43 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 5
lang verhaal over knarsen, bruxisme,
dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj vr, 09/19/2003 - 13:28
#1

Hoi,

Hieronder zal ik een wat completer verhaal over bruxisme, knarsen en klemmen maken.
Ik ben geen expert en kan zeker fouten maken.

Gevolgen:

Bruxisme kan een aantal aantal gevolgen hebben, die tamelijk ernstig kunnen worden. Ik noem er enkele:
- Het leidt tot beschadiging van tanden en kiezen, vooral op het bijtvlak. De tandarts kan dit zien. Uiteindelijk kunnen tanden en kiezen afbreken.
(noot van februari 2004, inmiddels is achterhaald "- Het kan tot beschadiging van de ophangvezels bij de wortelpunten leiden, dit is denk ik niet te zien.
- Dit laatste kan weer tot wortelpuntontsteking leiden wat denk ik wel te zien is op een rontgenfoto, maar de oorzaak hoeft niet duidelijk te zijn omdat wortelpuntontsteking meer oorzaken kan hebben.")
- Het kan tot overbelasting van het kaakgewricht leiden. Dit voelt aan als een soort oorpijn. Die oorpijn is een duidelijke aanwijzing. Overbelasting van het kaakgewricht kan op de lange duur tot andere schade leiden.
- Spierpijn. Daarbij kan melkzuur worden gevormd. Melkzuur verspeidt zich door het lichaam en komt uiteindelijk vaak in de uiteinden van het lichaam terecht. In het geval van knarsen verspeidt het zich van de kaakspieren door het hoofd "aangezichtspijn" naar uiteindelijk zijn de oren, neus. Melkzuur laat zich hieruit wegmasseren. Ook komt het in de schedel terecht, dan veroorzaakt het hoofdpijn.

Oorzaken:

Er worden vele oorzaken genoemd. Ik probeer ze op te sommen. Vaak wordt gesteld dat dat bruxisme veroorzaakt zou worden door "stress". Daarmee ben ik het eens. Ik vind wel dat dit verduidelijking behoeft Ik denk dat het nuttig is dat stress te specificeren. Voor bruxisme relevante stress kan eigenlijk heel veel betekenen:

1 pijn
2 boosheid of woede
3 bezordheid of angst
4 verdriet of zelfs depressie

Stress kan fysiologisch zijn:
5 ondervoeding (dat kan ook incomplete voeding zijn)
6 ziekte
7 krachtsinspanning

Of zelfs fysisch:
8 elektrische schok

Niet onder stress vallende verklaringen voor knarsen zijn:
9 anatomische afwijkingen (?)
10 verkeerde beet, voornamelijk overbeet
11 onbewustheid van bruxisme
12 onbekendheid van de behandelaar met bruxisme
13 onbekendheid van de patient met bruxisme
14 ontkenning door de patient van bruxisme als oorzaak van klachten

toelichting:

1 Ik denk dat pijn een onderbelichte oorzaak is. Ik heb ook het gevoel dat pijn in de mond sneller tot bruxisme leidt dan pijn ergens anders.
2 Boosheid is denk ik ook onderbelicht. Tandenknarsen heeft een tweede betekenis. "Tandenknarsend" betekent namelijk ook "heel boos".
3 Voornamelijk erge angst zorgt voor een adrenalinestoot. Een adrenalinestoot kan zonder meer tot zwaar bruxisme leiden.
4 Ik denk dat verdriet een minder belangrijke oorzaak is.
5 Eenzijdige voeding kan tot tal van problemen leiden. Te hoge spierspannning, te lage spierspanning (wat tot overkompensatie kan leiden), slechte coordinatie, slechte conncetratie, sterke emoties, dwz punten 1 tm 4. Als verklaring voor bruxisme mag voeding dus niet worden onderschat.
6 Hier weet ik minder over, maar het komt zondermeer voor. Een extreem geval is natuurlijk tetanus, waarbij de kaakspieren soms helemaal klemvast zitten (jawlock).
7 Denk hierbij bijvoorbeeld aan krachtsport.
8 Komt natuurljk weinig voor en de oplossing is wel erg voor de hand liggend.
9 Her weet ik ook weinig van.
10 En hiervan ook
11 Onderzoek heeft uitgewezen dat bruxisme vaak onbewust gebeurd.
12 Onderzoek heeft ook uitgewezen dat vaak pas de zoveelste tandarts, arts, of bv psycholoog de juiste diagnose stelt. Ik dacht gemiddeld de zevende. Bij mij was het eerder de vijftiende.
Dit komt ook omdat het een multidisciplinair probleem is. De Nederlandse gezondheidszorg is hiet helemaal niet op ingesteld.
13 Als behandelaars het al niet diagnosticeren wordt het ook moeilijker voor de patient. De diagnose kan pas worden gesteld als er al (vaak dus heel lang) klachten zijn.
14 Omdat het feitelijk vaak zelfdestruktief gedrag is (maar megelijk niet altijd ivm met punt 9) zal het als oorzaak ook vaak worden ontkend.

De oorzaken kunnen nog complexer liggen door interactie van de oorzaken. Ik zal zelfs niet proberen hierin compleet te zijn. Wel noem ik enkele voor de hand liggende interacties:
a mondziekten (punt 1) als verklaring voor ondervoeding, en andersom, dit geldt ook voor de meeste volgende punten andere punten
b mondziekten met depressie, en andersom
c depressie met ondervoeding
d ondervoeding met ziekte
e depressie met onbekendheid
f depressie met ontkenning
g anatomische afwijkingen met een verkeerde beet

De laatste is nog enige bespreking waard. Hiervan weet ik echter weinig. Met een opbeetplaat wordt naar ik meen gepoogd een verkeerde beet te corrigeren. Als dat lukt wordt behalve verkeerd gedrag mischien ook een andere anatomie verkregen, omdat de spieren iets anders gaan werken. Na verloop van tijd kan dat de stand van de kaken beinvloeden, of zelfs de vorm van het bot.

Therapieen en zorg.

Hierin kan ik ook verre van kompleet zijn, dat zal inmiddels duidelijk zijn.

A Een echte oplossing voor het probleem kan vooral worden verkregen als eerst een duidelijk beeld bestaat van de oorzaken en relevante interakties. Dit is zeer complex en daar is de zorg vaak niet op ingesteld. Daarom is het goed als de patient ook zichzelf informeert en goed bij zichzelf nagaat wat die oorzaken en interacties zijn.
Als hierbij hulp van behandelaars nodig is, kan het dus vaak nodig zijn als de patient wel heel assertief over deze oorzaken spreekt. Dit zal vaak tot weerstand leiden.
B Bestrijding van pijn is essentieel. Als er pijn is kan dit tot bruxisme leiden en dan is er een vicieuze cirkel. Dit kan door goede mondhygiene, goede tandheelkundige of andere behandeling.
Hier is ook een rol voor pijnstillers weggelegd, hiermee kan de vicieze cirkel worden doorbroken, alhoewel vaak onvolledig..
C Goede voeding is essentieel.
D Ik denk dat het nodig is dat behandelaars, zowel huisartsen, als bijvoorbeeld psychologen en in mindere mate tandeelkundigen meer leren over bruxisme. Dit zal tot weerstand leiden.
E Preventieve behandeling heeft veel voordelen boven curatieve. Ik denk dat bv een Postbus 51 campagne goed zou zijn. Ook ben ik er voorstander van bruxisme een vast onderdeel te maken van voorlichting door mondhygienisten.
F Schade aan het gebit tijdens de slaap kan wel worden voorkomen door het dragen van een zachte beschermer. Het probleem wordt daardoor in wezen niet verholpen, maar de vicieuze cirkel van de pijnklachten wel.
G Het dragen van een opbeetplaat kan, voorzover ik dat kan beoordelen, wel degelijk helpen.
H Aandacht door behandelaars of de patient in welke vorm dan ook is meestal goed, (behalve in het geval van hypochonders). Dat het effect tijdelijk kan zijn of een placebo effect hoeft in wezen geen probleem te zijn als hierdoor maar pijnklachten of stress worden weggenomen. Dan wordt ook de vicieuze cirkel deels doorbroken.
I Hulp in het psychische vlak kan denk ik soms helpen.
J Aandacht van behandelaars voor het ontkenningsaspect is goed.
K Het dragen van een beschermer bij krachtsport kan goed zijn.
L Het schijnt dat stress tijdens computeractiviteiten veel knarsen veroorzaakt. Ik denk dat dat klopt. PC
en sommige software zijn soms echt heel erg.

Bronvermelding:

http://www.is.wayne.edu/mnissani/bruxnet/advice.htm
met de links op deze pagina

op dit forum
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=1423&forum=1
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=350&forum=8

eigen ervaring

Doeg,

DJ

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2003-09-19 13:40 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-02-20 15:28 ]

afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 6 dagen geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke vr, 09/19/2003 - 15:59

DJ..waarom ga je geen tandheelkunde studeren??? je vind het zo interessant...en je weet ook al heel veel.

Nog een kleine toevoeging:
Als er al sprake is van een ontsteking, dan kan knarsen de ontsteking erger laten worden. De progressie van de ontsteking gaat sneller.
Dus: mensen die knarsen 'moeten' zorgen voor een hele goede mondhygiene, anders hebben zij al snel gingivitis/parodontitis.

Je kan het heel goed zijn bij mijn paropatienten; heel veel hebben er een traumatische beet, wat overbelasting veroorzaakt. Dit is dus mede een oorzaak van hun problematiek van het kaakbot.

afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 6 dagen geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke vr, 09/19/2003 - 16:01

Ohja dan nog iets; als je knarst kan je dus een opbeetplaat/splint krijgen. Maar volgens mij is dit enkel ter bescherming van de incisale en occlusale vlakken/randen, omdat deze niet meer in contact komen met elkaar. Maar het lijkt mij niet dat het gewrichtsklachten e.d. tegen houdt...
Digitale tandarts (of iemand anders) am i right?

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj vr, 09/19/2003 - 16:13

Ik ben bang dat een tandheelkundestudie er voor mij niet meer inzit.
- Ik ben 35, dus geen studiefinanciering
- Ik heb concentratieproblemen
- Ben NIET goed in steriel werken.
- Heb al een (eigenlijk te) zware studie achter de rug. Helpt mij wel met methodisch denken.

Wat wel zou kunnen is enig werk verrichten in dit soort richting. Mijn studie leent zich daar wel voor. Maar dat doe ik eigenljk al.

Dat ik dit doe helpt me de sores die ik heb meegemaakt in ies goeds om te zetten. Dat is wel nodig. Het is dus buiten interesse ook een soort noodzaak voor mij. Fijn dat dat zo kan.

terry
Offline
Laatst gezien: 5 jaar 4 maanden geleden
Geregistreerd: 01/25/2003 - 01:00
door terry vr, 09/19/2003 - 19:53

bruxisme kan je ook hebben door elke dag alcohol te drinken.alcohol zorgt voor kaaken extra op elkaar te drukken,omdat je niks voelt door de alcohol.ook slaap middelen kunnen dit veroorzaaken.dromen enzzzzz.
suc6 verder.

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj di, 09/23/2003 - 13:20

Hoi Braces,

Eerst snapte ik je eerste toevoeging niet helemaal. Ik dacht dat de vezeltjes waaraan de tand/kies zit opgehangen alleen aan de punten van de wortels zat. Maar dat is niet zo. Ik heb op tandarts.nl gevonden hoe het zit. Met dit plaatje:

//www.tandarts.nl/images/tandvlees/gezond2.jpg)

1 en 2 zijn vezels (1 in het tandvlees, gingiva, 2 naar het kaakbot, parodontium). Die lopen dus helemaal tot het glazuur door.
Tsja als deze vezels door overbelasting ontsteken krijg je inderdaad sneller parodontitis/gingivitis, oeioei.
Nu snap ik je toevoeging dus helemaal!

Doeg,

afbeelding van de digitale tandarts
de digitale tandarts
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2001 - 02:00
door de digitale tandarts di, 09/23/2003 - 14:13

Over verergering van de parodontitis door overbelasting/bruxisme is zeer veel discussie (geweest).

Dank voor je het opzoeken van het plaatje DJ op deze wijze werd ook de verklaring gegeven van de aanhangers van deze theorie.

Uit onderzoek blijkt dat parodontitis in sommige gevallen enigzins verergerd kan worden door overbelasting, maar dat is wat anders dan dat parodontitis hierdoor veroorzaakt zou worden!

Bestrijden van de parodontits heeft een grotere urgentie dan verbetering van de belasting van de gebitselementen.

Interessant is het om te weten dat bij gebitselementen met een gezond parodontium niet snel progressieve botafbraak zal ontstaan door overbelasting

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-09-27 00:26 ]

afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 week 6 dagen geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke di, 09/23/2003 - 22:27

Ik wist niet dat hier nog een discussie over gaande was. Ik heb dit zo geleerd op mn school...kan je misschien er een artikel van zenden of iets dergelijks??? Vind het wel interessant namelijk.

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj wo, 09/24/2003 - 09:07

Aha..

Toch zou ik niet ophouden aan te dringen op een goede mondhygiene bij bruxisme patienten, Braces. Daar blijven goede redenen voor. De DT noemt er een, dat zeker bij hen sterkte van het kaakbot belangrijk is. Er is er nog een (als ik in mijnverhaal gelijk heb). Als iemand parodontitis oploopt kan dat door de pijn mi het knarsen verergeren, wat een slechte combinatie is, dat staat dus wel vast.

Misschien wel een wat ver voerend stukje onderzoekstechniek:
Voornoemd onderzoek lijkt me inderdaad wel uitvoerbaar. Dit is niet zo voor de hand liggend als het lijkt. Het volgende is te doen: Je vergelijkt:
a) bruxisten die geen last hebben van parodontitis,
b) paropatienten die geen last hebben van bruxisme,
c) en patienten die geen last hebben van beide,
Dan ga je "monitoren", dwz je houdt bij welke patienten in welke mate parodontitis of bruxisme ontwikkelen. Na het onderzoek laat je hier dan statistiek op los.
Moeilijkheden hierbij zijn:
1 het is moeilijk een groep patienten te vinden die zeker vrij zijn van bruxisme. Idereen knarst wel een een beetje, pas als dit aantoonbaar tot last leidt stel je de klinische diagnose (en zelfs dan)
2 De controlegroep c wordt vaak niet uitgevoerd. Voor onderzoekers, zeker wat tradionelere, is dit voldoende reden zo'n onderzoek af te schieten.
3 Het blijft vaak een vorm van "observationeel onderzoek". Je volgt dan patienten die de verschijnselen al hebben.
Punten 2 en 3 leiden bij onderzoekers gegarandeerd tot felle discussie. Toch denk ik dat bovengenoemde proefopzet goed genoeg is.(Een alternatief is alleen bruxisten te volgen met behulp van een nieuwer wiskundig model, Cox's proportional hazard, een model dat meer en meer gebruikt zal gaan worden in medisch onderzoek.)

Ik ga eens met universiteiten bellen denk ik. Ik wil ook wat recente literatuur en mischien wel eens naar een symposium. Mischien ga ik wel erg diep op dit forum trouwens.

Je tweede toevoeging ligt nog moeilijker denk ik Braces. De meeste experts zijn het (denk ik) met je eens. Toch zijn er zoveel soorten splinten en zo dat het moeilijk ligt.

Terry, je hebt volkomen gelijk met je opmerking. Het gevaar dat je noemt geldt trouwens ook voor pijnstillers. Het gebruik van pijnstillers tijdens de slaap lijkt me dan ook af te raden, chronisch gebruik ook.
Alhohol is trouwens een hele gemene. Een probleem met alkohol is dat het haast alle lichaamsfuncties beinvloedt. Een:
Het zorgt voor uitdroging. Dat leidt weer tot verstoring van de mineralenbalans. Dat kan tot tetanus leiden.
Ik noemde tetanus in mijn eerste stukje en bedoelde eigenlijk de infectieziekte door straatvuil. Dat was minder gelukkig omdat tetanus veel meer betekent, oa te hoge spierspanning door bv magnesiumtekort. Een opmerking van mij daarbij, vaak wordt in onderzoek naar een mineraal gekeken. Dat is niet goed omdat mineralen (bv Na, K, Li(!), Mg en Ca) elkaar beinvloeden. Mijn tip in dit kader: eet goed, denk aan bouillon, gebruik evt voorzichtig multivitamine. Zeker voor het stappen.

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2003-09-24 13:22 ]

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj vr, 09/26/2003 - 22:02

Heb Pubmed gevonden (door met universteit) te bellen.) Hier staan abstracts bij, eigenlijk is dat voldoende. Zee van informatie.

afbeelding van de digitale tandarts
de digitale tandarts
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2001 - 02:00
door de digitale tandarts za, 09/27/2003 - 00:03

Pubmed is fantastisch, alleen voor niet medici wel moeilijk te begrijpen.

Tevens staan er alleen samenvattingen van de onderzoeken in zodat de kwaliteit van een individueel onderzoek moeilijk te beoordelen is.

Maar hier is de link:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed

en vul dan bijv. als query 'bruxism and periodontitis' in

Succes.

Pagina 1 van 5