12 staat controle voor gebitscontrole/preventief onderzoek. en bekwaam maakt bevoegd voor invasief maar ook voor het stellen van diagnoses is een brede voorkennis nodig. Kan ze dit? en kan ze dit in de bereedte van de gepresenteerde mond? alleen al het feit dat dan uitgebreid tandsteen verwijderen wordt gekoppeld aan een vervolgbezoek over 6 maanden........klopt niet. kortom, ze zit te werken in een mond en heeft waarschijnlijk een heerlijke ongeremdheid door afwezige kennis. EN doet lekkah controlletjes.
Zou de huisarts een moeten proberen. stond ie met zijn duimen aan elkaar gebonden om een paal op het dorpsplein om door de sterkste local een setje van 25 stokslagen te mogen ontvangen en aansluitend dankuwel te zeggen.
:smt013
do, 11/13/2008 - 12:16 Permalink
vV

Zijn we weer .. C12 door een assitente.. M49 voor 10 min, door een (hopelijk opgeleide..) assistente (die heel misschien voldoende bagage heeft om de titel precentie0-assistente te mogen dragen..)

Maar bij M59 zou ik toch een praatje over mondhygiene mogen verwachten, want daar geeft de betiteling uitgebreid wel aanleiding toe.. En is er een DPSI score gedaan? behalve min of meer standaard handeling (gekopped aan de lijst wat er voor C12 gedaan moet/kan worden) Want daar geeft M59 ook wel aanleiding toe m.i.

Verdere deel C12 is idd diagnostiek, en preventieassistente of neit> not done door assistente, maar door tandarts zelf.. En de tandarts zal bij delegeren van werkzaamheden wel in het pand aanwezig moeten zijn!! zit het u allemaal niet lekker kunt u verlangen de volgende keer en verder altijd alleen door de tandarts behandeld te worden. (is wetgeving over..)
do, 11/13/2008 - 12:38 Permalink
Spiegeltje

En de tandarts zal bij delegeren van werkzaamheden wel in het pand aanwezig moeten zijn!!

Geldt dat niet alleen voor de voorbehouden handelingen? Het uitvoeren van een controle is dat m.i. niet. Hoezeer ik ook vind dat je dat door de tandarts moet laten doen. Maar je hebt mensen die zich 1x per jaar laten controleren door de tandarts en dan ook nog een mondhygieniste/assistente bezoeken in dienst van de tandarts die dan ook nog even snel een C12 declareren.

Volgens mij alleen op te lossen door vooraf te zeggen dat de controle alleen door de tandarts moet plaatsvinden en dat je ook geen prijs stelt op een extra controle door MH of assistent.
do, 11/13/2008 - 13:07 Permalink
mecánico para …

En de tandarts zal bij delegeren van werkzaamheden wel in het pand aanwezig moeten zijn!!

Geldt dat niet alleen voor de voorbehouden handelingen? .


een diagnose stellen IS een voorbehouden handeling. de nieuw opgeleide mondhygienistes mogen dat amper zelfstandig doen...........dus dat door een souschef laten doen die wel de prins geen kwaad weet lijkt me dan wel een stapje verderderder
do, 11/13/2008 - 16:41 Permalink
tandplak

Ik wil nog een opmerking maken. :lol:
In het verleden werd er tandsteen verwijderd gemiddeld.
Waarom nu opeens uitgebreid en dan nog wel door de assistente.
Ik heb mij verdenkenis. ik weet het niet meer.

De tandarts waar ik nu zes jaar bij ben heeft nog nooit een behandeling hoeven doen. Waarom hij mij niet eens per jaar laat komen. In plaats van om het halfjaar. dat weet ik niet. Eigenlijk en durf ik niet te klagen.

Maar met dat gerommel ben ik bang dat er juist meer schaden ontstaat. Er zijn nog een paar tandartsen die open staan voor nieuw patenten. Maar om het zover te laten komen. :smt018
Een troost is dat de unive tot 250 € dit soort behandeling tot 100 % vergoed. :lol:
Vroeger had hij een mondhygiëniste bij de praktijk. Maar die is er niet meer in de praktijk.

Eigenlijk hoort dit bij meningsverschil met de tandarts.
Maar de tandarts moet toch het besten doen voor zijn patiënt. :smt014
do, 11/13/2008 - 22:59 Permalink
Spiegeltje

een diagnose stellen IS een voorbehouden handeling. .


Nee, dat is het niet. Lees de Wet BIG eens goed. Overigens is er enkele jaren geleden wel een diskussie geweest of het verstandig zou zijn om het stellen van een diagnose wel onder te brengen onder de (beperkte) lijst voorbehouden behandelingen. Dit naar aanleiding van enige incidenten in het alternatieve circuit. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg van VWS heeft toen geconcludeerd dat dit vooralsnog niet wenselijk was. De Minister heeft dit advies overgenomen.
vr, 11/14/2008 - 10:38 Permalink
Spiegeltje

... En de tandarts zal bij delegeren van werkzaamheden wel in het pand aanwezig moeten zijn!!


Geldt m.i. specifiek voor voorbehouden handelingen, althans als ik de recente circulaire van de IGZ er nog eens op nalees lijkt dat zo.En het stellen van een diagnose is dat niet. In de Wet BIG is dit trouwens niet geregeld.

Overigens lijkt het me vrij vanzelfsprekend dat een assistente niet zomaar een goede diagnose kan stellen. Maar de politiek vindt het niet erg (genoeg) als de patienten daar de zure vruchten van plukken.

Daarom wordt op dit forum - mijns inziens terecht - geadviseerd om als patient de controle uit te laten voeren door de tandarts. De patient moet daar soms zelf alert op zijn.

De patient is er nog steeds niet aan gewend dat je goede zorg niet in de schoot krijgt geworpen maar dat je daar actief naar moet zoeken.
vr, 11/14/2008 - 10:51 Permalink
mecánico para …

een diagnose stellen IS een voorbehouden handeling. .


Nee, dat is het niet. Lees de Wet BIG eens goed. Overigens is er enkele jaren geleden wel een diskussie geweest of het verstandig zou zijn om het stellen van een diagnose wel onder te brengen onder de (beperkte) lijst voorbehouden behandelingen. Dit naar aanleiding van enige incidenten in het alternatieve circuit. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg van VWS heeft toen geconcludeerd dat dit vooralsnog niet wenselijk was. De Minister heeft dit advies overgenomen.



Zou je zonder het hele beeld te hebben een diagnose kunnen stellen? en wat als je iets overhet hoofd gaat zien?

if ja = bekwaam
if nee = niet bekwaam

en waarom zijn er toch zoveel mensen die wel klokken horen maar geen klepels kennen? omdat je niet geremd door kennis denken een diagnose te kunnen stellen. suggestieve vragen en leidend gesprekvoeren.........dan leuter je iemand zomaar aan wat je als eerste te binnen schoot als ware aannemelijk voor je probleem. Dat is geen diagnostiek, dat is hoogstens een waarneeming. misschien een herkenning maar geen diagnose.

salmiac modus: er zit een donkere plek op een kies..............wat is het??

roept u maar, ik wacht rustig af
vr, 11/14/2008 - 11:59 Permalink
mecánico para …

als je een controle termijn, NU dus, bepaalt, waar zou dat op gebaseerd zijn? precies, op je diagnostiek, te verwachtingen van problemen etc.
dat zijn m.i. toch wel issues waar je je gelet op hoeveelheden tandsteen dan eens moet afvragen of er niet een terughoudend beleid is ingesteld (we'll see what happens) of dat het gewoon de halfjaarlijksecontrole wordt die a lsinds de midden jaren 60 bestaat. En die in nederland is ingevoerd op basis van de intervallen die GEMIDDELD nederland nodig heeft gehad voor gebitsonderzoek.

even in auto termen APK is plannen voor 1 jaar afhankelijk van het aantal kilometers. Dus als je weet dat die persoon nu weer 50.000 km gaat rijden en de verwachting van de banden is 30 en de remblokken nog 10.000 dan vervang je de remblokken en zeg je dat de banden halverwegen het jaar moeten worden vervangen.
Als iemand 10.000 per jaar rijdt hoef je dat niet te doen, want dan zijn ze bij de volgende beurt aan vervanging toe. Dat is detectie en diagnostiek tegelijk.

kortom, als je wat tandsteen krabt heb je GEEN preventief onderzoek gedaan want je hebt geen diagnostiek bedreven.
Kan de minister niet erg vinden, maar in ons geval staat die term er echt. en deze dame heeft welwillend gekrabbelt maar geen periodiek preventief onderzoek gedaan........of in elk geval haar bevindingen niet omgezet in een recall die korter is dan 6 maanden en bij de lading uitgebreid tandsteen zou kunnen horen.

capice?
vr, 11/14/2008 - 13:15 Permalink
vV

+1
Zoals gezegd: een diagnose is dat, anders dan door jou gesteld hierboven, niet.
C12 is, nogmaals, gewoon diagnostiek bedrijven.. Is niet letterlijk in het lijstje van IGZ genoemd, maar is het zuiver medisch EN juridisch gezien wel.

http://www.rvz.net/data/download/advies_medische_diagnose.pdf

gaat specifieker over de alternatieve sector, maar diagnose stelling binnen reguleier, en met name delegeren daarvan kan jer 1 op 1 voor in de plaats stellen lijkt mij. Voor wie geen zin heeft het geheel door te lezen, beperk u tot pagina`s 14 en 15 vooralsnog.
vr, 11/14/2008 - 14:26 Permalink
Spiegeltje

Ja, dat advies is wat ik al noemde en uiteraard integraal had gelezen (zie mijn bericht 10:38 am). En op grond waarvan de Minister dus heeft geoordeeld dat de Wet BIG niet zodanoig wordt aangepast dat diagnostiek onder 'voorbehouden handelingen' komt te vallen.. (Ik onderstreep het nog maar een keer omdat herhalen kennelijk niet afdoende is).

Dit was de reactie van Minister Hoogervorst op het advies.
http://www.rvz.net/cgi-bin/adv.pl?advi_relID=93&chap_relID=7&la…

Citaat.

"De RVZ komt in zijn gedegen en goed onderbouwd advies tot de conclusie dat het aanmerken van ‘het stellen van een medische diagnose’ als een aan artsen voor te behouden handeling geen oplossing biedt voor het eigenlijke probleem. Ook vindt de RVZ het een te zware oplossing voor een – vooralsnog - te gering gebleken gezondheidsprobleem. Naast twijfels aan de effectiviteit en proportionaliteit heeft de Raad aanzienlijke twijfels bij de handhaafbaarheid. Gegeven deze drie bedenkingen, te weten twijfels aan de effectiviteit, de proportionaliteit en de handhaafbaarheid, neem ik het advies van de RVZ op dit punt over."


Lijkt me glashelder. Ik zie overigens op p.14 en p. 15 niets staan dat aan bovenstaande iets afdoet.

Je schrijft verder: "C12 is diagnostiek bedrijven". Dat zou best kunnen, daar ga ik ook vanuit. Maar het enige dat ik wilde corrigeren is het statement dat diagnostiek een voorbehouden handeling zou zijn.
vr, 11/14/2008 - 15:02 Permalink
Spiegeltje

Verwijtbaar wordt het m.i. pas als daadwerkelijk een fout is gemaakt (onrechtmatige daad). Iedereen mag immers alle medische handelingen verrichten, tenzij het gaat om voorbehouden handelingen (= kern Wet BIG).

In principe kan de tandarts - waar de assistent werkt - op een fout van een assistent via het tuchtrecht worden aangesproken maar er zijn - dacht ik - ook situaties denkbaar waarin de assistent zelf aansprakelijk is voor fouten.
vr, 11/14/2008 - 15:54 Permalink
vV

In principe kan de tandarts - waar de assistent werkt - op een fout van een assistent via het tuchtrecht worden aangesproken maar er zijn - dacht ik - ook situaties denkbaar waarin de assistent zelf aansprakelijk is voor fouten.



dat laatste waar de assistent geen nee zegt tegen een opdracht iets uit te voeren waarvan zij zelf weet dat zij of hij antuurlijk het niet kan. dan is de assistent zelf aansprakelijk. Of zaken niet uitvoert conform opdracht.
vr, 11/14/2008 - 17:53 Permalink
mecánico para …

okee, dat is duidelijk.

blijft het feit staan dat e betreffende krabtroela WEL uitgebreid tandsteen in rekening laat brengen (is uit haar handelen voortgekomen) en toch een halfjaar termijn laat passeren (op basis van haar bevindingen gestelde controle termijn).
Da's een discongruentie in handelen.

dus ofwel ze schrijft (al dan niet in opdracht) met een vork, ofwel haar diagnsotiek is knudde

*vanuit het beheer: de schrijver van dit bericht was enige letters vergeten in het laatste woord. Ik ben zo vriendelijk geweest deze in te vullen...*
vr, 11/14/2008 - 17:53 Permalink
tandplak

Ik begrijp je boosheid, maar we hebben hier nauwelijks/geen inzicht in de situatie.
Misschien had je echt heel veel tandsteen, misschien viel het reuze mee. Misschien had je dit voor de tijd niet, misschien ook wel. Blijft gissen vanaf hier...


Ik wordt niet zo gauw boos. :smt010 maar ik vind dit vreemd.
Een tandarts [dokter] neem je in vertrouwen. Je verwacht dat hij of zij het besten voor je doet. Maar zo krijg ik wel een twijfel. :roll:
Omdat er opeens is er veel tandsteen. Opeens gaat de assistente deze behandeling doen. Terwijl er mondhygiëniste daarvoor zijn. Met vakkennis.
ik weet dat de assistente op haar 30 ste een is begonnen als assistente zijn heeft op haar 30 ste een opleiding gevolgd. Wand ik kon haar al eerder.
Ik weet ook dat de tandarts eerst bij mijn oude tandarts heeft ingevallen toen zij ziek werd.
Eigenlijk is het vertrouwen zoek. :smt018 Maar ik heb eigenlijk nooit geen problemen met mijn tanden en kiezen. Behalve wel eens blaren en soms tandvlees ontsteking. :smt001


Ik begrijp uit de teksten dat de nodige discussie onder tandartsen assistenten en mondhygiëniste heb veroorzaakt. Ik bemoei mij daar niet mee. Ik zal alleen bij dit onderwerp een reactie plaatsen als men er nog een vraag heeft hier over.

vriendelijke groet. en bedankt voor de reactie,s
za, 11/15/2008 - 21:56 Permalink
tandplak

Mijn vertrouwen is helemaal zoek :smt010

Nadat ik tot twee maal toe door u assistent ben ontdaan van de nodige tandsteen. Die plots na jaren van goede verzorging in eens heel veel tandsteen in eens heb.
En mijn plots hoge rekeningen bezorgd. En dat ik opeens een slechte poetser ben Is.
Wat ik in twijfel trek.
Mijn vertrouwen in tandarts . ……….. Gevestigd aan de …………………….
Te ……….. Is zo diep gezonken dat ik besloten heb om een andere tandarts te gaan zoeken. Mijn teleurstelling Zal ik hopen bij een andere tandarts teniet worden gedaan.

Vriendelijke groet
Tandplak. :smt010
wo, 11/26/2008 - 12:34 Permalink
tandplak

Ben nog niet helemaal zeker. tandarts van hier boven. :smt014 :smt014

Eigenlijk hoor mijn uitlating bij. meningsverschil met tandarts. :roll:

Probleem. ik durf het niet midden in zijn gezicht te zeggen. :oops:

Bang dat ik dan echt een andere tandarts kan gaan zoeken. :smt004

Moet ik dit als nog doen? Dus vragen dat ik dit niet meer wil. :smt005

Dat ik jaren nooit iets als een gaatje gehad heeft bij de tandarts.
en vroeger werd er weinig tandsteen verwijderd bij mij.
De laatste vier jaar alleen gemiddeld. en nu opeens uitgebreid. Vind ik zeer verdacht. :smt010

En dan ook nog eens word uitgevoerd door een assistente. :smt001
wat moet ik doen. Het aankaarten bij mijn tandarts. of een ander zoeken? ik weet het niet. Ik weet wel dat ik dat geprikt niet meer wil.
Het doet nog pijn ook. En de mogelijke schade die ontstaat.
Een troost het word voor 100 % vergoed door unive. :smt018

Door dit gedoe. ben ik bang dat ik zelf straks helemaal niet meer een tandarts gaat bezoeken. een verplichte bezoek elk jaar is niet meer. Dat lijkt mij verkeerd. Maar daar ga ik wel heen op deze manier. :smt011
do, 11/27/2008 - 17:00 Permalink
Spiegeltje

U herhaalt uw vraag volgens mij! :D

Tip: toch gewoon proberen " recht in het gezicht" van de tandarts te zeggen wat u hier op het forum ook schrijft. Dus: kunt u uitleggen hoe het komt dat er tegenwoordig veel meer tandsteen wordt verwijderd dan vroeger? Ik heb het idee dat ik niet meer tandsteen heb en goed poets.

Daar kijkt hij niet van op. U lijkt me ook niet de persoon die meteen een grof wordt, dat leidt ook tot niks.

Het is misschien raar dat er ineens meer tandsteen is, althans wordt verwijderd maar het verklaart wel de hogere rekening. Ik ben met u eens dat het geen lolletje is, vooral onder het tandvlees. Door de tanden zo goed mogelijk schoon te houden heeft de assistente ook minder te doen. De gebitsreiniging is nooit schadelijk, tandsteen laten zitten kan dat wel zijn.

Ik zou niet van tandarts wisselen, maar blij zijn dat er een is die preventie serieus neemt. Alhoewel ik de gebitsreiniging liever door een mondhygieniste zie gebeuren of desnoods de tandarts zelf.
do, 11/27/2008 - 18:14 Permalink
feye

hallo,

nu vraag ik me ook wat af, ik ben vandaag naar de tandarts geweest en heb idd ook tandsteen verwijderd gekregen maar door een ander meisje, niet de tandarts zelf. het fijne was ze deed me geen pijn, en het tandvlees bloedde niet maar nu ik dit lees denk ik shit, dat betekent dus dat het niet onder het tandvlees verwijderd is? hij starte zelf en toen vertelde hij dat zij het zou verwijderen en nadien heb ik hem niet weer gezien dus heeft hij ook niet gecontroleerd of ze het wel goed heeft gedaan. lekker is dat dan toch liever pijn en schone tanden.

ik heb altijd aan de binnekant van de onderste 4 snijtanden heel erg veel tandsteen de tanden staan ook echt stijf op elkaar en wijken zelfs een beetje ze staan zeg maar zo ipv zo: _ zo: /(iets minder schuin) dus flossen is ook echt irritant want ik kan soms het flosdraad niet eens tussen mijn tanden wegkrijgen meer.

wilde ik ook nog even zeggen, hij zegt altijd flos je wel? JAHA maar dat helpt gewoon niet dan kan ik beter de hele dag met een tandeborstel en flosdraad en tandpasta op zak lopen en om de half uur maar poetsen zeker!
groetjes
wo, 12/10/2008 - 17:01 Permalink
tandplak

succes bij de nieuwe tandarts
Van deze tandarts. Bedoelt men dat men toch geen andere kan vinden. :smt010

Regio Amsterdam zal wel geen tandarts te vinden zijn. of hebben een wachttijd van twee jaar of zo. :smt011

Ja hoor. In mijn regio staan er nog een aantal praktijken open. Zelfs start er een nieuwe op 1 Februari. :lol:
di, 01/13/2009 - 17:29 Permalink
vV

begin maart veel tst en een maand later weer? nu ja of het stinkt of het is gewoon echt zo. om daar uitsluitsel over te geven zou kort voor u weer bezoekt een onafhankelijk MH of tandarts even moeten kijken om de hoeveelheid tst te beoordelen voordat er aan gewerkt wordt. Dan kan die bevinding met de declaratie vergeleken worden. Dat is de enige manier om zekerheid te hebben.
wo, 04/08/2009 - 07:59 Permalink
tandplak

He tandarts van hier boven. Ik denk dat er nu een misverstand is ontstaan.

Ik zal de tekst verduidelijken.

Ik ben in oktober JL bij de tandarts geweest.
De assistente heeft uitgebreid tandsteen weg gehaald. [toen]
En nu ben ik deze week Weer voor controle geweest. Bij de tandarts. Die trof geen gaatjes aan. Maar wel weer heel veel tandsteen.
Ik heb een afspraak nu lopen bij een mondhygiëniste die hij in dienst heeft. Pas in juni as.
Ik blijf het vreemd vinden dat ik de laatste twee jaar zoveel tandsteen heb opeens. Ik weet het zelf niet het zal wel zo zijn.

Ik hoop dat ik nu duidelijk ben. Ik doe mijn naam tandplak wel eer aan op deze manier. :lol:
wo, 04/08/2009 - 10:52 Permalink