waarom verdoven bij gaatjes boren en vullen ?

Author:
paulzagers
Posted:
vr, 06/04/2004 - 22:23
Ik hoor hier heel vaak op het forum dat mensen zich laten verdoven om gaatjes te boren en te vullen .
Ik heb zelf 5 gaatjes en die zijn allemaal gevuld en ook al een paar keer vervangen i.v.m slijtage.
Ik heb nog nooit een verdoving gehad ??
En ik vind de pijn ook best meevallen.
hoe komt het eigenlijk dat de tandarts er eigenlijk altijd verdoving in wil spuiten ??
Lies

Ik denk dat de pijn bij het boren te maken heeft met hoe vaak een kies al opnieuw is gevuld. Elke keer moet de tandarts namelijk iets dieper boren omdat de vulling opnieuw houvast moet krijgen anders blijft de vulling niet goed zitten. Dat is hetgeen mij is uitgelegd. :roll: Hoe dieper de boor komt hoe dichter bij de zenuwen, des te gevoeliger. Je kunt ook niet alsmaar door gaan met vullen. Eens komt dan het moment dat de kies door al dat boren en vullen zo zwak is geworden dat ze spontaan gaan afbreken en je aan de kronen moet, net als ik.
vr, 06/04/2004 - 23:34 Permalink
minique

Natuurlijk heeft Lies gelijk: hoe dieper hoe gevoeliger. Maar ik denk ook dat er nog een andere factor kan zijn, nl. dat sommige mensen gewoon sneller iets voelen en dus sneller pijn hebben en je hebt ook nog zoiets als een pijngrens die van persoon tot persoon verschilt. Mijn man roept ook altijd 'ik voel er niets van' maar als bij mij de verdoving niet helemaal goed ingewerkt is, voel ik het meteen en dan hoeft het echt geen diep gaatje te zijn. Daarbij komt ook voor veel mensen de angst, die willen gewoon niets voelen, want wel iets voelen betekent voor veel bangebroekjes paniek.
Ik vind het trouwens wel een goede ontwikkeling, hoor, dat de tandarts tegenwoordig vraagt wat de patiënt wil. Het is tenslotte jouw mond en jouw keus. Vroeger bepaalde de tandarts gewoon dat je géén verdoving nodig had... (tenminste mijn tandarts van vroeger wel).

:smt006 Monique
za, 06/05/2004 - 09:12 Permalink
paulzagers

ik had begrepen van mijn tandarts dat je met de witte vullingen als deze versleten zijn niet elke keer een stuk extra hoeft weg te boren om houvast te krijgen.Met de oude(almagaan) vullingen is dat wel zo.
Dat de behandelingen tegenwoordig helemaal pijnloos kunnen is natuurlijk een vooruitgang. Maar ja ik ben niet zo bang voor de tandarts maar wel voor naalden .... Dus ik wil echt nooit verdoving voor vullingen
za, 06/05/2004 - 12:54 Permalink
Lies

:cry: Bij mij komt dus echt geen boor mijn mond meer in zonder te verdoven. Ik denk wel dat het op een gegeven moment een gewoonte is geworden dat je niks voelt door de verdoving en dat je dan absuluut niet meer zonder wilt of kunt. Ik moet zeggen dat het wel lekker ontspannen ligt hoor in die stoel als je niets voelt. Klopt inderdaad dat je met witte vullingen minder diep hoeft te boren. Ziet er ook een heel stuk mooier uit dan al die grijze vullingen. Maar die witte vullingen schijnen weer minder sterk te zijn en, zo is het altijd wel weer iets. Om het in Johan Cruiftaal te zeggen ; Elk voordeel heb z'n nadeel (en andersom) !! :smt005
Groetjes en sterkte bij de tandarts.
za, 06/05/2004 - 15:16 Permalink
Roxanne

Maar die witte vullingen schijnen weer minder sterk te zijn en, zo is het altijd wel weer iets. Om het in Johan Cruiftaal te zeggen ; Elk voordeel heb z'n nadeel (en andersom) !! :smt005
Groetjes en sterkte bij de tandarts.


Inderdaad witte vulling hebben ook een nadeel EN een voordeel ;-)

Voordeel: ze zijn een stuk mooier ( denk maar aan als je een gaatje hebt in je voortand en zou met een zilveren vulling moeten rond lopen :( )
Nadeel: de witten vullingen hebben last van volume krimp... ze krimpen dus een klein beetje, maar een beetje goede tandarts kan dat makkelijk opvangen door de vulling in meerdere laagjes op te bouwen..

:smt006

Groetjes!
za, 06/05/2004 - 17:09 Permalink
marjolyn

Ik heb best een hoge pijnngrens, maar als het op boren aan komt wil ik toch een verdoving, want ik ben een maand geleden geboort vlakbij me zenus zonder verdoving nou ik heb heel de tandarts praktijk bij elkaar gegilt!
Ik heb een witte vulling bij me hoektand je ziet er niets van en ik ben blij dat de witte vullingen bestaan, ik zou me doodschamen als ik een almagaam vulling had bij me hoektand!
Wat ik me nou af vraag waarom krimpen de witte vullingen?
za, 06/05/2004 - 18:45 Permalink
Roxanne

Wat ik me nou af vraag waarom krimpen de witte vullingen?


Ik heb nu mijn boek niet bij de hand maar als ik hem heb dan zal ik het eventjes uit leggen met plaatjes... dan is het wat makkelijker uit te leggen...

waarschijnlijk komt dat morgen wel eventjes...

:smt006
za, 06/05/2004 - 21:56 Permalink
marjolyn

Om angst voor de tandarts te voorkomen is verdoving heel belangrijk!


Ja dat vindt ik ook, zoals men in een andere gedeelte heeft gelezen had ik dus een ouderwetse tandarts die boorde dus zonder verdoving en als ik het vroeg kreeg ik het niet... en daardoor ben ik dus bang geworden voor de tandarts, ik durfde op een gegeven moment ook niks meer te vragen heb al een aantal keren een grote mond van hem gehad waar ik dus nogal van geschrokken ben.

Groetjes Marjolijn :smt006
zo, 06/06/2004 - 20:12 Permalink
paulzagers

Nou ik ben vandaag bij de tandarts geweest en was ontzettend zenuwachtig , ik moest 1 vulling vervangen en had 2 kleine gaatjes....
Ik kwam binnen en heb gewoon verteld tegen de tandarts dat ik eigenlijk heel erg bang ben voor de tandarts....
Hij stelde meteen voor om me te verdoven, ik heb nog nooit een verdoving gehad voor de tandarts dus ook dat vond ik heel eng , ik vroeg aan de tandarts of ik de spuit even mocht zien. Dus hij pakte de spuit en ik was echt heel erg aan het twijfelen of ik het wel of niet zou doen. De tandarts maakte de beslissing voor mij , hij zei : ik help je niet zonder verdoving !! Als je bang bent moet je het gewoon laten verdoven dan voel je helemaal niks en hoef je niet bang te zijn.
Dus ik zei : ja doe maar.
Nou ik heb van de spuit(2x) echt helemaal niks gevoeld en van de behandeling ook niet. Ik was zo blij dat hij me de tip had gegeven om een spuit te nemen ! Ik durf de volgende keer gewoon naar de tandarts nu ik weet dat het met een spuitje helemaal geen pijn meer doet !
Dus als je bang bent , neem gewoon een verdoving !!!!
do, 06/10/2004 - 17:34 Permalink
Lies

Hallo Paulzagers. :smt006 Ik snap hier echt helemaal niks van. Ik laat mijn hele leven altijd al alles verdoven bij de tandarts, maar ik kan echt niet zeggen dat dat geen pijn doet. Het doet echt behoorlijk pijn die spuit. :( Maar dan nog kies ik er voor omdat ik weet dat ik daarna niks meer voel. Ik vraag me af of er verschil in injectiespuiten of naalden is ?? Die van onze tandarts is volgens mij nog een hele ouderwetse (misschien nog van voor de de oorlog) hihi. Nee zonder gein, was dat ook zo'n grote chroomachtige spuit ?? Ik vraag me echt af of mijn tandarts wel bij de tijd is wat dat betreft, hij is tenslotte niet meer echt piepjong namelijk en dan kan ik me voorstellen dat je misschien niet meer zo erg in zulke dingen investeerd als een jonge tandarts. Het lijkt me heerlijk als je niks van de verdoving voelt zoals bij jou. Jij bent een mazzelaar hoor, zo is het heerlijk om naar de tandarts te gaan, niet dan ?? :smt001
do, 06/10/2004 - 18:56 Permalink
paulzagers

hoi lies ,

Nou ik wilde eerst alleen de kies verdoven waar hij wat dieper in moest boren , maar ik voelde echt helemaal niks van de spuit.
Ja helemaal niks kan natuurlijk niet maar echt bijna niks.
Toen zei ik tegen de tandarts : nou als dat alles is doe dan die andere 2 tanden ook maar verdoven! En dat voelde hetzelfde als de 1e , bijna niks dus. Mijn tandarts zei wel dat hij het zo voorzichtig inspuitte dat je er bijna niks van voelt , als je tandarts gewoon die spuit erin ramt doet het natuurlijk veel meer pijn.Het was wel een chromen spuit maar wel een superdun naaldje misschien is dat het verschil???
Maar het is me echt 100 % meegevallen , gewoon met die boor in je mond en geen gevoel heerlijk !!!
Ik vond het eerst altijd onzin als ik mensen hoorde over verdoving voor vullingen ! Ik geef ze groot gelijk en had het veel eerder moeten doen !
Vraag aan je tandarts of hij het voorzichtig wil doen , dat scheelt een hoop! groetjes Paul
do, 06/10/2004 - 19:06 Permalink
minique

Nou Paul, ik heb wel een beetje zitten grinniken om de totale ommezwaai. Eerst kwam je heel kritisch over over een verdoving en ineens raad je het iedereen aan. Maar ik begrijp het helemaal, hoor!!!!!!!

Tja, en over verdovingen valt veel te zeggen. De ene tandarts is er beter in dan de ander, maar ook het ene plekje in de mond is gemakkelijker te verdoven dan het andere plekje. Heel belangrijk is wel dat de tandarts de verdovingsvloeistof langzaam inspuit. En er zijn trouwens ook extra dunne naaldjes, dat scheelt ook alweer.
Ik ben trouwens ook gezegend met een tandarts die goed kan verdoven, ook al gaat het de ene keer beter dan de andere keer. Maar ik maak ook wel mee dat ik op het prikje lig te wachten en uiteindelijk tot de conclusie moet komen dat die allang geweest is. Ik heb er vanmorgen 4 gehad en alleen een aan de binnenkant van de kaak gevoeld, die was idd wat vervelend (maar dat komt dan weer door de plek in je mond).

:smt006 Monique
vr, 06/11/2004 - 17:31 Permalink
Lies

Ik kan er nog steeds niet over uit dat jullie praten over een verdoving die je niet voelt. Volgens mij heeft mijn tandarts echt een vooroorlogse injectiespuit of naald. Ik weet wel dat het zo'n grote blinkende spuit is die mijn mond in gaat, met 2 van die ogen eraan waar zijn vingers inzitten. En aangezien ik toch al heel wat pijn heb gehad in mijn leven zoals, niersteenaanvallen en galsteenaanvallen, slijmbeursontstekingen een kind gebaart van 10 pond, na een bevalling van 40 uur, weet ik toch echt wel wat pijn is. Maar nee, die spuiten doen echt knap zeer, :x maar toch kies ik er voor omdat de rest dan in elk geval geen pijn doet. Het word tijd dat mijn tandarts met pensioen of in de vut gaat geloof ik, en er een jonkie voor in de plaats komt met wellicht ander materiaal. :lol: Zijn zoon is pas geslaagd voor tandarts en stiekem had ik gehoopt dat hij zijn vader zou opvolgen, maar hij zat liever in de randstad. Maar wel fijn voor jullie dat een verdoving geen pijn doet, ben best wel jaloers hoor !! Houdoe :smt006
vr, 06/11/2004 - 18:41 Permalink
minique

hoi Lies,

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog nooit zo goed naar de spuit van mijn tandarts heb gekeken. Ik kijk altijd stug de andere kant op, maar soms zie je toch wel wat voorbij komen en jouw beschrijving wel ongeveer, hoor...
Ik denk eerder dat hij te snel de verdovingsvloeistof inspuit. Je zou hem eens kunnen vragen of hij het iets rustiger kan doen. Of je vraagt of hij dunnere naaldjes wil gebruiken. Geef in ieder geval even aan dat je behoorlijk last hebt van de verdoving!

:smt006 Monique
za, 06/12/2004 - 08:35 Permalink
nadekorte

Hoi,

Jouw tandarts moet eens een cursus pijnloos verdoven gaan volgen!!!
Ik ben doodsbang voor de tandarts maar dankzij de verdovingen durf ik toch te blijven gaan.
Vorige maand zelfs een wkb meegemaakt en overleefd!
En van die verdovingsnaald voel ik dus in 95 % van de gevallen echt NIETS. En ik heb al heel wat verdovingen gehad hoor!!
Heel soms als hij in je gehemelte prikt is het een beetje vervelend maar pijn doet het niet hoor, en ik voel alles, geloof me........
groeten van Natascha
zo, 06/20/2004 - 22:50 Permalink
Bronco

Hallo,

Het is bij mij een gewoonte geworden om het te verdoven, volgens mij doet het anders gewoon een stuk zeerder. Maar ondanks de verdoving en een aardige pijngrens die ik volgens mij heb, doet het boren nog aardig wat pijn.

Probleem is dat me nu ga afvragen of die verdoving eigelijk wel werkt omdat sommigen zeggen helemaal geen pijn te voelen. Enige manier is natuurlijk geen verdoving te nemen... maarja :D
ma, 07/05/2004 - 01:45 Permalink